Европейските електроенергийни борси се устремиха към цени в широк диапазон – от 61 до 71 евро за MWh

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
821
article picture alt description

Високи цени на СО2 емисиите, на газа и петрола и разбира се нарастващи цени на електроенергията от над 61 евро за MWh. Така стартират с ден за доставка 12 април европейските електроенергийни борси в сегмента пазар ден напред.  

От отрицателни цени до стойности над 62 – 66 евро за MWh

Ако миналата седмица на електроенергийните борси в Европа се наблюдаваха най-ниските стойности и дори отрицателни такива на някои пазари, то с ден за доставка 12 април цените се движат в широк диапазон от 61 до 73 евро за MWh. За всички е ясно колко голяма е разликата между минус 17 евро с ден за доставка 5 април и 62.72 евро за MWh за 12 април на германската електроенергийна борса. Тъй като европейските електроенергийни пазари са свързани, тази огромна разлика дава своето отражение. Така още през втория ден на миналата седмица, с ден за доставка 6 април бе отчетен ръст от 971.4 % и 1048. 4 % на електроенергийната борса в Чехия и Словакия (от минус 5.75 и съответно 5.28 евро  за MWh до 50.09 евро за MWh). Новата седмица постигнатата цена на чешката и словашката електроенергийни борси е 66.79 евро за MWh.

За отбелязване е, че през почти цялата минала седмица постигнатите стойности в „ден напред“ на европейските електроенергийни борси остават високи. В дните с ден за доставка 8 и 9 април, според статистиката на energylive, стойностите на няколко електроенергийни борси в „ден напред“ скочиха до 73-74 евро за MWh. Те остават високи в този сегмент във Франция, Швейцария, Италия, където напоследък се отчитат стойности от над 70 евро за MWh. В диапазона до 63 евро остават и ценовите нива на испанския пазар, където с ден за доставка 8 април бяха отчетени стойности на ръба на 70 евро за MWh ( 69.78 евро за MWh в Испания и 69.62 евро за MWh в Португалия).

На Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) с ден за доставка 8 апрлил също бе отчетена най-високата стойност – 67.72 евро за MWh – по.ниска  от отчетената в Румъния 68.89 евро за MWh, 71.88 евро за MWh в Сърбия и близка до тази в Гърция – 67.03 евро за MWh.

За отбелязване е, че с ден за доставка 12 април цената на БНЕБ е най-ниската на европейските електроенергийни борси. Най-високата постигната цена е в Швейцария – 74.1 евро за MWh. За отбелязване е и повишаване на търсенето на електроенергия.

По отношение първото тримесечие на 2021 г. спрямо аналогичния период на 2020 г., според данните от статистиката, увеличение се отчита на всички европейски електроенергийни пазари като то варира между 13 до 20, че дори  и до 39 процента. По-високи са и постигнатите дневни цени, като там в процентно съотношение разликите са много по-големи за различните пазари. Наблюдателите на пазарите на фючърсите за електроенергия отчитат повишение и при тях и то от порядъка на малко над 9 %.

Увеличението на търсенето на електроенергия в Европа, както в сравнение с първото, така и четвъртото тримесечие на 2020 г. и ръста на цените на газ и въглеродните емисии (CO2) са в основата на увеличението на цените, регистрирано на европейските пазари на електроенергия през първото тримесечие на 2021 г. Трябва да се вземе предвид и намаляването на производството на електроенергия от  вятър в някои страни като Германия и Франция, което също дава своето отражение. За разлика от тях на пазарите в Испания и Португалия, както и в Италия при производството на енергия от възобновяеми източници, вятърна и слънчева енергия през първото тримесечие на 2021 г. се  отчита увеличение,  както в сравнение с предходното тримесечие, така и през същото тримесечие на 2020 г., което се приема като ограничение на по-високите цени на тези пазари.

Търсене на електроенергия

Като цяло се отчита нарастване на търсенето на електроенергия през първите три месеца на 2021 г. в сравнение предходната година, отчита статистиката. Според данните на пазарите във Франция и Белгия е регистрирано увеличение с 3 %, докато в Германия има спад с 1,9 %.
Това се дължи в частност на по-ниските температури през първото тримесечие на 2021 г. спрямо същото на предходната 2020 г.

При сравняване пък на последното тримесечие на 2020 г. с първото тримесечие на 2021 г. например статистиката отчита 11 % ръст на френския електроенергиен пазар и 4,3 % на белгийския. Увеличение е отчетено и на испанския пазар за този сравняван период – 3,9 %.

Тези дни се очаква да излезе и статистиката на БНЕБ и тогава ще може да се направи сравнение за българския електроенергиен пазар като разбира се трябва да се има предвид, че голяма част от него все още е с регулирани цени.

Петрол, газ, СО2

Петролът сорт Brent, стартира с ръст от малко над 51 долара за барел в първия работен ден на 4 януари. Месец по-късно достигна над 55 долара за барел, а през първата половина на месец март успяха да достигнат най-високата цена от 69,63 долара за барел. Това бе и най-високата цена, постигната през последните две години. През втората половина на предходния месец март бе отчетен спад, но  средната месечна цена е от порядъка на 61,32 долара за барел, което е с 36 % повече от последното тримесечие на предходната 2020 г.  За повишаването на цените своята роля изиграха последователните стъпки на ОПЕК+, очакванията за възстановяване на икономиката, спадът на добива в САЩ заради студеното време, затварянето на Суецкия канал макари  за кратко, както и други фактори.  Най-значително остава влиянието на мерките, свързани с COVID-19 – затваряне и отваряне на цели сектори от икономиката и обществения живот.

В понеделник Brent  стартира със слабо повишение и е на ниво от 62,9 долара за барел.  

По отношение на природния газ, няма как да не се отчете и максималната стойност, постигната на TTF през януари от 26,15 евро за MWh (най-високата за последните 2 г.).  Разбира се, впоследствие бе отчетен спад, но  като цяло през първото тримесечие отчетената средна цена на TTF е 18,40 евро за MWh, което е увеличение с 24 % спрямо четвъртото  тримесечие на 2020 г. По-добре да не се прави сравнение с първото тримесечие на 2020 г., защото тогава разликата ще е много по-голяма.

В края на миналата седмица, 9 април цената на газа на TTF бе от порядъка на 19,37 – 19,06 евро за MWh.

Що се отнася за цената на емисиите по договорите за декември 2021 г., то те запазиха възходящата си тенденция. Според статистиката тримесечната минимална цена, е регистрирана през януари, когато е била от порядъка на 31,62 евро за тон. Оттогава непрекъснато расте и към средата на месец март достигна до 42,98 евро за тон. Според изчисленията, средната цена през първото тримесечие на 2021 г. е била 37,65 евро за тон – с 37 % по-висока от последното тримесечие на 2020 г., когато са отчетени 27,56 евро за тон.

Спрямо първото тримесечие на 2020 г., когато цената на емисиите е била 22,82 евро за тон, средната стойност през първото тримесечие на 2021 г. с по-висока с 65 %, според данните на статистиката.

В петък 9 април цената на СО2 по договорите за декември бе 43,63 евро за тон.

Като цяло ситуацията на пазара изглежда сложна. Дългите ограничителни мерки донесоха загуба на компаниите и те ще искат да ги възстановят, а това от своя страна тика цените на електроенергията нагоре. Бързането по отношение на енергийния преход оказва също своето влияние и този фактор не бива да се пренебрегва. Още повече, че всичко това се случва в сложна политическа обстановка. Натискът върху пазара, а съответно и скока на цените може да имат отражение с обратен знак.

Още по темата: Производството на електроенергия в Европа е спаднало с 3 процента през 2020 г.

Цената на тока в повечето страни от ЦИЕ по покупателна способност е над средната за Европа

Цените на газа и квотите за СО2 удариха рекорд

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща