Европейските електроенергийни борси остават под влиянието на вятъра, слънцето и търсенето

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1249
article picture alt description

Европейските електроенергийни борси в сегмента „пазар ден напред“  с малки изключения стартират новата седмица на 15 март с цени по-ниски не само отпреди седмица, но и отпреди месец. Това се дължи в частност на пролетните температури и в резултат лекото свиване на търсенето, влиянието на производството  от слънчеви и вятърни мощности и не на последно място движението на цените на петрола, газа и въглеродните емисии. Факторът COVID също остава.

Ако в началото на миналата седмица стойностите на европейките електроенергийни борси в сегмента„ден напред“ стартираха с цени около и малко над 60 евро за MWh, то първия ден на новата седмица или с ден за доставка 15 март стартират при ниво около и под 50 евро за MWh. Изключение прави Полша, на чиято борса  цената в този сегмент  достига до 64.52 евро за MWh. След нея се нареждат Швейцария (54.34 евро за MWh) и Италия (53.63 евро за MWh).

Много висока волативност, в първия ден на новата седмица, но спрямо цените през почивния неделен ден се отчита на четири електроенергийни борси - в Германия, където с ден за доставка е регистриран ръст от 212.8 % до 49.28 евро за MWh (15.75 евро за MWh за 14.03), Белгия – скок със 140.2 % до 49.93 евро за MWh (20.79 евро за MWh ден по-рано), Франция – увеличение със 102.5 % до 50.11евро за MWh (24.74 евроза MWh в неделя) и съответно Испания и  Португалия – повишение с 93.9 % до 47.59 евро за MWh (24.54 евро за MWh).

Това обаче е нищо в сравнение с отчетеният ръст от 15061.9 % ръст на белгийския пазар до цена от 37.15 евро за MWh с ден за доставка 12 март, според статистиката на energylive.cloud. За отбелязване е, че от миналата седмица цените на електроенергията в този сегмент за страните от Иберийския полуостров вече не са най-ниските в Европа.

За разлика от западните пазари, относителна стабилност се наблюдава на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ). Най-високата цена е постигната в дните за доставка 9 и 12 март – 58.43 и 58.44 евро за MWh. Съответно и търсенето в „ден напред“ е високо, като с ден за доставка 12 март (81 741.0 ) е не така далеч от постигнатия рекорд през февруари (84 622,90 MWh ). Междувременно БНЕБ публикува отчета за февруари 2021 г., от който става ясно, че средната цена базов товар в посочения сегмент е 91.58 лв. и намалява спрямо януарската с 12 %.

Слънце и вятър

Данните сочат, че през първата седмица на март производството на слънчева енергия е намаляло с 24% - на испанския и португалския пазари и с 2,9% на френския пазар в сравнение с последната седмица на февруари. На италианския пазар пък производството е нараснало с 4.7%, а на германския пазар с около 3.6%. За втората седмица на март данните се очакват, но предварителната прогнозата е за спад на слънчевата енергия на пазарите в Германия и Италия спрямо първите седем дни на месец март.

По отношение на вятърната енергия през първата седмица се отчита спад на френския пазар, при това със значителните  41%, на германския пазар – с 39 %, както и на иберийския - с 35%. Предварителните данни за миналата седмица сочат ръст на производството на вятърна енергия. Колкото за БНЕБ може да се отчете, че през повечето дни от миналата седмица дела на вятърната енергия в енергийния баланс на страната е малко над 1 процент, на фотоволтаични – в диапазона от 3 до 5 процента. Тази сутрин например на испанския пазар се отчита участие на 51 % от вятърните мощности, на германския – над 43 %, на френския – малко над 15 на сто, а на българския – над 6 %.

Петрол, газ, СО2

Фючърсите за петрола сорт Brent за месец май 2021 г. на пазара на ICE Futures  започнаха първата седмица на март с понижения. Но през втората седмица на месеца  цените започнаха да се възстановяват. Имаше и опити за скок над нивото от 70 долара за барел. Brent завърши миналата седмица над 69 долара за барел, а и сутринта на 15 март стартира с повишение – 69,66 долара за барел. Това е най-високата цена, постигана за последните две години. Все още пазарът отчита голямото значение на неочакваното решение на ОПЕК+ да запази ограничението на добива на петрол и през април.

Всъщност и страните от картелаq и извън него осъзнават опасността от нови огнища на коронавирус да повлияят на възстановяването на търсенето. Военните конфликти в Близкия Изток не трябва да се изключват като влияние. COVID-19 се отразява и на търсенето на пазара на електроенергия, но влиянието върху двата пазара е много различно.

По отношение на фючърсите за газа на TTF газ за месец април 2021 г., ако през първата седмица на март, цените останаха около и малко над 16 евро  MWh, то през втората седмица на месеца се повишиха до 18, 425 евро.  Развитието на цените на петрола, синьото гориво и прогнозата за по-ниски температури благоприятстваха възстановяването на цените и това предстои да се види през последващите дни.  

Разбира се, няма как да се изключат фючърсите за въглеродните емисии. През първата седмица на месец март по референтния договор от декември 2021 те се колебаеха около 38 евро за тон. В  края на миналата седмица обаче цената на СО2 емисиите удари 42,85 евро за тон. Към всичко това трябва да се прибавят и редица енергийни  недоразумения, които напоследък Европейската комисия си признава с половин уста.

Още по темата: Средната цена базов товар в „ден напред“ на БНЕБ за февруари намалява с 12 процента до 91.58 лв. за MWh

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща