Европа трябва да даде ясен сигнал на автомибилния бранш: идва края на двигателите с вътрешно горене

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1208
article picture alt description

Европейският съюз трябва да определи дата за постепенно прекратяване на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, за да може регионът да изпълни целта си да стане неутрален по отношение на климата, смятат девет държави членки, предаде агенция Bloomberg. Справянето със замърсяването от транспорта, което представлява една четвърт от емисиите на парникови газове в ЕС, е едно от най-големите предизвикателства за 27-членния блок по отношение на опазване на околната среда. Европа трябва да даде ясен сигнал на производителите, собствениците на автопаркове и потребителите да ускорят преминаването към електрически превозни средства, се посочва в документ, изпратен до ръководителите на ЕС по климата и транспорта. Сред страните изпратили документа са Нидерландия и Дания.

„Ако вземете предвид живота на автомобилите, просто трябва да спрете да добавяте нови автомобили с изкопаеми горива около 2030 г., ако искате да бъдете неутрални спрямо въглерода през 2050 г.“, обяснява Стинтйе Ван Велдховен, нидерландски държавен секретар по инфраструктурата в интервю за Bloomberg News.

Последните действия показват напрежението около превръщането на амбициозните климатични цели в реалност. Лидерите на блока одобриха през декември засилване на целта за намаляване на емисиите до 2030 г. до поне 55% спрямо нивата от 1990 г. в сравнение със съществуващите 40%. През юни регулаторният орган на блока ще предложи нови разпоредби за привеждане на икономиката в съответствие с новата цел за замърсяване.

Законодателният пакет, известен като „Fit for 55“ (бел.ред. 55% намаление на емисиите), ще включва ревизиран регламент относно стандартите за CO2 за леки и лекотоварни автомобили, които според деветте държави трябва да бъдат „значително засилени“. Мярката трябва да включва и разпоредби за поетапно премахване на превозни средства с изкопаеми горива, смятат от групата, която включва още Австрия, Белгия, Гърция, Ирландия, Литва, Люксембург и Малта.

Европейската комисия иска поне 30 милиона електрически превозни средства по пътищата в региона до 2030 г. Това е амбициозно, като се има предвид, че в момента има около 1,4 милиона електромобили, смятат от BloombergNEF. Анализаторите прогнозират, че до 2028 г. на пътя ще има 28 милиона хибридни и чисто електрически коли.

През миналата година продажбите на електрически автомобили в Европа изпревариха тези в Китай за първи път. Ръстът е в резултат на по-строгите стандарти за емисиите, субсидиите, които помогнаха на индустрията да се възстанови от кризата, свързана с пандемия, и пускането на нови модели, които да отговарят на по-строгите правила през следващите години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща