Европа има силата сама да постави фундаментите на 5G мрежата на Стария континент

Опциите на ЕК не се свеждат до това да се избере технологията от Китай или САЩ

Икономика / България
Георги Велев
578
article picture alt description

Докато изграждането на клетъчните мрежи от пето поколение (5G) става неизбежно, Европа трябва да намери отговор на горещия въпрос по отношение на доставчика на оборудването. Единият от вариантите е да се предпочетат китайските предложения. В същото време американските власти предупредиха техните партньори ако изберат точно такъв доставчик.

Така че може би вместо да мисли дали да се следва Вашингтон или Пекин, Европа трябва да се бори за своята стратегическа автономност и да направи генерална промяна в своите условия, използвайки собствени ресурси, докъде е възможно, и по този начин ще подобри своя собствен потенциал. Това са въпросите, които наскоро отправи неправителственият изследователски институт в Полша Kosciuszko по време на лекцията “Бъдещето на 5G или quo vadis, Европа?“.

Чрез изграждането на 5G мрежа, ние осигуряваме нещо като нервна система, нужна на всяко модерно общество и икономика, гръбнакът, който интегрира и дава възможност за развитието на редица нови елементи за околната ни среда. Такива наприме са автоматизираните производства, интернет на нещата (IoT), развитие на изкуственият интелект и автономен транспорт. Очевидно е и, че нашата сигурност занапред ще зависи от 5G мрежите.

Строителството на 5G мрежи в Европа включва и стратегическият избор за технологична ориентация на компонентите. Ние спешно трябва да изберем на Изток или на Запад ще тръгнем. Европа може да избере китайските решения или да слуша американската администрация, която твърди, че подобна опция би представлявала заплаха за националната сигурност и ключови области от функционирането ѝ. Това предположение идва от факта, че Китай има богат опит в предполагаеми индустриални шпионски дейности в киберпространството срещу различни икономически субекти. Администрацията на Доналд Тръмп се опитва да предотврати настъпването на китайската Huawei и превръщането на компанията в лидер в изграждането на 5G и заради това производителят бе сложен в черния списък от министерство на търговията в САЩ. Американците също така предполагат, че не следването на техните стъпки и блокиране на китайски компании може потенциално да попречи на партньорството със САЩ в бъдеще.

Междувременно държавите-членки на ЕС трябва да вземат предвид многобройни критерии - не само политически фактори, но и цена, технологична конкурентоспособност и различни икономически условия, а това рефлектира върху европейския телекомуникационен пазар и критичната инфраструктура, които вече са наситени с решение за технологичната си инфраструктура от Huawei.

„Когато правим избора за доставчика на 5G, винаги трябва да имаме предвид, че като избираме външен доставчик, Европа рискува многоизмерна, стратегическа зависимост от други страни. 5G мрежата се превръща в елемент на стратегическа независимост на целия ЕС - ако възникне конфликт, мрежата в Европа може да бъде сериозно засегната“, заяви Изабела Албрихт, председател на борда на институт Kosciuszko. Развитието на 5G мрежата и посоката, в която ще отиде Европа, ще определят мястото й в съвременния свят за много години напред. Тя не само ще определи технологичното ниво на Стария континент, но и неговата стратегическа автономия и позиция. Тъй като незасегнатата критична инфраструктура ще зависи от мрежата 5G, изборът ще установи националната сигурност на държавите-членки на ЕС. Ясно е, че напредналите технологии, като 5G, играят ключова роля сред електрониката. Те имат и потенциал да се превърнат в солиден инструмент в бъдеще поради военната си употреба“, обясни Изабела Албрихт.

Общоизвестно е, че интелигентните и цифрови решения се използват все по-често от армиите, навсякъде по света. Стратегическата комуникация и връзката ще зависят от 5G мрежата, подобно на ситуационната осведоменост на бойното поле. 5G ще позволи далеч по-напреднала комуникация между машините, както и управлението на автономно военно оборудване. Освен това армиите използват гражданска инфраструктура (пристанища, летища и мрежи), както и граждански транспортни средства. Един от ключовите фактори за отбраната на НАТО е гражданската готовност, което означава, че не само военният, но и гражданският сектор в държавите-членки на НАТО трябва да са готови да подкрепят военните операции на Пакта. При мащабните операции на НАТО 90% от превозите понастоящем се предоставят от търговски дружества, както и 40% от сателитните комуникации. Отделно 75% от целия съпорт на операциите в държавата, в която се извършват, зависи от локалната инфраструктура и услуги. В резултат на това цялата гражданска инфраструктура трябва да бъде устойчива, което трябва да се вземе предвид при избора на модел и доставчик на 5G мрежата.

„Преди да започнем изграждането на мрежата, ние трябва да си отговорим на няколко важни въпроса: как стана така, че Европа смята, че трябва да последва някой друг? И наистина ли е единственият вариант?”, коментира Албрихт.

„Сега изборът се представя като драматичен: трябва да изгоним Китай и да следваме САЩ. Така че наистина ли сме обречени да избираме между Америка и Китай? Истинският избор на доставчик би включвал и Ericsson и Nokia, както и южнокорейски Samsung“, допълни тя.
Така че има и трети начин: Европейският съюз трябва да създаде условия, които да позволят настигането в изграждането на европейска автономна 5G базирана предимно върху местни доставчици и използвайки местни технологични решения.

Противно на общото мнение, позицията на Европа не е толкова лоша. Това естествено изисква повече действия, но не осъжда ЕС на провал. „Ние вярваме, че трябва да работим съвместн, да подсили нашия потенциал като си сътрудничим със страни, с които имаме сходно мислене, заедно в глобалните технологични предизвикателства“, добави Албрихт.

Европейските държави трябва да продължат да укрепват позициите си в световната дигитална верига за доставки, включително 5G мрежи, направени в ЕС, за да бъдат по-малко уязвими и чувствителни към „политическия вятър“ от другата страна на Тихия океан, който е в резултат от търговската война между Китай и САЩ и нарастващото напрежение между двете икономики.

„Европа трябва да влезе в надпреварата за 5G по много причини. Най-вече за да отговаря за изграждането на своите дигитални фундаменти сама, при собствени условия, но също така и да стане равноправен партньор на САЩ и Китай в технологичния растеж в бъдеще.
В противен случай ЕС рискува да стане просто пасивен получател на иновации, които други създават (синдром на закъснението) или управляват индустриална и цифрова инфраструктура, която е уязвима от намеса на държавите, за които се смята, че не поддържат правилата на цифровото поведение“, е заключението на документа на института Kosciuszko.

Ето и някои от техните предложения по отношение на развитието на 5G мрежа. Някои от най-известните и обещаващи проекти включват „дигитална магистрала 3 морета“ (Digital 3 Seas Highway) - инициатива, която предвижда създаването на мост между северната и южната част на Европа и между 3-те морета. Дигиталната магистрала може да подкрепи строителството на цифрова инфраструктурата в региона и така да се развие и изграждането на 5G мрежа.

Понастоящем Европейската комисия събира анализи от държавите-членки на ЕС, които оценяват рисковете за киберсигурността от телекомуникационната мрежа.

The next step would consist in an attempt to elaborate common position of the European states concerning the implementation of the 5G network. Следващата стъпка ще бъде опит за изработване на обща позиция на европейските държави по отношение на въвеждането на 5G мрежата. Въпросът ще бъде разгледан по време на Петия европейски форум за киберсигурност CYBERSEC, който ще се проведе в края на октомври в Катовице, Полша.

Дискусията ще представлява съществен принос към инструментариума на ЕС, който ще бъде публикуван от ЕК до 31 декември 2019 г.
На тази сесия ще бъдат представени резултатите от националните оценки на риска за мрежовата инфраструктура на 5G, както и съвместният преглед на експозицията на ЕС по отношение на рисковете, свързани с мрежите 5G, осъществени с подкрепата на Комисията и ENISA. Тя ще послужи като платформа за обсъждане на стъпките напред в осигуряването на 5G мрежа в ЕС и потенциален набор от мерки за управление на риска.


Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща