Доклад: Инвестициите във ВЕИ са далеч по-добри от вложенията в изкопаеми горива

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2716
article picture alt description

Тенденцията за намаляване инвестициите във фосилни горива вече категорично са на дневен ред. Това се вижда и от новия доклад на Центъра за климатични финанси и инвестиции на Imperial College Business School, написан в партньорство с Международната агенция за енергия (IEA). Според данните, възобновяемата енергия отчита значително по-висока обща възвръщаемост през последните десет години.

В него се твърди, че годишната волатилност на зелените инвестиции е по-ниска в сравнение с изкопаемите портфейли в световната и в развитите икономики, но по-висока от изкопаемите вложения при Китай и „развиващите се пазари и икономики“, съобщава Renew Economy.

Д-р Чарлз Донован, изпълнителен директор на Центъра за климатични финанси и инвестиции в Imperial College Business School, заяви: „Нашите изследвания показват, че в цял свят възобновяемата енергия превъзхожда изкопаемите горива. Това се случва вече повече от десетилетие, но общите инвестиции все още изостават. Националните регулатори, особено в Съединените щати, трябва да се заемат с реформите, необходими за изравняване на условията за инвеститори в чиста енергия.

 

Докладът установява, че възобновяемата енергия е устойчива на въздействието на COVID19, докато индустрията при изкопаемите горива има проблеми покрай коронакризата. „При нормални и променливи пазарни условия портфолиото от възобновяеми енергийни източници показва подобрени ползи от диверсификацията поради по-ниската им корелация с по-широкия пазар по отношение на изкопаемите горива“, установяват авторите.

„Не виждаме достатъчно глобални инвестиции в нисковъглеродна енергия. Дали това няма смисъл от финансова гледна точка? Отговорът е не. Очевидно ги превъзхожда ”, заявява Донован пред Bloomberg, където изчисляват, че настоящите темпове на инвестиции във възобновяеми енергийни източници все още са недостатъчни, за да ограничат глобалното затопляне до по-малко опасни нива до 2100 г.

Обхватът на проучването беше ограничен от вариации в размера на извадката по региони, по-ниска пазарна капитализация и ликвидност за компаниите от възобновяеми източници и ключови разлики между портфейлите от възобновяеми източници и изкопаеми, което на практика усложнява сравненията.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща