До 6 пъти по-високите цени на LNG за Азия се отразиха на Европа

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
918
article picture alt description

Втечненият природен газ (LNG) засилва ликвидността на газовите пазари. Спотовите цени на газа на азиатските пазари от декември до средата на януари обаче нараснаха между три и шест пъти от 15 декември до края на януари. Азиатският пазар погълна почти всички товари с втечнен природен газ (LNG). Това от своя страна се отрази и на спотовите цени на газа в Европа. Тази тенденция постепенно ще започне да отшумява с края на зимния сезон. Все пак остават достатъчно фактори, които ще поддържат по-високи цени на газа на спотовите пазари през 2021 година. На този фон ще се наблюдава и засилване на конкуренцията основно между тръбопроводния и втечнения природен газ.

Определено 2021 година ще бъде съвсем различна. Включително и заради конкуренцията между мощностите на газ за производство на електроенергия и тези от възобновяеми енергийни източници. С тази особеност ще трябва да се съобразят и доставчиците на LNG.

Шест пъти по-високи цени

Международните цени на газа започнаха да се покачват още през декември, като основна роля за това анализаторите отдадоха на азиатския индекс Japan Korea Marker (JKM), разработен от S&P Global. Според статистиката, в средата на декември JKM постигна шестгодишен връх от 12,40 долара за млн. Btu (британски термични единици). Част от товарите с доставка за втората половина на януари са на цени дори от 13 долара за млн. Btu. Тези цени са много над очакваните през зимата около 7 долара за млн. Btu и над шест пъти от рекордно ниските стойности за лятото, когато достигаха около 2 долара за млн. Btu, отбелязва енергийният експерт и журналист Джереми Боудън в свой коментар.

Това безпрецедентно покачване на цените до голяма степен се дължи на Китай и Япония, които увеличиха вноса си на втечнен природен газ съответно с 38% и 15% на фона на по-ниски от средните температури и свитите ядрени мощности в Япония.

Спот цените на LNG в Азия се утроиха до над 30 долара за млн. Btu до началото на януари 2021 г., като някои товари, според съобщенията, са достигали до близо 40 долара за млн. btu, отбелязват от своя страна експертите от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Такива рекордни нива не са наблюдавани от времето на аварията на АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г. Този скок отразява комбинация от фактори на търсенето и предлагането. Търсенето на LNG в североизточна Азия се е увеличило с 10% на годишна база между средата на декември 2020 г. и началото на януари 2021 г. в резултат на ниските температури през декември и януари, смятат от МАЕ.

Всички наблюдатели на пазарите са единни в мнението си, че тези "бичи" цени са в резултат на много фактори - от прекъсванията в работата на регионални инсталации за втечняване и дългите маршрути, които трябва да преодоляват газовозите (танкерите за пренос на втечнен природен газ) до липсата на достатъчно спот доставчици на LNG. Разбира се и заради ниските температури през последния месец на 2020 г. и първия месец на 2021 г.

През втората половина на януари се наблюдава спад на цените в резултат на по-високите температури и повишаване на ядрените мощности.

Отражението на Европейския пазар се почувства в скок на цените на най-ликвидния газов хъб - нидерландския TTF. Стойностите, които купувачите трябваше да плащат на спот пазара за газа скочиха двойно, на фона на резкия спад на доставки на втечнен природен газ - с 50% на годишна база, тъй като товарите с LNG бяха пренасочени към Азия от една страна и от друга вследствие на силния ръст на търсенето - с над 7% заради ниските температури през първата половина на януари. Дори в САЩ, където до декември на Henry Hub не се наблюдава ръст, цените са се увеличили с 20% в сравнение с миналата година, сочат наблюденията на международните експерти.

Според анализ на Оксфордския институт за енергийни изследвания, ръст, макар и по-слаб, се отчита и при договорите за LNG, привързани към цената на петрола. Индексираната с петрол цена на LNG в Япония се очаква да расте постепенно и да достигне връх от 8 долара за млн. Btu в края на юни 2021 г., докато азиатската спот цена LNG се оценява на 6,5 долара за млн. Btu в началото на лятото, според форуърдни договори към 8 януари 2021 г.

Европейският LNG пазар под влиянието на азиатския

Януари вероятно ще е месецът с най-голям брой отменени товари с LNG, първоначално планирани за доставка до европейските терминали. Дюнкерк във Франция и Кърк в Хърватия получиха само по една пратка. За сравнение предварителните месечни графици бяха съответно от осем и три доставки, сочи статистиката на европейската платформа AGSI. Януари на практика е месецът на реекспорт и то основно през Ротердам. "Терминалът за LNG на това пристанище се превърна в истинския вход към Азия", в допълнение към обичайните маршрути за внос", отбелязва експертът Яков Грабар в свой пост.

Силният ръст на вноса на LNG ще продължи до края на май. Тази особеност е изключително важна за европейския газов пазар. На практика означава анулиране на обеми за европейския пазар за сметка на азиатския. Като се има предвид премията, с която се търгува, всякакви спот товари ще се отправят към Азия, коментира още Грабар.

Остава обаче въпросът дали промяната на ситуацията през месец май може да доведе до рязко покачване на доставките за Европа. Търсенето на LNG е високо, а предлагането остава слабо. Това е изводът, който се налага поне на този етап за последствията от този рязък ръст на LNG на азиатските пазари и отражението върху европейските спот цени.

2021 г. ще бъде ключова за газовата и LNG-индустрията, не само защото купувачите ще трябва да оценят позиционирането си, но и защото ще започне да се оформя ролята на газа в енергийния преход, заявяват и от консултантската компания WoodMackenzie.

"Пазарът ще се нуждае от около 85 mmtpa (милиона метрични тона) нови доставки на LNG до 2030 г. При условие, че Катар приеме финално инвестиционно решение (FID) в началото на тази година, повечето купувачи няма да бързат да осигурят по-дългосрочни доставки, въпреки че нивата на индексация на петрола в момента са под 11% от Brent. Пазарът на купувачите си остава въпреки настоящия зимен азиатски скок на спот цените на LNG. По-нататъшното забавяне на FID на Катар ще тласне някои купувачи към търсенето на нови дългосрочни ангажименти", смятат още от WoodMackenzie. Участниците на газовия пазар, включително и доставчиците и купувачите на LNG ще трябва да се примирят с дългосрочната несигурност на търсенето, смятат от консултантската компания и в този план напомнят решението на ЕС за рязко намаляване на емисиите. Дългосрочните перспективи за газа в Европа остават под светлината на прожекторите, а доставчици и потребители ще се борят за мястото си в енергийния микс.

Експертите от WoodMackenzie обръщат внимание на няколко ключови въпроса за Европа, сред които многобройните предизвикателства, пред които е изправена руската страна през 2021 г., за да си върне пазарния дял, как януарските студове променят динамиката на пазара през 2021 г., необходимостта на Европа от повече регазификационни терминали, а също така и дали Турция няма да се превърне в най-важния транзитен коридор за Европа предвид влошаващите се условия за внос.

В тази връзка е редно да се уточни, че по данни на МАЕ, Турция е увеличила покупките на LNG по краткосрочни договори, но също така и по спотови цени с повече от 50%, главно за сметка на вноса на тръбопроводен газ от Иран и Русия, особено през първата половина на 2020 г. Последните данни от руския "Газпром" обаче говорят за обрат на ситуацията през зимните месеци и ръст на вноса на тръбопроводен газ с 20,8 процента. Причината - високите спотови цени на LNG. Точно това обръща ситуацията в полза на руския газов монополист.

LNG или тръбопроводен газ

Пренасочването на LNG товарите от САЩ към азиатския пазар в един момент ще спре. Тогава голяма част от американският втечнен природен газ ще се върне отново на европейския пазар. Това ще се случи именно в момента, в който газохранилищата на Европа са изпразнени след достатъчно дългия зимен сезон. В момента те са пълни до 50 процента, а до края на зимата има още два месеца.

В един момент европейската икономика също ще се събуди и ще се активизира. Пазарът ще има нужда от големи количества газ, от една страна заради намаляващия добив в Европа, от друга заради малко по-ограничените възможности на Норвегия. Това ще бъде от полза за американските доставчици на LNG. Разбира се, зависи от цените.

Докато през зимата на 2021 г. "Газпром" запълни липсващите доставки от американски LNG с тръбопроводен газ и възстанови високия си пазарен дял от почти тридесет процента, то ситуацията през месеците май-юни вече ще е съвсем различна. Тогава битката ще се пренесе отново на регионалните пазари, а водеща роля ще има спотовата цена на TTF. Кой ще победи - тръбопроводният или втечнения природен газ е много трудно да се определи.

Икономическата логика сочи, че потребителите се нуждаят от поносими цени и непрекъснатост на доставките. Липсата на достатъчно дългосрочни договори за LNG и на нежеланието за сключване на такива също ще си кажат думата.

Предимството на "Газпром", особено в периоди на високо търсене, са тръбопроводите, по които увеличаването на газовите доставки може да стане по-бързо, отколкото изчакването на товари с LNG. Европейските компании от своя страна не искат да се ангажират с нови мощности за регазификация поради много причини, а логистиката има огромно значение.

Политическите решения също не трябва да се изключват. Развитието на ситуацията около "Северен поток 2" ще бъде своеобразен урок за поведението на европейските корпорации, които отсега преценяват възможностите за следващия есенно-зимен сезон. Крайно решение за ориентиране към ВЕИ с цел избягване на руска или американска зависимост от газови доставки не трябва да се изключва.

Инвестиции и конкуренция

Нарастващите обеми доставки на втечнен природен газ за гъвкавите дестинации, увеличават ликвидността на световния пазар на газ. Те са обвързани и с регионалните газови центрове. Това означава, че цените на газа на даден пазар стават все по-чувствителни и зависими от търсенето и предлагането и в региони извън техния непосредствен географски обхват, обясняват от МАЕ. На тази база те разглеждат и високата корелация между цените на газовия хъб TTF и азиатските спот цени на LNG.

За разлика от тръбопроводния газ, LNG съдържа в себе си много повече икономика. Точно поради тази причина ще се увеличава в бъдеще и влиянието на регионалните газови центрове. Това ще направи маркетинговите стратегии още по-гъвкави, а европейските газови пазари има какво да научат. Със сигурност това ще има своя принос и към една много по-различна и изчистена конкуренция. При условие, че ще има кой да строи регазификационни терминали, а и да е ясно къде ще бъдат разположени.

В същото време няма как да не се отчете несигурността на търсенето. Ако 2019 г. се смята за рекордна по отношение на окончателни инвестиционни решения (FIDs) за мощности за втечняване, то 2020 г. е точно обратната. През 2019 г. бяха одобрени близо 100 млрд. куб. м нов капацитет. През 2020 г. според данните се ограничават само до капацитет от 3,4 млрд. куб метра по проект в Мексико. Причината е липсата на достатъчно желание за нови дългосрочни договори за LNG.

По този повод експертите изразяват известни опасения за доставките. Един от ключовите играчи на световния пазар, Катар, също може да забави проекта си за разширяване на LNG (Qatar Petroleum с 64 млрд. Куб. м). На практика годината на COVID доказа, че доставките на LNG не са даденост, а това е сериозен фактор. И още нещо - експертите от МАЕ обръщат внимание и на срива в разходите за проучванията за газ.

Разбира се, пазарът се нуждае и от специализирани кораби (газовози), но тук картината е по-добра, предвид новите поръчки за над 50 нови превозвача на втечнен природен газ през 2020 г., което е с около 40% повече от петгодишното средно ниво, но доста под нивата от 2018 г. (77 поръчки) и 2019 г. (69 поръчки).

По-добри са и данните за инвестициите за мощности за регазификация, но не за Европа, където има само намерения. Две трети от новия капацитет за регазификация се намира на развиващите се пазари в Азия, която се нуждае от нова инфраструктура, такава, че да отговори на нарастващото търсене на газ.

Газовият пазар и очакванията

Прогнозата на експертите от Международната агенция по енергия е, че световното търсене на газ през 2021 г. ще се увеличи с 2,8 % в сравнение с показателите от миналата година.

Въпреки това не всички страни ще успеят да достигнат до нивото на потребление отпреди кризата. Основни движещи сили на ръста на търсенето на газ през тази година ще станат развиващите се страни от Азия, Африка и Близкия изток. На тях ще се пада до 17 % от общия обем на световното търсене на газ през 2021 година.

Страните с развити икономики ще увеличават търсенето на газ постепенно. Някои от развитите страни няма да могат и през 2021 г. да достигнат обемите на потребление през 2019 година. Става въпрос за страни както от Северна Америка, така и от Европа.

Още по темата: Експортът на LNG от САЩ за месец октомври е скочил с 47 процента

Китай е увеличил през септември вноса на LNG с 25 %

Европа е намалила вноса на LNG през ноември с 40 процента

 

https://business.dir.bg/pazari/shte-se-varne-li-lng-v-evropa-i-kak-aziatskiyat-glad-za-gaz-vdigna-tsenite-na-stariya-kontinent

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща