Даниел Апостол (FPPG): „Дисбалансът на пазара на газ е причинен от двойните стандарти, прилагани от румънската държава“

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
259
article picture alt description

След години на силен растеж за енергийния сектор на Румъния, предприятията в индустрията през 2019 г. са изправени пред големи предизвикателства, главно поради съществените регулаторни промени, въведени напоследък, включително 2% данък върху оборота, таван на цените на газа и др. Индустриалните лидери, професионалните организации и членовете на регулаторните институции се срещнаха на конференцията на Business Review's Energy in Focus, за да говорят за първите ефекти, които последните законодателни промени имат върху местния бизнес, на инвестиционните и бизнес планове, на пазарната структура и на бъдещето на румънския енергиен сектор.

Дискусията във втория панел на конференцията бе съсредоточена върху компонента „Нефт и газ“ в енергийната промишленост на Румъния, като участниците обсъждаха въздействието на спешната наредба 114 от момента на приемането й в началото на годината, как трябва да регулира отрасъла, за да бъде по-ефективен и продуктивен и защо Румъния бележи увеличение на вноса на газ през последния период. Даниел Апостол, директор по външните отношения във Федерацията на работодателите на нефт и газ (FPPG) , заяви, че най-важният въпрос, свързан с нефтената и газовата индустрия в Румъния, е „защо има тъмни облаци над индустрията?“

„Пазарът се насочва към либерализация, но все още не е функционален. За да постигне баланс, не се нуждае от свръхрегулация. Смяташе се, че SUG 114 /спешната наредба 114 е насочена към защита на уязвимите потребители, но с благоприятен ефект за голям брой потребители. Е, защитата, която беше обещана, не дойде в резултат на наредбата “, обясни Апостол. Той добави, че справедлив баланс на пазара на газ се постига чрез равенство между производителите, потребителите и държавата. „Дисбалансът на пазара на газ идва от двойните стандарти, прилагани от румънската държава. От една страна, тя отчита възнаграждения и данъци на цена, която не е определена в Румъния, а извън нея, но налага продажна цена, различна от тази, която използва за изчисляване на данъци “, аргументира се той. Апостол добави, че въпреки че държавата е ограничила производствените цени за компании, като твърди, че това се прави, за да се защитят потребителите, факт е, че потребителите плащат същите цени. „През шестте месеца след преминаването към наредба 114, през август наблюдаваме по-голям внос и ползи за доставчиците“, каза той. Той постави под въпрос значението на термина „уязвими потребители“.

„На практика половината от страната се разглежда като уязвими потребители, което не е правилно. За да им помогнем, не трябва да имаме финансова помощ, а ефективност на потреблението. Да не забравяме, че само 30 процента от потребителите в Румъния са свързани с доставките на природен газ, най-вече в градските райони. Останалите използват въглища и дърва, а цените за тях растат “, обясни той. Заключенията от проучване, което анализира ефектите от OUG 114 говорят, е са предизвикани изкривявания както за пазара, така и за потребителите. Тъй като добивните компании имат ограничена цена, самият добив беше ограничен, а вносът очевидно се увеличава. Ако законодателството се измени, тъмните облаци ще изчезнат за 18 месеца, което означава много бързо “, каза той. Марк Уогли, член на Управителния комитет на Румънската асоциация компаниите за проучване и добив на петрол (ROPEPCA), заяви, че ROPEPCA, която представлява оншорни и офшорни компании, чака закон за нефта от 2009-2010 г., за да подкрепи инвестициите в нови области.

„Ако бях правителствен съветник, бих казал на политиците, че през последните 4-5 години правителството не е било благосклонно към инвеститорите. Това беше период на много законодателни промени, които имаха отрицателни последици за индустрията и това трябва да се промени “, каза Уогли.

Той посочи, че Румъния трябва да се научи да използва по-добре природните си ресурси: „Бог благослови Румъния с много ресурси, просто трябва да създадете рамка, за да ги използвате.“ По отношение на спешната наредба 114, той отбеляза: „Имаше нулева комуникация с индустрията за наредба 114, нямахме представа какво идва. Deloitte прогнозира точно, че домакинствата няма да бъдат защитени от закона, както и че средствата за инвестиции ще бъдат значително намалени, и видяхме това, за някои компании те намаляха до нула. Той добави, че индустрията е високорискова по природа и че не е необичайно да се поемат рискове, за да се прави бизнес. „Но когато правителството промени закона и възнаграждението не е толкова високо колкото риска, има проблем. Запомнете: капиталът има колела. Разван Николеску, партньор на Deloitte Romania , добави, че Румъния се справя много по-добре от съседите си по отношение на енергийната си система, включително възобновяеми източници, които представляват около 25 процента от потреблението на страната в сравнение само с 14 процента в Унгария. „Това е резултат от огромни усилия, разбира се, около 20 милиарда евро подкрепа, която беше платена от потребителите.“

„Румъния най-вероятно ще се ангажира с краен срок за прекратяване на добива на въглища. Ще видим конкуренция между възобновяемата енергия и природния газ за покриване на потреблението, оставено от въглища, към което ще се добави и ядреното производство “, заяви Николеску.

Anca Alexe , business-review.eu

Преводът е публикувн в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща