Глобалната енергийна карта - къде е ЕС

Икономика / България
Галина Александрова
740
article picture alt description

На графика, публикувана от RadioFreeEurope са показани основните страни, производители на енергия по източници. Представяме на вниманието на читателите на 3e-News публикувания във Фейсбук коментар на Boyan Rashev, един от водещите експерти по управление на околната среда в България и управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.

1. Липсата на колонка за "модерни ВЕИ" (вятър, слънце, биомаса) е показателно - авторите не ги считат за значим източник на енергия. В същото време, общата прозведена енергия от ВЕИ по света расте и през 2019 г. вероятно ще надмине тази, произведена от ядрени централи, така че горното е пропуск.

2. Ако бяха взели ЕС общо, пак щяхме да се появим само на мястото на Франция при ядрената енергия, само че с 31% дял за 2018 г. - и бързо намаляващ в последните години.

3. Ако имаше колонка "модерни ВЕИ", ЕС щеше да я оглавява с 29% дял - и силно намаляващ след 2015 г., щото Китай и САЩ бързо наваксват.

4. САЩ играят особено доминираща роля в производството на енергия - газ, нефт, ядрена енергия, въглища, хидро, ВЕИ - водят или са видими абсолютно навсякъде.

5. Китай и останалите бързо развиващи се страни доминират във въглищата и хидро, като бързо растат и във ВЕИ, но последните нямат никакъв шанс да покрият експлозивното развитие на потреблението там.

Според Боян Рашев изводът е само един: "Когато се говори за енергия на глобално ниво, Европейският съюз практически не съществува! Опитите на политическите лидери на Европа да го играят значим фактор са просто смешни..."

Снимка на Boyan Rashev.
 
Има и други мнения. Според Emil Georgiev положението с Европа все пак не е толкова зле. "Макар че тенденцията е ясна - намалява делът ни", признава той, като се позовава на данни на Евростат:
 
Няма налично описание на снимката.
 
Според Владимир Калинов: "Нужен е анализ за въздействието на квотите за парникови газове върху българската икономика дългосрочно: БВП и работни места."
 
По мнението на Riss Ross пък "Европа има шанс да стане значителен енергиен производител САМО при усвояване на соларните ресурси на Испания, Южна Италия и Южна Гърция. Това е единственият й шанс. Плюс геотермалните ресурси, отново основно на Иберийският полуостров".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща