"Газпром" усеща конкуренцията в Европа - дори сред руските си съперници [GGP]

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
622
article picture alt description

С увеличаването на износа на втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток, който вече застрашава пазарния дял на Газпром в Европа, се открива друг конкурент на енергийния гигант – руската компания и съперник на втечнен природен газ (LNG) – Новатек (Novatek). Това коментира в публикацията си в Global Gas Perspectives (GGP).



Rauf Mammadov


С увеличаването на износа на втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток, който вече застрашава пазарния дял на Газпром в Европа, за руския енергиен гигант се открива друг конкурент на LNG - Novatek, компанията е и руският съперник. Novatek отрича, че представлява сериозна заплаха за европейския пазар на Газпром. Първата заяви, че е доставил само 10% от вноса на втечнен природен газ за континента през 2018 г., което общо е съставлявало едва 14% от европейския внос на газ през 2017 г. (РИА Новости, 9 април). Въпреки това, през февруари 2019 г., Новатек доставя повече LNG в Европа, отколкото която и да е друга компания в света ((Natural Gas World, April 9).

В забележителна публична атака заместник-главният изпълнителен директор на "Газпром" Виталий Маркелов не само обвини Новатек, че се опитва да омаловажи пазарният си дял в Европа, но и да ползва данъчни облекчения, като лиши руското правителство от половин милиард долара приходи (Интерфакс, 9 април) ). Обвиненията, които дойдоха след безпрецедентното разтърсване на борда на директорите на "Газпром", бяха още по-зашеметяващи, защото и "Газпром", и "Новатек" са държавни компании с мощни поддръжници в Кремъл (Neftegaz.ru, 2 април).


Novatek (9% от акциите, на които са собственост на „Газпром“) се противопоставиха на това, че по-голямата част от износа на втечнен природен газ отива за Азия или Испания (Ведомости, 8 април). И въпреки това "Газпром" има основание да се страхува от дългосрочната конкуренция на "Новатек". От 2013 г., когато президентът Владимир Путин прекрати дългогодишния монопол на „Газпром“ върху износа на природен газ, дяловете на Novatek от вътрешния и глобалния пазар на Русия се увеличиха (Energymarketprice.com, 25 юни 2013 г.). Всъщност по-малката фирма утрои капацитета си за ВПГ (ВПГ – втечнен природен газ или също LNG).

Една от причините за успеха на Novatek са близките връзки на неговите мажоритарни собственици с Кремъл. Освен това, Novatek е успяла, като компания, да премахне санкциите, чрез които Съединените щати удариха по двата си основни собственика - милиардерите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. Нещо повече, Марк Джетуей, заместник-председател на борда на Novatek и гражданин на САЩ, успешно събра пари от китайците, от които компанията се нуждаеше за разширяване. Освен това  получи технология за инфраструктура за втечнен природен газ от „Total“ на Франция (Yamallng.ru, достъпна на 16 април 2019 г.).


Въпреки че 65 процента от износа на втечнен природен газ от комплекса на Novatek в Северния ледовит океан на полуостров Ямал е бил за Европа през 2018 г., тази сума представлява само една десета от общия внос на LNG за континента (LNG World, 1 март, 2019 г.). Но през февруари 2019 г., Novatek стана най-големият доставчик на втечнен природен газ в Европа, с рекордни доставки от 1,5 млн. тона,  в сравнение с  вноса от Съединените щати и Катар (Светът на природния газ, 9 април).

Европейският скок на Novatek отчасти се дължи на факта, че средните потребителски цени за втечнения природен газ в Европа и Азия се стесняват, след скока на доставките от САЩ, Австралия и дори от „Газпром“, и руските му конкуренти (виж EDM, 20 март, 2018 г.). В допълнение, Novatek започна да използва ново поколение LNG превозвачи - построени по руските стандарти,  които могат да транспортират LNG в Европа и през зимата. Плавателните съдове с относително нисък капацитет, произведени от южнокорейската компания  Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, не се нуждаят от ледоразбивачи, които да преминават през северните води, като по този начин намаляват разходите за превоз. (Ship-technology.com, accessed April 16).

За разликата от това, „Газпром“ се бори за разширяване на своя капацитет за износ на втечнен природен газ от 2009 г., когато придоби собственост върху проекта Сахалин 2 от първоначалните разработчици, Royal Dutch Shell и японската Mitsui и Mitsubishi. "Газпром" се сблъсква с трудности по отношение на  LNG, твърдят критиците, отчасти защото е подценил влиянието, което американският скок на втечнен природен газ ще има върху световния газов пазар и  не е успял да реагира достатъчно бързо (Japan Times, 20 април, 2007; Energypolicy .columbia.edu, 19 октомври 2018 г.).

През последното десетилетие "Газпром" предложи отлагане на редица проекти за проучване и производство на газ, както и терминали за газификация, предназначени да увеличат капацитета си за ВПГ. Партньорството с Royal Dutch Shell, Mitsui и Mitsubishi все още не е постигнало плановете, свързани с втората част на терминала за производство на втечнен природен газ Sabetta на полуостров Ямал (Yamallng.ru, достъпна на 16 април). Освен това прекъсна проектите си в областта на газовите находища в Владивосток, Балтийско и Штокман (Bellona.org, 29 август 2012; Oxfordenergy.org, март 2017; Portnews.ru, 20 юли 2018 г.).


"Газпром" предприема други стъпки за увеличаване на своя износ на LNG за Европа. Едно от първите големи решения, направени от Yana Burmistrova, след като стана новият директор, отговарящ за износа на компанията, беше да одобри изграждането на нефтохимически комплекс за природен газ за 10 милиарда долара и завод за втечняване в Уст-Луга на Финския залив (РИА Новости, 29 март, 2019). Проектът представлява обединение на два отделни проекта: завод за преработка на газ, който "Газпром" трябваше да изгради с Rusgazdobycha  и терминал за втечнен природен газ, който трябваше да построи с Shell. Rusgazdobycha  е на двама човека на Путин, братята Аркадий и Борис Ротенберг.  При обявяване на отпадането на Baltic LNG complex,   „Газпром“ заяви, че огромният обхват на комплекса Уст-Луга прави проекта за Baltic project излишен. Новината бе шок за Shell, която от години преговаря с "Газпром" за балтийския комплекс (Gazprom.com, 29 март).

“Газпром“ очаква също така и предизвикателства през тази година по отношение на износа на конвенционален газ. Компанията обеща да приключи тръбопроводите „Северен поток 2“, „Турски поток“ и „Силата на Сибир“ до края на 2019 г. Но завършването на двата проекта, които трябва да свържат Европа - „Северния поток 2“ - на север и „Турския поток“ - на юг, няма да означават автоматично  достъп до европейския континент. „Газпром“ ще трябва да договоря този достъп, като същевременно изработи и резервна позиция - предоговаряне на договора  за транзит на газ до Европа през украинските газопроводи.  Компанията иска да сложи край на украинския транзит поради политическите и военни търкания между Москва и Киев (виж EDM, 4 февруари).

Ако сегашните пазарни условия се запазят,  "Газпром" ще има тежката задача да защити своя 37-процентен пазарен дял в Европа, особено като се има предвид, че САЩ се очаква да удвоят своя износ на втечнен природен газ до 40 милиона тона до края на 2019 г. (Eia.gov) , 10 декември 2018 г.). За да остане близо до сегашния си дял от пазара, „Газпром“ ще се нуждае от повече възможности за износ и ще трябва да понижи цените си, което означава повече капиталови разходи и по-малко приходи.

 

По публикация на Global Gas Perspectives

 

Rauf Mammadov

Jamestown Foundation, Eurasia Daily Monitor Volume: 16 Issue: 54

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща