Коммерсант: "Газпром" размрази "Южен поток"

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
747
article picture alt description

Вестник Коммерсант пише, че по официална информация, "Газпром" неочаквано е размразил проекта за разширяване на инфраструктурата си в южната част на Русия по експортния газопровод "Южен поток", който бе отменен за нуждите на вътрешния пазар. Източниците на Коммерсант обаче, се съмняват в тази причина: капацитетът на новата тръба очевидно е голям спрямо целите на газификацията на съседните региони. Много по-вероятно е експортната обосновка на проекта, например, за по-нататъшно увеличаване производителността на "Турски поток", който всъщност замени "Южен поток".

 

В края на 2018 г. "Газпром" решава да завърши източното разклонение по "Южния коридор". За това се разбира от разкритите през юли условия на търга на "Газпром" за инженерни проучвания . Както е посочено в документацията, основата за търга е решението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер от 26 декември 2018 г. "за необходимостта от пълна реализация на линейната част на газопровода Починки-Анапа (източен коридор)". Този газопровод с дължина 1,6 хил. километра е трябвало да свърже централния коридор, през който традиционно се изнася газ през Украйна, до Анапа, откъдето започва офшорната част на експортния газопровод през Черно море – отначало "Южен поток", а след неговото отпадане в края 2014 - "Турски поток".

 

Тъй като капацитетът на "Турски поток" в сравнение с "Южен поток" е два пъти по-малък, до 32 млрд. куб.м, през 2015 г. "Газпром" замрази строителството на източното разклонение на "Южния коридор" и през 2016 г. призна обезценяването на направените в него инвестиции от 46 млрд. рубли. До момента компанията е успяла да построи 506 км от линейната част. През март 2018 г. дори беше публикуван търг за премахване на вече положен тръбопровод, но след това концепцията отново се промени.

 

Сега "Газпром" е заявил пред Коммерсант, че изграждането на линейната част в пълен обем „ще позволи да се увеличи производителността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, за да се отговори на нарастващото търсене на газ в региона и да се осигури надеждно впръскване в съоръженията за подземно съхранение на газ в Северен Кавказ."

„Търсенето на газ е в застой, няма нужда от такова разширяване на инфраструктурата на вътрешния пазар”, е становището на друг източник на Коммерсант. Анализаторите на Vygon Consulting оценяват ръста на вътрешното търсене за периода 2018 – 2030 г. в зоната на Единната газоснабдителна система на 2.3% в базовата си прогноза, или само 10 милиарда кубически метра в абсолютни цифри.

 

„Странно е, че първо "Газпром" искаше да елиминира вече построения участък, а след това изведнъж видя подобно нарастване на търсенето в южната част на Руската федерация, което може да оправдае изграждането на повече от 1000 километра тръби” - иронично казва един от източниците на Коммерсант. Източници на вестника смятат, че единствената разумна причина за възобновяване на проекта е, подготвка на увеличаване капацитета на Турски поток, тъй като именно за тази цел първоначално е проектирано трасето Починика-Анапа.

 

"Коммерсантъ", 22.07.2019 г.

 

Прводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща