Клаус-Дитер Борхард: България да намери система за защита на консуматорите, преди да пристъпи към пълна либерализация на енергийния пазар

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1599
article picture alt description

Преди да се пристъпи към развитие на пазара на природен газ и пазара на електроенергия, преди да се пристъпи към пълна либерализация за България трябва да се намери система за защита на консуматорите. България трябва да бъде защитена от енергийна бедност. Това коментира в комисията по енергетиката към Народното събрания директорът на Главна дирекция „Енергетика“  към Европейската комисия  Клаус-Дитер Борхард. Гражданите в България трябва да бъдат защитени от енергийна бедност и това трябва да предшества либерализацията на пазара.

Първо трябва да се справите с проблемите на гражданите и промишлеността, а след това да пристъпите към либерализацията на пазара.  Смятам, че имате инструменти, каза той, като допълни, че това от своя страна ще осигури възможност за по-добри предложения в енергийния сектор.

По-късно пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че още през 2016 г. са разработени критерии за енергийна бедност. Тя заяви, че съответни критерии за енергийна бедност ще влязат в сила паралелно с процеса на либерализация на енергийния пазар.

По повод препоръките на ЕК за климата към страните-членки, които се разискват през последните дни, Борхард припомни, че те не са окончателни. В края на годината се очакват последните предложения от европейските страни по отношение на националните интегрирани планове и едва след това ще се правят окончателни оценки. В този смисъл  директорът на ГД „Енергетика“ препоръча страната ни да се възползва от потенциала на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Първо – все още имате голям потенциал за енергийна ефективност, второ – във ВЕИ сектора, каза той, като допълни, че страната ни се справя сравнително добре с оглед на заложените цели за 2020 г. Българското правителство е заложило цели, което ви поставя на ниво, на което са много малко страни в Европа, каза той допълвайки, че имаме все още голям потенциал за развитието на ВЕИ-сектора.

Борхард, очаквано обърна внимание на проблема с въглищата. Що се отнася до климата, България заедно с други 12 страни членки има проблеми с въглищата и това трябва да бъде отстранено, каза директорът от Главна дирекция „Енергетика“. Той припомни, че Европейската комисия има специални програми за въгледобивните региони и страната ни трябва да се възползва от тях.

Не казваме: Трябва да преустановите добива на въглища еди - кога си, а се опитваме да разберем състоянието на региона и видим какви са решенията. Не означава да се зачеркне един регион, изцяло да се спре, а напротив – да се види какво може да се прави в този регион- От лигнит може да се произвежда например водород, каза Борхард, давайки пример с вече работещи такива проекти в Европа. Трябва да вървим напред във времето, така че да намалим въглеродните емисии, допълни той и отново повтори категорично, че УК не затваря въглищни мини, не унищожава региони, а търси пътища за преодоляване на вредните емисии и паралелно с това създаване на нови бизнеси.  

Директорът на ГД "Енергетика" към ЕК присъства на първото разглеждане на измененията в енергийния закон, предвиждащи създаване на биквиден борсов пазар на природен газ в България. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща