БТПП: Конкурентните предимства на България – ниски данъци, бърз интернет, добра локация за аутсорсинг

Най-доброто ни представяне е по критериите „отворено управление“ и „прилагане на регулациите“, а най зле сме в „ограничения в дейността на правителството“ и „отсъствие на корупцията“

Икономика / България
Галина Александрова
296
article picture alt description

Страната ни има много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация, привличаща фирми от аутсорсинга, което ни нарежда сред първите 10 държави в глобален план. Това стана ясно от думите на председателят на БТПП Цветан Симеонов, който представи днес десетото издание на икономическата брошура на Българската търговско промишлена палата (БТТП) “Bulgaria in figures”, предаде БГНЕС.

В нея синтезирано е представена най-важната икономическа информация за България, както и класирането ѝ по различни международни индекси. От 26 международни класации, разгледани в брошурата, в 16 страната ни е подобрила позициите си, в 8 е влошила заеманите места, а в други е запазила същото положение.

Най-доброто ни представяне е по критериите „отворено управление“ и „прилагане на регулациите“, а най зле сме в „ограничения в дейността на правителството“ и „отсъствие на корупцията“.

Има напредък и при издаване на разрешения за строеж, както и по критериите „международна търговия“ и „защита на инвеститорите“.

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода (Index Economic Freedom 2019), където според доклада на фондация „Херитидж“ минаваме с 10 места напред в света и заемаме 37 място. Подобрението е основно заради промените в регулацията за поучаване на кредити, отбелязват от БТПП.

„Оценката на външните фактори е много важна, защото на най-престижните класации всички инвеститори имат доверие, а това не е за подценяване“, подчерта Симеонов.Той отбеляза, че най-притеснителната класация в нея е тази на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2019), където падаме с 9 позиции надолу и от 50-то място отиваме на 59-то. „Това е сигнал към управляващите, че нашите призиви за подобряване на икономическата среда в България не са безпочвени“, подчерта Симеонов.

Според него е нужно да работим за облекчаване на бизнеса, защото е недопустимо страната ни да заема 147 място в света по „свързване с електричество“, а това е една от причините за ниското ни място в класацията за правене на бизнес.

Това е само една от слабостите на енергетиката според него и посочва и други негативи, които спират инвеститорите."Най-неприятното в последните години е липсата на електронно управление, което дава своето отражение и в нивото на борба с корупцията".

В доклада за 2019 г. губим места и по критерия „отваряне на фирма“, „плащане на данъци“ и „закриване на фирма“. От БТПП алармираха и за тромавата процедура по несъстоятелност, която понякога продължават с години. „Закриването на фирми продължава да бъде дълъг и скъп процес“, каза още председателят на търговско-промишлената палата.

Здравеопазването е друга сфера, където губим позициите си. Въпреки че у нас се говори за реформи, на практика липсват подобрения.

Назад в класациите минаваме и по отношение на пътната инфраструктура. От БТПП обръщат внимание, че е нужно страната ни да развива всички видове пътна свързаност, не само пътната мрежа, а за пример дават жп транспорта. При него в България се правят планове за влакове, които да се движат със 160 км./ч, при положение, че в Западна Европа тя е 250 км./ч, а в някои азиатски държави над 300 км./ч.

В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща