Боян Рашев: С идеята за въглероден данък на границата Европа да се превърне в анклав, изолиран от останалия свят

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
806
article picture alt description

Европейският парламент, Комисията и изобщо всички в Европа индиректно си признават, че имат нужда от протекционизъм под формата на въглероден данък, за да оцелее европейската индустрия в светлината на собствените си климатичните политики, които се одобряват и въвеждат. Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в ефира на BloombergTV България. Подобен данък е неизбежен, защото ако ние искаме въглеродните емисии да струват много и да се намаляват вътрешно в рамките на ЕС, съответно нашето производство ще стана все по-скъпо.

"Това се вижда пределно ясно на границата между България и Турция - ако турските въглищни ТЕЦ-ове не плащат въглеродни квоти, то нашето електричество е абсолютно неконкуретно с тяхното, защото ние ще бъдем задължени да плащаме". "Същата ситуация е с цимента - произведeният в Турция цимент не е обект на въглеродни квоти, а нашият е", коментира Боян Рашев, допълвайки, че в ядрото на дискусиите в Брюксел не е темата за екологични стандарти - "няма екологичен стандарт за въглеродни емисии". 

"Стандартите за емисии на замърсители - въглеродният диоксид не е замърсител. Самият анонс за този данък е неточен и това ще доведе до търговски войни - защото фактически ЕС казва на Китай или Индия: "ние искаме да увеличим цената на стоките, които вие продавате в Европа, за да не ги продавате, а нашите производители да станат конкурентни на вашите".

По думите на управляващия партньор в Denkstatt България подобен сценарий би оскъпил евтините стоки за европейските потребители.

"Ние сами ще се направим по-бедни в покупателната си спобосност", изтъкна Боян Рашев.

Според госта ЕС може да заеме лидерска позиция в една бъдеща безвъглеродна икономика, единствено ако има глобално споразумение, съгласно което всички страни трябва да бъдат единодушни как да функционира подобна икономика. 

"Не може въглероден данък да има само на европейската граница - това означава Европа да се превърне в анклав, изолиран от останалия свят. Това е огромен проблем, като едно подобно споразумение може да стане факт само ако Европа и САЩ играят заедно".

"Това далеч не означава, че останалите държави и Изтокът, където има доста по-голям въглероден отпечатък при всяка една произведена стока, ще го приемат с лека ръка", посочи събеседникът.

"Бездействието би предизвикало поредната история с мита, квоти и други наказателните мерки, които на фона на сегашния хаос, в който е изпаднала световната икономика, ще се окажат поредното ниво на несигурност".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща