Боян Рашев: Практически е невъзможно Европа да постигне целите си до 2030 г., освен ако няма нужда от енергия

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1157
article picture alt description

Въглеродната неутралност е загубена кауза в глобален мащаб и в Европа, освен ако Старият континент не реши да се самоубие икономически. Пренасочването на пари се прави от политици, които нямат реална представа как функционират процесите и които са длъжни да отправят обещания за климатична неутралност, за да бъдат избрани. Много е лесно да се дава обещание за след 30 години. Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България пред Bloomberg TV.

По думите на госта зелените политики и пречупването на европейския бюджет през Зелената сделка са "най-уместният инструмент в момента за политиците и корпорациите, който те използват на гърба на съвсем нормалните желания на хората да живеят в един по-чист свят. На правителствата им харесва да преразпределят богатства и климата се оказа перфектната предпоставка да осъществят целите си".

"По отношение на целите на ЕК за редуциране на емисиите с 55% до 2030 г., трябва първо да се уточнят цифрите. Пикът на въглеродните емисии в ЕС беше достигнат през 1979 г., а не през 1990 г., която се използва като референтен период от комисията. За малко повече от 40 години тези емисии са спаднали с около 20%, като най-голяма част от спада се дължи на факта, че тежката индустрия фактически напусна ЕС и отиде в Индия и Китай. И сега ние ги обвиняваме тези компани и държави, че произвеждат много емисии, а те имат много емисии, защото произвеждат продукти, които ние употребяваме."

По думите на Рашев целите до 2030 г са "практически невъзможни за постигане, освен ако Европа не реши, че вече няма нужда от енергия ... по време на извънредните блокировки и спирането на световната икономика потреблението на енергия намаля само с 10% - представете си какво означава да намалим емисиите с 55%. Реалността е, че нефтът, газът и въглищата представляват 85% от световната енергия - и сега и през 79-та година".

Във връзка с потенциалния реципрочен ефект от затварянето на въглищните централи, които са обект на нарастващ натиск в САЩ и Европа, Рашев изрази мнение, че "затварянето на въглищните централи ще доведе до автоматично повишение на потреблението на газ, чиято цена буквално ще излети и ще се върне във времето отпреди шистовата революция." 

"При тази политика на ЕС всичките ТЕЦ-ве "Марица" са обречени, използвайки лингнити въглища, защото те произвеждат най-много емисии. Конвертирането им на газ би означавало много по-висока цена на тока и автомична загуба на българската енергийна независимост по отношение на въглищата". 

Според Рашев пред България са поставени два хода за Зелената сделка, които трябва да прави едновременно: “Да играем заедно с държавите от ЦИЕ, които имат смелостта да отстояват своите национални интереси и да се възползваме от европейските пари да подобрим енергетиката си, от което така или иначе се нуждаем”, прогнозира експертът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща