Боян Рашев: Не, София и Стара Загора не са с най-мръсния въздух в Европа!

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1057
article picture alt description
Боян Рашев, denkstatt Bulgaria

Най-сетне намерих време да стигна до прословутия доклад на CE Delft, чиято интерпретация помете българските медии и социални мрежи с коментари от сорта на заглавието на първата картинка. В София сме свикнали да се самобичуване на тази тема, но в Стара Загора се прие много тежко - там тече война на взаимни обвинения, за която има повод, но няма причина...

Много важно е да се каже, че никъде в доклада не се твърди това, което масово се коментира в България - то излезе от изказване на Пламен Таушанов, председател на българската организация, която е част от консорциума зад доклада. Човекът просто не разбира.

В доклада има страшно много данни, сметки и различни резултати, които подлежат на интерпретации. Обаче има една единствена таблица, която показва класация на градовете в Европа на база замърсяването на въздуха с различни вещества - тази, която качвам тук.

Очевидно нито София, нито Стара Загора присъстват там. Затова пък виждаме Пловдив на второ място като средногодишна концентрация на ФПЧ10. Там не е наличен нито софийския трафик и Витоша, нито големите ТЕЦ-ове край Стара Загора. Затова пък си имат огромен брой хора, които се топлят на твърдо гориво...
Важно е да се отбележи, че най-голям принос към заболеваемостта и смъртността, асоциирани с мръсния въздух, имат концентрациите на ФПЧ2.5 (най-долу в графиката). Ясно се вижда, че в челото там няма български градове - всичко е в Полша като най-познат е Краков. Стойностите в българските градове (вкл. София, Пловдив и Стара Загора) са около 20 мкг./м3, тоест много по-ниски, отколкото в Полша.
За да го кажа ясно:

Заглавията и медийните интерпретации на този доклад са не просто преувеличения, а лъжи!
Съжалявам, че разбивам мечтите на много хора България да бъде номер 1 поне в едно нещо, било то и замърсяване, но това просто не е вярно. А истерията в Стара Загора е напълно необоснована.

Да, имаме проблем с качеството на въздуха. Обаче няма как то да бъде като в Берген, Единбург и Стокхолм, докато не станем поне толкова богати, колкото са техните жители (в първите два града от добив на нефт и газ, между другото!). Защото студовете, дъждовете и ветровете, на които те се "радват", очевидно няма да получим никога. А и едва ли ги искаме.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща