Боб Дъдли, BP: Газът има „жизнено важна роля“ в енергийния преход

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
5188
article picture alt description

Автор: Alastair O’Dell , Petroleum economist , 10 October 2019

 

https://www.petroleum-economist.com/articles/midstream-downstream/lng/2019/gas-essential-to-the-energy-transition-dudley

 

Постигането на ненулеви въглеродни емисии е невъзможно без природен газ, CCS и водород, казва обявилия оттеглянето си мениджър на BP


Боб Дъдли /Bob Dudley/ използва последното си участие в конференцията Oil & Money като главен изпълнителен директор на BP, за да защити страстно ролята на природния газ в борбата с изменението на климата. Той заяви, че газът е обект на атаки от страна на противниците на изкопаемите горива и индустрията има отговорността да спечели скептичната публика.

Говорейки може би по-свободно, след като обяви миналата седмица, че Бернард Луни /Bernard Looney/ ще го наследи на поста главен изпълнителен директор на BP в края на първото тримесечие на следващата година, Боб Дъдли изрази тревога за това, че „газът все повече се маргинализира, има натиск срещу него и дори се демонизира“, въпреки изключително ниския си въглерод отпечатък в сравнение с други изкопаеми горива.

„Някои хора казват, че газът е несъвместим със световните климатични амбиции“, казва той. „Наистина, умни хора казват това. Но това е погрешно схващане ... то е подвеждащо ... и всъщност безотговорно", заяви той.

Газът има жизненоважна роля в енергийния преход, казва Дъдли, и добавя, че „просто не вярва“ целите в Париж да бъдат постигнати без него, „не само по време на прехода, но и на местоназначението“.

Той вижда отговорността на индустрията да участва в дебата за климата и да разкрива някои погрешни схващания. „Нашата индустрия е под строг контрол. Ние [трябва] да приветстваме тези повишени очаквания “, казва шефът на БП. Трябва да преминем към нисковъглеродна енергийна система и индустрията трябва говори за това, което вече прави и планира да прави. „Трябва да постигнем икономика с нулеви въглеродни емисии през следващите десетилетия“, казва Дъдли.

 

Подвижна цел
Дори и с пълен набор от енергийни източници „все още не достигаме световните нужди“, тъй като един на всеки шест души в световен мащаб няма достъп до електричество, продължава той. „Въпросът не е само в това как да стигнем до нетна нула. А как да стигнем до нула, докато задоволяваме нуждите на милиарди повече хора. Няма еднозначен отговор. "

За да успее, казва Дъдли, светът трябва да използва всеки инструмент, с който разполага. С преминаването от въглища към газ светът вече е намалил повече от 500 млн т CO2 и „да се изключи газът, когато е заложено толкова много, означава да се поеме огромен и ненужен риск“.

Дъдли подкрепя възобновяемите енергийни източници, но отбелязва, че „не всички страни са благословени“ с жизнеспособни вятърни или слънчеви обекти, а батериите в момента са подходящи само за краткосрочно съхранение. „Газът е изобилен и достъпен. Газът е ефективен запас на енергия по начин, по който батериите не могат да постигнат сега и е вероятно никога да не се случи… и лесно се транспортира “, коментира той.

Въпреки че газът има огромни предимства по отношение на емисиите на въглерод в сравнение с други горива, особено въглищата, „газът също ще трябва да се декарбонизира“, предупреждава Дъдли. Това може да се случи чрез производството на въглеродно неутрален биогаз, но „газът в по-общ план ще играе своята роля чрез улавяне и съхранение на въглерод (CCS) и водород - това вече не са нишови продукти“. При подготовката „газоразпределителната система трябва да бъде напълно готова за водород“, казва той.


Политически бариери
„Най-голямата пречка за декарбонизирането на газа не е техническа, а политическа“, заяви Дъдли като отбелязва, че във Великобритания отоплението с газ за нови къщи трябва да се прекрати до 2045 г. и в САЩ поне 12 големи градове са забранили или планират да забранят употребата на газ за нови сгради.

Премахването на газа от сгради и инфраструктура рискува „изтласкване на света само по един-единствен път, за да разберем твърде късно, че пътеката е по-къса от от необходимото“, предупреждава той и допълва: „Това е опит за постигане на енергиен преход с една ръка, вързана зад гърба ни.“

Дъдли отправя две препоръки към енергийната индустрия. Първо, „от нас зависи да покажем, че декарбонизираният газ е не само жизнеспособен ... той е от съществено значение“; и второ, тя трябва да произвежда газ по "много по-чист начин", включително да премахва изгарянето и изтичането на метан.


Боб Дъдли насърчава всички правителства да регулират емисиите на метан по веригата на стойността и да въведат ценообразуване на въглерод, което е „най-ефективният и мощен инструмент за декарбонизиране на енергията“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща