Бизнесът отправя поглед към възможностите на гигантските батерии с висок капацитет

Икономика / България
Георги Велев
781
article picture alt description

Глобална вълна от инвестиции в батерии с висок капацитет ще промени пазара на възобновяемата енергия в близките години, като я направи по-достъпна и практична от гледна точка съхранението и употребата ѝ, пише Wall Street Journal, цитиран от телевизия Bloomberg. Държавни електроразпределителни дружества и частни компании купуват батерии, по-големи и от карго контейнери. Някои от типа на батерията на Tesla могат да „складират“ толкова електрическа енергия, че да захранят всеки дом в продължение на шест часа.

В САЩ, базирана в Силициевата долина компания е представила свой модел батерия, наречена Megapack през последния месец, която местният електро-енергиен оператор планира да използва в Калифорния. Mitsubishi Hitachi Power Systems разработва батерии с голям капацитет за 1000-мегаватов проект в Юта, който се рекламира като най-голямото предприятие за съхраняване на възобновяема енергия. Във Великобритания,  ScottishPower ще похарчи 7.2 милиарда долара за възобновяема енергия, подобрения на мрежата и батерии за съхранение между 2018 и 2022 г. Компанията оперира най-голямата мрежа в Шотландия, най-ветровития регион на Европа и генерира цялата си енергия от възобновяеми източници, след като продаде последните си въглищни централи през януари тази година.

„Липсата на евтини и готови мощности за съхранение за произведената енергия беше една от спирачките пред по-широкото навлизане на слънчева и вятърна енергия“, каза Рави Мангани, директор на консултантската компания Wood Mackenzie.

Цените на батериите обаче са паднали почти 40% от 2015 г. насам, показват данни на Wood Mackenzie. Цените на лития и ванадия, две от ключовите суровини за производството на дълтрайни батерии, паднаха значително в последната година.

„Когато вятърът спре да духа, това е краят на електричеството“ каза в типичния си стил президентът на САЩ Доналд Тръмп, провокиран на конференция на консерваторите от проблемите с възобновяемите източници на енергия.

Някои батерии са с размери на хладилник, докато други са далеч по-големи и често се ползват наведнъж десетки от тях от електроразпределителните компании, като конкуренцията е и между различните технологии за съхранение на енергия. Литиевите батерии са по-евтини и широко разпространени, докато ванадиевите имат по-голям жизнен цикъл и повече капацитет за съхранение на ток. Китай вече е голям потребител на батерии с голям капацитет, към ден днешен мощностите изградени от Китай и Южна Корея са над 40% от пуснатите в експлоатация през последната година.

Световната банка е обявила намерението си да финансира проект за снабдяване с електричество на повече от 800 милиона души, живеещи в Африка и Азия. Понастоящем, тези хора нямат непрекъснат достъп до електричество, а често и до питейна вода. Решаването на единия проблем може да помогне и за другия, а това да донесе икономически просперитет за страни, в които населението често живее с по-малко от един долар на ден. Подобен сценарий би помогнал и да се избегнат много от бъдещите войни за ресурси, както и миграционни вълни от милиони хора, бягащи от суша, бедствия и конфликти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща