Алфа Рисърч: 76 на сто от хората не познават достатъчно българската климатична политика

Участвалите в анкетата подкрепят различни мерки за по-строгата защита на парковете и природните резервати (88% от хората), премахване на въглищните централи (64%), изграждане на соларни покриви (73%).

Климат / Анализи / Интервюта
Рая Лечева
1194
article picture alt description

76 на сто от запитаните не познават достатъчно българската климатична политика, показва проучване, поръчано от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), който днес организира и кръгла маса “ България и Европейската зелена сделка”. Въпреки големия интерес към темата за зелените политики на Европейския съюз, три четвърти от хората не са информирани за българската позиция и биха искали повече дискусия от официалните власти по това какво се планира. Необходимостта от допълнителна информация посочват 51% от българите, които биха се включили в образователни инициативи по темата.

За 70% от българите зелените мерки трябва да са приоритет в управлението, сочат още данните от национално представително проучване на Европейския съвет за външна политика. Въпреки мълчанието на политиците за Зелената сделка през последната година, българското общество смята мерките по нея за спешни и приоритетни. Огромна част от българите – 85%, смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показа проучването. 

„Българската политика е огромен длъжник на обществото, което е доста по-напред като мислене и като очаквания по отношение на климатичните политики“, каза Весела Чернева, директор на софийския офис на ЕСВП. Според нея българите очакват повече по темата за Зелената сделка от политиците особено в предстоящата предизборна кампания. Над 70 процента от запиталите смятат, че мерките срещу климатичните промени трябва да бъдат приоритетни в политическите програми на партиите.

62% от анкетираните смятат, последствията от климатичните промени ще са еднакво тежки за всички

Социологът Геновева Петрова обясни, че според 62% от участвалите в проучването, последствията от климатичните промени ще са еднакво тежки за всички. За 37% от анкетираните, ползите от  Европейската зелена сделка ще са само за определен кръг избрани хора. Ефектите върху селското стопанство от стимулите и политиките на Зелената сделка, които ще са от полза за малките производители, са неизвестни на обществото, сочат данните. Според запитаните най-големи ефекти от Европейската зелена сделка са повишаване на цените за продуктите и услугите.

 

Участвалите в проучването декларират подкрепата си за различни мерки за по-строгата защита на парковете и природните резервати (88% от хората), премахване на въглищните централи (64%), изграждане на соларни покриви (73%).

Проучването показва, че българите са готови да поемат лични ангажименти за намаляване на замърсяването на природата и вредните емисии. 67% биха дали своя личен принос при залесяване и облагородяване на градски площи и междублокови пространства, а 65% биха намалили употребата на пластмасови опаковки. За 64% приносът им би могъл да бъде в разделното събиране на боклука, а за 52% – инвестирането в  топлоизолация на жилище.

Националното представително допитване беше представено преди дни на онлайн семинар. Прочването е проведено сред 1007 пълнолетни българи в края на януари т.г. и проследява нагласите и очакванията за основните аспекти на Зелената сделка, както и различните бизнес модели за постигане на заложените в нея цели. 

Повече за интересните теми от конференцията днес може да видите:

Смисълът на Зелената сделка е да бъдат мобилизирани частни инвестиции (3e-news.net)

Цялото проучване може да намерите ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща