Автогазът и метанът с 50 процента по-скъпи спрямо миналото лято

С над 30 на сто пък са се увеличили цените на бензина и дизела при възстановяването от кризата

Енергетика / Анализи / Интервюта
Кристиан Костурков
905
article picture alt description

Когато пандемията от коронавируса стигна у нас миналата пролет и бе наложено първото мащабно затваряне, леко поевтиняване на автогоривата вече беше започнало. Причината, естествено, бяха световните пазари, от които се влияе и нашият. Там, заради разразилата се вече пандемия и започналата криза в редица големи държави - съответно консуматори, а някои и производители на петрол и петролни продукти, цените на нефта и автогоривата също бяха тръгнали надолу.

Но след 13 март 2020 г., когато България влезе в първия си локдаун, цените на бензина, дизела, пропан бутана и метана започнаха стремглаво да падат. И в един момент стигнаха толкова ниски нива, каквито не бяха се виждали у нас от повече от 15 години назад.

Само в рамките на първите 10 дни след затварянето цените на бензина и дизела по бензиностанциите паднаха под 2 лева, а стремглавото поевтиняване продължи още 3 месеца. Така на 12 юни 2020 г. литър А95 се продаваше средно срещу 1.68 лв., а дизелово гориво - срещу 1.73 лв. Поевтиняването при бензина в рамките на 3 месеца бе 21%, а при нафтата - 19.5 на сто. В парично изражение цената на А95 бе паднала с 44 стотинки, а тази на дизела - с 42. Тенденцията следваше и пропан бутанът, тъй като цената му по принцип е пряко свързана с тази на бензина и дизела. Така, ако на 13 март 2020 г. литър автогаз у нас се продаваше средно срещу 96 стотинки, на 12 юни тя бе 78 ст. Или с други думи пропан бутанът бе поевтинял с 18 стотинки или с 18.75%.

Малко по-различно се движеше тенденцията при метана, но причината е, че той по същество е природен газ и няма кой знае колко общо с котировките на петрола и произвежданите от него горива. Точно преди първия български локдаун килограм метан у нас струваше средно 1.47 лв.

Както и при другите 3 автомобилни горива, кризата натисна надолу и неговата цена. Поевтиняването му обаче продължи по-дълго и най-ниската си цена той достигна през август 2020 г. Тогава килограм метан в България струваше средно 1.22 лв. Иначе казано цената му бе паднала с 25 стотинки, което представлява 17% спрямо 13 март.

След достигането на най-ниските си нива обаче цените на бензина, дизела, пропан бутана и метана тръгнаха нагоре и тенденцията продължава и до днес. Интересният момент обаче е, че икономиката, макар и неочаквано бързо възстановяваща се, все още не е достигнала нивата отпреди коронакризата, но цените на автогоривата отдавна прескочиха онези, които имахме на 13 март 2020 г. Автогазът прескочи предкризисните 96 стотинки за литър още през февруари т.г. Втори го направи метанът, като това се случи през май 2021 г. Бензинът беше трети, но това се случи чак през юни т.г. - точно година след достигането на най-ниската си цена. Дизелът прескочи последен нивото от 13 март 2020 г. и премина границата от 2.15 лв. за литър в началото на юли 2021 г. Но и досега при четирите автомобилни горива почти няма отстъпване назад и тенденцията е единствено към ново и ново повишаване на цените. Изключения правят дизелът, който между септември и декември 2020 г. отстъпи нищожно с няколко стотинки назад, но после отново обърна тенденцията нагоре, както и пропан бутанът, при който това се случи през летните месеци на тази година. Но сега всичките четири отново достигнаха невиждани от години нива, макар в миналото да е имало моменти и когато са били по-високи.

Най-голямо поскъпване и то доста впечатляващо отбелязват пропан бутанът и метанът. В сравнение с 13 март 2020 г. цената на първия се е увеличила с близо 22%. Но погледнато спрямо най-ниската, достигната през юни 2020 г., сега автогазът у нас е с цели 50% по-скъп. А при метанът процентите даже са 51, ако сравним сегашната му цена с онази от август 2020 г. Като цяло от предкризисния период насам автомобилният природен газ е поскъпнал с над 25%.

В парично изражение пропан бутанът е повишил цената си в сравнение с 13 март 2020 г. с 21 стотинки, а спрямо най-ниското си ниво от юни м.г. - с 39 ст. При метанът по първия показател движението нагоре е с 25 стотинки, а спрямо втория - с цели 62.

При бензина и дизела поскъпването е малко по-кротко. В рамките на последната година и половина цената на А95 се е повишила с 6.6% или с 15 стотинки. При дизела увеличението е дори по-малко - с 5.1 на сто, изразяващо се в 11 стотинки. От юни миналата година досега обаче и тук цифрите са доста по-сериозни. Разликата между най-ниската цена на бензина и най-високата сега е 58 стотинки или 35%, а при дизела съответно 53 стотинки и 30.6%.

 

Цени на автомобилните горива за периода 12 март 2020 г. - 9 септември 2021 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща