Абсурдно е цената на тока за централите да е около 100 лв./мвтч, а за бита цената да е само 170 лв./мвтч

В Западна Европа цените на производителите също са около 50 евро/мвтч, но гражданите плащат по 300 евро/мвтч. Така парите са достатъчни за всички по веригата, обяснява енергийният специалист Богомил Манчев

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
3149
article picture alt description

На българския енергиен пазар продължават да се случват алогични неща. Поредното интересно решение на Комисията за енергийно и водно регулиране по повод на подготвяните нови цени за регулирания пазар от 1 юли показва драстичните разлики в работата на пазарите в Западна Европа и у нас. По отношение на либерализацията пазарът у нас продължава да куца много, обясни енергийният специалист Богомил Манчев, който е и председател на Българския атомен форум „Булатом“.

Според него основната причина за проблемите на свободния пазар у нас се корени в неразбирането. При производителите цената е около 50 евро/мвтч в момента. А за бита, за гражданите цената е около 170 лв./мвтч (приблизително 85 евро/мвтч). “Това е абсурдно и го няма никъде. В Германия, Австрия, Дания, Италия, Полша, цената от централите също е приблизително около 50 евро/мвтч. Но на гражданите е 300 евро/мвтч. За нашите граждани е 85 евро/мвтч. И тази голяма разлика е разпределена по компаниите, свързани с електропреноса, с производителите не кафява енергия, зелена енергия и всякакви компенсации“, поясни Манчев.

Той допълни, че обществото в ЕС е наясно, че електроенергията е скъпа, но „искаме да сме зелени и си я плащаме цената“. А ние казваме: „ние искаме да имаме заплати като другите, защото сме бедни, обаче искаме електроенергията ни да бъде евтина“. А кой да я плати тази електроенергия? Крайният клиент обикновено плаща всичко“, заключи Манчев.  

Той припомни, че е имало периоди, в които АЕЦ „Козлодуй“ е продавал базова енергия за около 97 лв./мвтч, а ТЕЦ „Марица Изток 2“ успяваше да продава дори за 112 лв./мвтч електроенергията си. В момента за държавната ТЕЦ КЕВР е определил цена от 137 лв./мвтч за регулирания пазар, а това е доста висока цена. Подобни стойности ТЕЦ „Марица изток 2“ не може да ги достигне на борса – "при получена от КЕВР цена от 137 лв./мвтч на борсата ако централата продава по 110 лв./мвтч, то значи тя ще губи по 27 лв. от всеки произведен мегават. Просто така ще са признати и загубите на централата, но само документално“, обясни Манчев.

За ВЕИ централите и базовата енергия

Специалистът обясни още, че около 600 хил. евро струва един мегават инсталирана ВЕИ мощност от слънцето. „Този соларен панел работи около 1300 часа годишно. За сравнение АЕЦ „Белене“ ще работи 8000 часа годишно. И ако се погледне цената – слънчевите централи ще продават на 50 евро/мвт електроенергията . Но и АЕЦ „Белене“ ще продава на тази цена, а ще работи осем пъти повече“, посочи Манчев. Важен въпрос, който често не се споменава, е и колко скъпо струва балансирането на тази зелена енергия. „Всички тези ВЕИ централи на вятър и слънце произвеждат около 25-30% от електроенергията. А другата част с какво ще я запълваме?“, попита реторично Манчев.

По отношение на цените експертът даде пример и с държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. На централата е определена от КЕВР цена от 137 лв./мвтч за ТЕЦ „Марица Изток 2“ за регулиран пазар. На същия принцип цената на ТЕЦ „AES Марица Изток 1 трябва да е около 200 лв./мвтч като се включат емисиите за CO2. И това трябва да се включи в микса на гражданите.

Тогава изниква и въпросът дали хората са съгласни да плащат по 300 лв./мвтч за електроенергия. А отговорът е ясно какъв ще бъде. В този пример обаче дори и тази цена е малка, трябва на хората да се предложи дори 400 лв./мвтч, защото е малко. Все пак в Германия е 600 лв./мвтч., коментира още Манчев.

Поносимост на цените

Така се получава един интересен момент. Така пресметнати цените покупателната ни способност е по-голяма от тази на Германия, където минималната заплата е около 1500 евро. При нас тя е четири пъти по-малка. При нас грешката е, че не изменяме цените за гражданите – затова и куца електроенергийния ни пазар, коментира Манчев. „Сега се планира от КЕВР увеличение на цената за гражданите с около 3%. Кого точно ще компенсираме с тези 3%?“, пита той. Това всъщност показва и в коя част на енергетиката в момента се трупат сериозни дефицити, а проблемите се отлагат за бъдещи периоди.

Манчев отново припомни, че цената за гражданите у нас трябва да се увеличи драстично. „Нужно е да се направи много строг икономически анализ на кои енергийно бедни семейства социалното министерство трябва да подпомогне. Токът за тях, например до 100 квтч месечно да си остане 170 лв./мвтч, но харчиш ли повече цената се увеличава. А социалното министерство ще прави доплащанията във Фонд „СЕС“, и компенсира тази част от гражданите.

„Социалното министерство с регулатора може да фиксира цената за социално бедните. А разликата между пазарната цена и социалната ще се явява преференциална на практика. Тя ще бъде плащана чрез социалното министерство“, обясни Манчев. И тук ще се появи страхотен проблем, както е с ТЕЛК решенията: кой ще бъде енергийно беден и как ще се определя това. „Да, безспорно ще се появят мошеници, но смятам, че 80 – 90 % от хората, които ще бъдат в системата ще са наистина енергийно бедни. Това ще бъде голям успех ако се структурира така системата за помощи, защото говорим за около 500 хиляди семейства, смята Манчев.

Другият модел вариант е да се определи, че около 3 млн. мвтч харчат енергийно бедните. Приема се , че около 15 млн. мвтч е общото потребление за бита. Тази енергия трябва да се компенсирана и за целта трябва да се прегледа ситуацията в трите ЕРП-та.
Според Манчев този сбъркан модел цените да се държат ниски, за да може политиците да се харесат на хората, защото после идват избори, няма оправия. „Някой трябва да носи последиците в крайна сметка“, категоричен бе специалистът.

Пазарът на електроенергия у нас в следващите години

Манчев обясни и как според него ще се движи пазарът на електроенергия у нас в следващите години. Очакванията ми са в следващите 13 г. Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да бъде ключов за решаването и на проблемите с цената на тока. 13 са годините, защото след това ще изтекат основната част от преференциалните договори за подкрепа за соларните централите. Новите соларни паркове вече продават почти на пазарни цени, припомни Манчев.

Проблеми в по-близко време обаче се очертават за производителите на кафява енергия. Причините за това са познати – високите цени на квотите въглеродни емисии. За следващия ценови период има топлофикации, които поискаха близо 100% ръст на цените на услугите си. А КЕВР им дава между 3 и 17%.

Проблемът със скъпите квоти ще се изостри още повече и при ТЕЦ „Марица Изток 2“. Прогнозирам, че държавната ТЕЦ ще приключи 2019 г с нови, минимум 300 млн. лв. дълг, заяви Манчев. Той отново припомни, че щатът на държавната централа, както и на мините в момента е силно раздут и трябва да се съкращават хора. В момента само в ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да се съкратят около 1000 човека, за които да се търси преквалификация. „В двете частни централи в региона работят по 0,6 – 0,7 човека на мегават инсталирана мощност. Това означава, че в най-голямата държавна централа трябва да работят около 1200 души“, пресметна Манчев.

Сходно е положението и с Мини „Марица Изток“, където поне 4000 души трябва да бъдат освободени и преквалифицирани, смята специалистът. Там основните причини са ниската производителност и старото оборудване, за което се дават милиони левове за поддръжка.

Санкции от ЕС заради ВЕИ централите?

Манчев алармира и за друг важен момент в пазара на електроенергия. Към момента България няма разрешение от ЕК за създаването на така наречените договори за разлики за компенсиране на ВЕИ производителите. По закон в момента трябва да имаме преференциална цена, която трябва да е одобрена. Брюксел засега не е одобрил договорите за разлики и това може да ни коства наказателна процедура за в бъдеще. Особено ако не дадем ясни аргументи, че тези договори за разликата между борсовата цена и преференциалната няма да увеличат тежестта върху държавния бюджет. Именно това е разрешения принцип от ЕК, поясни Манчев. По думите му, след сформирането на новата Европейска комисия, може най-рано следващата година да очакваме одобрение на тези договори за разлики. До тогава обаче, без одобрението на Брюксел, ще плащаме милиарди, смята специалистът. Причината е, че сега действащите договори са вътрешно решение на държавата, без санкция от ЕС. А това си е пряка държавна помощ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща