WoodMackenzie: Енергийната трансформация се случва твърде бавно

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
641
article picture alt description

Измененията в енергетиката се случват, но твърде бавно и затова към 2040 г. в световната енергетика по принцип нищо няма да се промени. Това констатира в прогнозата си за енергийното развитие до 2040 г. консултантската компания Wood Mackenzie -  Energy Transition Outlook 2019. По-бързото развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в технологично напредналите страни ще бъде компенсирано от ръст на потреблението на енергия в Азия и Африка, което в значителна степен ще се дължи на „традиционните“ видове горива.  В резултат, делът на изкопаемите горива (въглища, нефт и газ) в потреблението на първична енергия през 2040 г. ще е на ниво от 85 %, намалявайки много слабо от настоящите 90 %. Такова развитие на събитията означава, че човечеството няма до постигне климатичните цели от Парижкото споразумение за климата, а светът ще се движи по посока на „три градуса по Целзий“. На първата графика именно е показано, как ще се развиват емисиите (в сравнение с сценария за устойчиво развитие на МАЕ, който е обозначен с черната линия).

На втората графика се вижда какви ще се изхвърлянията на СО2 по сектори.

 

„Технологиите, необходими за декарбонизацията все още са в начален стадий; политиката и регулирането не са достатъчно координирани; инвестициите в добива на въглеводороди, и секторите, които ги потребяват растат, тъй като от тях може да се изкарват пари“ , казва президентът на WoodMackenzie Нил Андерсън.

 

Както се казва в доклада, за да може планетата да върви по пътя „два градуса по Целзий“, както е предвидено това в Парижкото споразумение, ще са необходими „неотложни политически и нормативни инициативи, както в изоставащите страни от ОИСР, така и в страните, които не влизат в организацията“. „Те ще трябва да включват данъчна политика и субсидии, които да стимулират новите технологии и разпределението на капитал в технологиите с нулеви въглеродни емисии“. Ще е необходима продължителна подкрепа за инвестициите във възобновяемите източници на енергия, а също така и други технологии, такива като улавянето и съхранението на въглерод; акумулаторни системи за продължително съхранение на енергия; водородни технологии.

 

През 2040 г. слънчевата и вятърната енергетика ще произвеждат 24 % от електроенергията, много повече от настоящите 7 %, смятат авторите. В много от богатите страни дела на слънцето и вятъра в производството ще доближи до 50 %. Припомняме, че според публикуваната неотдавна прогноза на BNEF производството на електричеството в свето от слънце и вятър през 2040 г. ще е от порядъка на 40 % . Както се вижда разликата в прогнозите е доста голяма.

Според доклада на Wood Mackenzie, слънчевата енергетика ще е най-бързо растящият сектор. В третата графика например ясно е представено очакваното от авторите изменение в структурата на глобалните мощности през периода 2020 – 2040 г.

Както се вижда прогнозата е общо-взето консервативна. WoodMackenzie прогнозира умерени средни темпове на ръст на слънчевата енергетика, при това по-ниски от настоящите. Авторите освен това смята, че слънчевата промишлена енергетика почти навсякъде ще е много по-евтина от мощностите на основата на природен газ (по показатели LCOE) през 2023 г.

Експертите от консултантската компания прогнозират, че през 2040 г. в света ще бъдат изградени около 600 ГВт инсталации за съхранение на енергия. Това е почти два пъти по-малко от прогнозираните от BNEF, например.

 

Повече може да прочетете на: https://www.woodmac.com/news/feature/can-the-energy-industry-rise-to-the-challenge-of-climate-change/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща