WNA: Политиците трябва да се ангажират повече с развитието ядрената енергетика

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
501
article picture alt description

Атомните електроцентрали  в света продължават да се справят с високите стандарти, като осигуряват силен ръст.  Планира се над  20 нови реактора  да бъдат пуснати  преди края на 2020 г.. Това  казва генералният директор на Световната ядрена асоциация ( World Nuclear Association, WNA) Agneta Rising  в последният доклад на организацията, публикуван дни пред старата на Световния симпозиум, който ще се проведе в периода 4-6 септември в Лондон.

Според Rising, за да може обаче атомната индустрия да постигне целта, поставен в програмата Harmony  - поне 25% от електроенергията да е произведена от АЕЦ, политиците ще трябва да поемат по-голям ангажимент. 

Производството от АЕЦ расте

Докладът, публикуван от базираната в Лондон организация, отбелязва, че за 6-та поредна година се отчита ръст на световното производство на ядрена енергия през 2018 г. с 61 TWh в сравнение с предходната година, като достига 2563 TWh. Това е повече от 10% от глобалното търсене на електроенергия. Производството от ядрени мощности  нараства най-бързо в Азия, където те се увеличават с близо 12%,  до 533.0 TWh.

От влезлите в експлоатация девет нови реактора с мощност от 10.4 GWe (електрически гигавата)   седем са в Китай, а два в Русия.

Седем реактора с капацитет от 5,4 GWe са затворените през 2018 г. Четири от тях са японски, които не работят от 2011 г., а петият е - тайванският Chinshan 1, който също не е в експлоатация от 2015 г. . Затова се смята, че спирането им е оказало минимално влияние върху цялостното производство на електроенергия през 2018 г. Четири реактора в Япония, с комбиниран капацитет от 5.6 GWe, получиха одобрение за рестартиране.

Забележителни нови проекти

В докладът се обръща внимание на новите проекти през 2018 г.  („забележителна характеристика“). В тази връзка се акцентира върху новия дизайн (нова конструкция) за реактори сред пуска на реактора. Haiyang 1 и 2 и Sanmen 1 и 2 следват първите четири AP1000, които  започнаха работа, както и първият EPR - Taishan 1, на (АЕЦ) Ленинград II-1 стартира  първият VVER-1200, а на Yangjiang 5 - първият ACPR-1000. Освен това изграждането на вторите блокове в Haiyang и Sanmen са със значително по-кратки срокове на строителство, което показва използването на опита от изграждането на първия блок.

Средното време за строителството през 2018 г. е било 8,5 г., което се дължи предимно на  пуска в експлоатация на реактори с нов дизайн. Иначе средното време за изграждане на реакторите е от 5 до 6 години, се казва в доклада. Очаква се времето за строителство да се върне към типичната си продължителност през 2019 г.

Броят на реакторите в процес на изграждане в края на 2018 г. е 55, като започва строителство на пет реактора, в сравнение с други девет, свързани към мрежата след приключване на строителството.

В Азия ядреното производство нарасна с повече от 10%, достигайки 533 TWh, или над  една пета от глобалните мощности. В Китай стартира с търговска експлоатация на първите реактори AP1000 и EPR, заедно с реакторите VVER V-428M и ACPR-1000.  В началото на 2019 г. Китай разполага с 46 работещи ядрени реактора, което е около 11 % от световния ядрен капацитет.

Рестартирането на реакторите в Япония тече бавно, въпреки че одобрение за рестартиране бе ддено за четири от реакторите, което увеличи общият им брой до девет. Така че Япония продължава да разчита на изкопаеми горива, се отбелязва в доклада.

Общият капацитет на петте реактора, чието строителство стартира през 2018 г. е  6279 MWe. Сред тях са  (АЕЦ) Akkuyu 1, първият реактор в Турция, и Hinkley Point C-1 – строителството на  първия реактор във Великобритания след 30-годишно прекъсване (след Sizewell B). Rooppur 2 е вторият ядрен реактор в Бангладеш в процес на изграждане.

В Русия продължи подготовката за първата плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“. Планира се, че корабът ще бъде инсталиран в Pevek (Певек), в Северна Русия, по-късно тази година, се казва в доклада. Докато е подготвян доклада  плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ отбеляза напредък и вече пътува в посока Певек.

В доклада се отчита също така и високата ефективност на производството на електроенергия от атомни мощности.  Постигнатият среден коефициент е от порядъка на 80%, което е много повече в сравнение с производство на електроенергия от друг вид мощности. През 2018 г. той е 79,8% или малко  по-ниско от 81,1%, постигнат  през 2017 г. Въпреки малкия спад високото ниво на ефективност, отчетено след 2000-та г. се запазва, става ясно от съобщението на WNA.

Като цяло това е отражение на постигнатите добри експлоатационни показатели.

Докладът отбелязва постигането на срок на експлоатация от 50 години, която се случва  за първи път тази година и се отчита при  пет реактора - Beznau 1 в Швейцария, Nine Mile Point 1 и RE Ginna в САЩ и Tarapur блокове 1 и 2 в Индия започна да работи през 1969 г. Много реактори, работещи днес, планират да работят за 60-80 години.

Европа, но и България

В частта за Европа, в докладът информира за намерението на страната ни за възобновяване на проекта за АЕЦ „Белене“.  „ В България, след продължаване на лицензията  на  (АЕЦ) Козлодуй 5 през ноември 2017 г., парламентът на страната през юни 2018 г. възложи на министъра на енергетиката да възобнови търсенето на инвеститори в спряния проект Белене“, се казва в отчета на WNA.

„Подобен напредък беше постигнат и в Полша, където енергийното министерство пусна през ноември 2018 г. своя проект на енергийна политика, където се посочва очакването за  6-9 GWe атомна енергия към 2043 г. Голям е и броят на други европейски страни към изграждане на нови ядрени реактори, т.е. включително Чехия, Унгария и Румъния“, се казва в доклада на Световната ядрена асоциация.

Климат

Ядрената енергетика спестява емисии от въглероден диоксид от близо 2 млрд. тона годишно и подпомага намаляването на зависимостта от изкопаемите горива.

50-те  реактора, които са в процес на изграждане днес ще осигурят възможност да се избегнат  допълнително емисии от  450 милиона тона CO2 годишно до 2025 г.

Докладът е категоричен - политиката е ключът към растежа.

Именно политиката е ключът към растежа, става ясно от доклада, в който от анализа на пазара в САЩ могат да се направят и съответни изводи.

Реакторите в САЩ са произвели с 808 TWh повече електроенергия през 2018 г., отколкото през предходната година. Един реактор - Oyster Creek е изведен, въпреки полученият лиценз за още 10 години експлоатация, поради нови изисквания.  

Според доклада, „докато някои американски щати въведоха схеми, които подкрепят производството на ядрена енергия, като признават нисковъглеродното производство, на други места реактори са застрашени от изкривените и предизвикателни пазарни условия".

В заключението на доклада се отбелязва за засилените сигнали за по-неотложни действия по отношение на измененията на климата.

Някои поставят под въпрос дали ядрената енергетика може да бъде използвана достатъчно бързо във времето, за да се справи с климатичните промени. Факт е, че днес ядрената енергия дава основен принос за избягване на изменението на климата, като повече от 10% от световното производство на електроенергия е от ядрени мощности.

„Едно от най-ефективните действия, които трябва да се предприемат, за да се избегнат емисиите на парникови газове, е да се гарантира, че реакторите ще продължат да работят с пълния си потенциал. Средната възраст на ядрените мощности в света е около 30 години. Тази година пет реактора постигнаха срок на експлоатация от 50 години. Днес се търси възможност за удължаване на живота им до  60 години, или дори до срок на експлоатация от 80 години.

Много от настоящи реактори имат потенциал да продължат да бъдат част от една  изцяло декарбонизирана енергетика, която да обединява различни енергийни видове мощности  през 2050 година.

„Ако искаме да се отнасяме сериозно към изменението на климата, ние също трябва да сме сериозни към решенията. Преминаването към нисковъглеродна икономика, която отговаря на енергийните нужди на глобалната общност е трудна задача. Но това е предизвикателство, което трябва да бъде изпълнено, и ядрената енергетика е  тази, с която може да бъде постигнато  чрез използване на пълния й потенциал“.

Пълният доклад на WNA може да бъде прочетен на: https://www.world-nuclear.org/getmedia/d77ef8a1-b720-44aa-9b87-abf09f474b43/performance-report-2019.pdf.aspx

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща