Wind Europe: Европейската вятърна енергетика ще достигне установена мощност от 397 ГВт през 2030 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1016
article picture alt description

Европейската вятърна енергетика ще достигне установена мощност от 397 ГВт през 2030 г. Това се казва в новия доклад на Европейската асоциация за вятърна енергетика Wind Europe “Вятърната енергетика и възстановяване на икономиката в Европа“.

Броят на заетите в сектора на вятърната енергетика на ЕС (плюс Великобритания) е 300 хил. души, а годишният принос в европейския брутен вътрешен продукт (БВП) – 37 млрд. евро.

Ако правителствата на страните членки на Европейския съюз изпълнят напълно своите Национални планове в областта на енергетиката и климата (NECP), през 2030 година в Европа ще има два пъти повече вятърни мощности от днес и с 50 % повече работни места. Вятърната енергетика ще покрива 30 % от потреблението на електроенергия в Европа (към днешна дата – 15 %), а годишния принос на сектора в БВП ще се увеличи до 50 милиарда евро, сочат основните изводи от доклада. В докладът е разгледан и вариант без изпълнение и т.нар. LOW SCENAIO без изпълнение на Националните планове.

В същото време обаче в така посочените национални планове не се съдържат ясни графици за конкурси, а също така списък на мерките за улесняване на процесите за получаване на разрешения за вятърни електроцентрали. Затова несигурността за бъдещото развитие на сектора все пак остава.

Според Wind Europe, инвестициите във вятърна енергетика ще помогнат за възстановяването на Европа. Всяка нова вятърна турбина, инсталирана на територията на европейския континент води до средно 10 млн. евро приходи, което се разпределят по 248-те завода в Европа, които произвеждат вятърни турбини и компоненти, както и сред тези, които участват в планирането, строителството, логистиката и изследванията.

Разширяването на вятърната енергетика ще помогне на Европа да засили световното си лидерство в сектора. Пет от десетте водещи световни производители на турбини са европейски и общо на тях се падат 42 % от световния пазар.

„Инвестициите във вятърна енергетика ще помогнат на Европа да преразгледа своята икономика. Разширяването по отношение на използването на енергията от вятъра, предвидена в Националните планове за енергетика и климат ще доведе до създаване на 150 000 нови работни места. При условия, че правителствата изпълняват плановете си правилно“, смята генералният директор на Wind Europe Джайлс Диксън.
Ежегодно в Европа вятърната енергетика плаща данъци в размер от 5 млрд. евро при това често директно в бедните селски общини. Много вятърни електроцентрали също така извършват преки плащания на местни организации, а и в много случаи местни общности участват в собствеността на вятърни електроцентрали.

Установената мощност на европейската вятърна енергетика, плюс Великобритания е от порядъка на 197 ГВт. В случай на осъществяване на Националните планове, през 2030 г. вятърната енергетика ще нарасне до 397 ГВт. Това означава, че се изисква въвеждане в експлоатация на 21 ГВт годишно, което е доста от предишните години. През 2019 г. в Европа са били въведени в експлоатация 15,4 ГВт вятърни мощности.

Според песимистичния сценарий на Асоциацията за вятърна енергетика, установената общност в Европа през 2030 година ще достигне 324 ГВт, което не е никак малко.

Конкретно за България в случай на изпълнение на Националния план за енергетика и климат се посочва, че при изпълнението му от 691 MW , мощностите от вятърни електроцентрали трябва да нараснат до 951 MW. При т. нар LOW SCENARIO, мощностите през 2030 г. остават като посочените и през настоящата 2020 г. - 691 MW.

Най-висок ръст се очаква в Германия – от 62,178 MW през 2020 г. до 73,000 MW при LOW SCENARIO и 89,000 при изпълнение на Националния план за енергетика и климат.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща