Time: Защо Русия и Саудитска Арабия влязоха в „кралска“ схватка за цените на петрола

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
957
article picture alt description

Автор: Ian Bremmer

В разстояние на три години Русия и Саудитска Арабия се придържаха към сделката си. Действайки заедно, те използваха колективно влиянието на пазара, за да сложат край на колективното си влияние върху цените, ограничавайки добива на нефт. Но ето преди две седмици цялата тази конструкция се срина. Саудитците, в отговор на предизвикателствата, свързани с намаляване на търсенето на петрол, биха искали да се намали добива, за да се държат цените стабилни. Но руснаците се опънаха, без никаква гъвкавост , с твърдост. Обратно, руснаците искаха да осъществяват по-голям добив.

Тогава саудитците решиха да дадат урок на Русия. Те обещаха просто да залеят пазара с допълнителни 2,6 млн. барела суров петрол на ден. Нещо повече, саудитците се постараха по особен начин да намалят цените на петрола именно за купувачите в Европа – най-важният за руската петролна индустрия пазар. В разстояние няколко дни цените на суровия петрол спаднаха с 30 %.  Изглежда саудитците искат да изпратят следващия сигнал на руснаците: „Цената сега спадна за двете страни, но ние взимаме за себе си по-голям дял от пазара. Не искате ли да поговорим?“

От Москва дойде твърдо nyet. Отговорът й звучи приблизително така: „Няма нужда от разговори. Нашата икономика зависи от петролния експорт по-малко от вашата, а нашите фондове, натрупани за черни дни са по-големи от вашите. Готови сме да се справим, макар и болезнено за дълго време. А вие ще можете ли ? Кажете ни, когато промените мнението си“. Ето как се разрази петролната война.

Презрително отхвърляйки саудитците, Русия изпрати съобщение и на Вашингтон с приблизително следното съдържание: „Нека да бъдем честни. Вие, американците ни наложихте санкции именно, защото искате да навредите на нашата петролна индустрия в интерес на вашата собствени „петролна промишленост“. Именно така вие станахте най-големите производители на петрол в света през последните години – нападайки, изтиквайки от пазара нашите компании. Сега, бихте ли искали да опитата същото: днес ниските цени са големите козове на Русия“.
Понижението на цените, както изглежда се надяват  руснаците, ще поставят президента Тръмп между чука и наковалнята. Производството на шистов петрол ще стане по-губещо от традиционният добив, практикуван в Русия, а понижението на цените ще доведе много малки производители в САЩ до фалит. Едва ли Владимир Путин ще бъде разстроен от настоящия спад на американската фондова борса. Руският президент няма да бъде опечален от факта, че в алтернативните горива на глобално ниво ще се инвестират по-малко пари отпреди.

Колко ще продължи тази борба ? Може би няколко месеца. Двамата командири в тази война – Путин и саудитския принц Моххамед бен Салман са горди, импулсивни хора, гордеещи се със своята твърдост. Всеки от тях смята, че разполага с най-доброто оръжие за момента. Путин помни, че именно рязкото повишение на нефтодобива от саудитците през 1980-та помогна на враговете да  разрушат Съветския Съюз. Плюс това към даденият момент едва ли е възможна сериозна контраатака от Тръмп, който очевидно е претоварен с проблеми.

При все това Путин разбира, че играе опасна игра. Руската Централна банка заяви, че падането на петролните цени до нивото от 25 долара за барел ще вкарат руската икономика в състояние на рецесия. Между впрочем путинският проект номер едно в даденият момент е да подготви почвата за това да стане отново лидер на Русия за неопределен срок. За поддържане на популярността ще му се наложи да увеличи покупателната способност – само така може да повиши нивото на живот.

Ако Путин тегли твърде много от парите от икономиката, за да компенсира спада на цените на петрола, на  руснаците може би ще се наложи  да платят много по-високи данъци. Въпреки че Путин много изкусно използва своите „фондове за черни дни“, той знае, че днес ние живеем в свят, намиращ се в състояние на буря.

И в края на краищата, Путин знае, или би трябвало да знае, че не е толкова лесно да се унищожат американските производители на шистов газ. Това са малки компании, които могат да правят бизнес, когато цените се повишат, или да излязат от него, ако се диктуват ниски цени. Цените на петрола ще бъдат ниски в разстояние на известно време, , тъй като настоящата пандемия силно намали търсенето на петрол. Но рано или късно икономиката на страните ще оздравее и ще е необходим повече нефт. Руснаците и саудитците ще се договорят за това как да увеличат петролните цени. Ще се възобнови и производството на шистов петрол в САЩ. Така че за нас остава само да правим смети – до колко ниски цени и до какво понижение са готови да си играят  Путин и принц Моххамед бен Салман.

Публикацията на Time: https://time.com/5806218/russia-saudi-arabia-oil/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща