SolarPower Europe: Инсталираните мощности в слънчевата енергетика ще надхвърлят 1000 ГВт през 2022 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
737
article picture alt description

Европейската асоциация за слънчева енергетика SolarPower Europe публикува прогнозата си за развитие на фотоволтаичната слънчева енергетика до 2023 година. В прогнозата се разглеждат три сценария за развитие.
Прогнозата за 2019 г.


Очакването на SolarPower Europe е, че броят на страните, инсталирали над 1 ГВт слънчева енергия ще нарасне от 11 през 2018 г. на 16 пре 2019 г.
В съответствие с основния  сценарий през тази година очакването е слънчевата енергетика да се увеличи със 128 ГВт, което е много повече от 2018 г. (102,4 ГВт). Според преценката на авторите на прогнозата, Китай ще остане най-голям играч на световния пазар. Очакването е в страната да бъдат въведени в експлоатация 43 ГВт, което е почти толкова, колкото и през миналата 2018 г.
Според песимистичния сценарий, (Low Scenario) обемът от нови мощности ще е само 85 ГВт,  което обаче  може да се случи само при строги ограничения.

Оптимистичният сценария (High Scenario) предвижда, че в света ще бъдат изградени 165,4 ГВт нови слънчеви мощности. Тази прогноза изглежда почти невероятна, но както припомнят от асоциацията, слънчевата енергетика в миналото често и предлагала доста изненади.
Прогнозата за 2019 г. е , че в Европа ще бъдат изградени около 20,4 ГВт нови слънчеви мощности, което е с 80 % повече от изградените 11,3 ГВт през миналата година.

Прогноза за развитие на световната слънчева енергетика през 2023 година

SolarPower Europe гледа с много голям оптимизъм за развитието на фотоволтаичната енергетика в свето.
Основният сценарий на асоциацията за слънчева енергетика предвижда ръст  през 2020 г.  със 144 ГВт (ръст от 12 % годишно). През следващите три години въвеждането на нови централи може да е от порядъка на 158 ГВт (+ 10%), 169 ГВт (+ 7%) и 180 ГВт (+ 6 %) съответно. В случай, че тези прогнози се сбъднат, общата инсталирана мощност ог фотоволтаични системи в света ще се увеличи до 900 ГВт в края на 2021 г. , до 1,1 ТВт през 2022 г. и някъде до 1,3 ТВт към края на 2023 г.


В тази връзка следва да се припомни, че през миналата 2018 г. година изградените фотоволтаични мощности са били около 500 ГВт. Новите цифри, цитирани като очаквания означават, че през следващите пет години развитието на слънчевата енергетика може да нарасне значително – над изградените за цялата история досега.


Много високо е очакването за Китай. Така например, според прогнозата, слънчевата енергетика ще се увеличи за разглеждания период 273 ГВт , като достигне до 448 ГВт.


Индия може да стане третият по мащаб пазар в света към края на 2023 г., като добави 88,7 ГВт, което ше доведе до ръст на инсталираните мощности в сектора на страната до 116 ГВт.


Според прогнозата, през следващите пет години на пазара на САЩ ще бъдат добавени 70 ГВт, което ще даде възможност да се увеличат инсталираните мощности в сектора на страната до 132 ГВт.


Япония през 2023 г. ще остане един от най-големите пазари за фотоволтаична енергия в Европа с очаквани общи мощности от фотоволтаици от 82,3 ГВт. В същото време въвеждането в експлоатация на нови централи за периода 2019 – 2023 г. ще е общо 26,5 ГВт.


Германия през следващите години ще остане един от най-големите пазари за фотоволтаични мощности в Европа. Очакването е слънчевата енергетика в страната през следващите пет години да се увеличи с 26,7 ГВт и да достигне 72,6 ГВт. За Испания очакването е, че ще стане вторият по мащаби пазар, като новите мощности там ще са от порядъка на 19,4 ГВт, о общо инсталираните ще се увеличат до 251 3 ГВт в периода 2019 – 2023 г.
Много висок ръст се прогнозира за Нидерландия. Според основният сценарий на Асоциацията например, в страната се очаква слънчевите мощности да са 15,8 ГВт за петгодишния прогнозиран период.

Какъв ще е в световен мащаб делът на електроенергията, произведен през 2023 г. ?


Според оценката на SolarPower Europe , през 2018 г. делът на слънцето в световните мощности  е бил 2,2 %. Прогнозата за ръст на сектора, както и очакванията за промяната в световното потребление на енергия е, че може да се очаква повишение на дела до 4 -5 %.
Независимо от оптимистичната прогноза, развитието на слънчевата енергетика трябва да се ускори. Експертите от SolarPower Europe смятат, че внедряването на слънчевата енергетика трябва да бъде ускорено за постигането на целите на Парижкото споразумение.
„Слънчевата енергетика е готова от гледна точка на технологиите, така и от достъпност и по-голямо участие в смекчаването на кризата с климата, казва Michael Schmela, Executive Advisor of SolarPower Europe.

 

Вижте още на: http://www.solarpowereurope.org/strong-global-solar-market-outlook/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща