Rystad Energy: Близкият Изток ще изпревари Русия по добив на газ към края на 2019 г.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
228
article picture alt description

Близкият Изток ще изпревари Русия по добив на природен газ към края на тази година и през следващото десетилетие. Това се казва в изследването на норвежката консултантска компания Rystad Energy. Според прогнозата, добивът на природен газ в региона през 2020 г. ще надхвърлят 730 млрд. куб м и ще е от порядъка на 920 млрд. куб м през 2030 г.

„В основата на ръста на добива ще увеличението на производството на катарското находище North Field“, смята вицепрезидентът и шеф на отдела за изследването на пазара на газ Rystad Energy Карлос Торес, цитиран от агенция Bloomberg.

Катар планира да увеличи производството на втечнен природен газ (LNG) и да си запази статута на най-голям експортьор. Огромните запаси от газ на шелфа на Израел също дават възможност за увеличаване на доставките на газ от Близкия Изток, което  на първо място ще е от полза за европейските страни, пише  още Rwstad. По данни на Bloomberg в същото време добивът на газ в Русия ще е по-скромен, поради намаляване на производството от т.нар. „зрели“ находища като Заполярное напр.

Докладът на Rystad Energy коментира също така и настоящият ръст на добива на природен газ, като експертите отбелязват невероятният ръст, постигнат от „Газпром“.

„Газпром“ е лидер по обем на ръст на добива. Това е единствената компания, която е увеличила добива с повече от 1 млн. барела на ден за последните пет години. Този поразителен ръст е постигнат благодарение на разработката на традиционните газови находища“, се отбелязва в доклада.

След „Газпром“, но с доста голяма разлика се нарежда PetroChina – ръст на добива със 730 хил. барела на ден, което се дължи на разработката на традиционните находища, но и на шистови такива.

Почетното трето място е за американската EQT – най-големият производител на шистов газ в САЩ и с увеличение на добива за пет години с 600 хил. барела на ден или с 340 %.

Сред най-големите нефтогазови компании в света се отличава ВР, добивът на която за периода от 2014 г. до 2018 г. е нараснал с почти 500 хил.барела на ден, което се дължи основно на проектите й в Близкия Изток и по-точно Ирак, но също и на шелфа на Мексиканския залив.

В списъка на 15-те най-бързорастящи компании на Rystard Enerdy влизат ВР, Shell, Total, ENI. С умерен темп на ръст при добива се нареждат малки американски компании, добиващи шистов нефт и газ, като - EQT, Antero, EOG, Ascent Resources и Range Resources, но прави впечатление липсата на големи, като ExxonMobil, например.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща