Politico: Урсула фон дер Лайен председател на ЕК? „Най-накрая поне една добра новина“! Или не?

Икономика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
385
article picture alt description

Новината, че германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, наричана "вундерфрау" може да стане новият председател на Европейската комисия, развълнува европейските столици. „Най-накрая поне една добра новина,“ е общото настроение в Общността, отбелязват в свой анализ от европейската редакция на изданието Politico.

На пръв поглед тази учтива 60-годишна дама с ранг на бепрекъснато усмихнат министър е идеална за тази позиция. Тя има необходимия опит, политическо потекло и лични качества, позволяващи й да поеме този най-ключов пост ЕС. И все пак възниква натрапчивият въпрос: не е ли твърде добра за него?

В столицата на Германия отговорът на този въпрос е недвусмислен.
"Фон дер Лайен е най-слабият ни министър. Очевидно това е достатъчно, за да стане председател на Европейската комисия”, заяви възмутено бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц в социалната мрежа "Туитър".

Шулц е социалдемократ, но неговата гледна точка за работата на министъра се споделя от много съпартийци на фон дер Лейен в ХДС, въпреки че мнозинството отказва да я критикува открито. Вместо това те посочват състоянието на германската армия.

"Състоянието на Бундесвера е катастрофално", написа миналата седмица преди номинирането на Фон дер Лейен Руперт Шолц, който служи като министър на отбраната при Хелмут Кол. "Отбранителната способност на Федерална Република Германия страда, а това е пълна безотговорност". Както приятелите, така и враговете единодушно определят като провал работата на Урсула фон дер Лайен на поста министър на отбраната на Германия, която тя заема от 2014 г. насам. "Има недостиг на персонал, недостатъчно военно оборудване и често един дефицит води до друг", коментира социалдемократът Ханс-Петър Бартелс, който отговаря за контрола на Бундесвера в доклад, публикуван в края на януари. "Войските далеч не са напълно оборудвани", констатира политикът.

Но проблемите са не само с боеспособността на германската армия. Министерството е заплашено от разследване по подозрение за незаконно наемане на външни консултанти, включително Accenture и McKinsey.

В Бундестага понастоящем се провеждат изслушвания по този случай и има твърдения, че апаратът Фон дер Лайен действа при заобикаляне на правилата за обществените поръчки, като дава на фирмите договори на стойност милиони евро. През последните дни тези изслушвания станаха драматични, тъй като ключови свидетели в своите показания потвърдиха подозренията за системна корупция в министерството.
Фон дер Лайен бе критикуван и за това, че се е съгласила да ремонтира тримачтовия тренировъчен кораб на германския флот Gorh Fock. Ремонтът на този кораб, пуснат на вода през 1958 г., завърши с 10 пъти по-висока от първоначално обявената цена.

Фон дер Лайен признава, че е допуснала грешки в работата си, но пренебрегва непрестанните искания на опозицията да подаде оставка. Тя има малко приятели в Берлин, но тези, които има, са много важни. Тя е близо до влиятелния председател на германския парламент Волфганг Шойбле. Двамата се срещаха повече от 10 години на закуска всяка седмица, и тази традиция завършва едва тогава, когато Шойбле стана председател на Бундестага.

Но най-важният й съюзник е Ангела Меркел, на която Фон дер Лайен е безусловно вярна. Меркел й отговаря, като я остави на поста министър на отбранатта, въпреки многото проблеми в министерството. Тя също така подкрепи кандидатурата й за поста на председател на Европейската комисия.

Фон дер Лайен никога не е работила в ЕС, но Брюксел не е чужд град за нея, защото прекара почти цялото си детство там. Нейният баща Ернст Албрехт работи в Европейската общност за въглища и стомана и в Европейската икономическа общност, които са предшественици на ЕС, след което се връща в Германия, като решава да се ангажира с регионалната политика. През 1976 г. той става министър-председател на федералната провинция Долна Саксония и заема този пост до 1990 г. (тази година той губи от Герхард Шрьодер, който по-късно става канцлер на Германия).

Въпреки че фон дер Лайен е родена в семейството на политик, тя започва своята политическа кариера доста късно. Първоначално получава медицинско образование, пише дисертация, живее няколко години в САЩ със семейството си и едва тогава решава, че е време да продължи политическата си кариера в Германия.

Изкачвайки се по партийната стълбица в Долна Саксония, през 2005 г. Фон дер Лайен влезе в първия кабинет на Меркел, ръководейки Министерството за семейни въпроси, възрастни граждани, жени и младежи. През 2009 г. тя става министър на труда във втория кабинет на Меркел, а през 2014 г. оглавява Министерството на отбраната, като става първата жена на този пост.

Бързият политически прогрес на Фон дер Лайен даде основание да се предположи, че някой ден тя може да заеме мястото на Меркел. Но като министър тя не успя да възстанови реда в германската армия и това унищожи всички надежди, че ще стане канцлер.

Налагането на ред в Бундесвера е невъзможно трудна задача, тъй като след края на Студената война тя страда от сериозна липса на ресурси. За многобройните проблеми на въоръжените сили, Фон дер Лайен обвинява предшествениците си. Но тя е начело на Министерството на отбраната за пета година и вече не може да сочи с пръст други.

Най-големият провал на Фон дер Лайен е, че тя не успява да спечели симпатиите на офицерски корпус и персонала. За жената, която командва мъжете, не беше лесно от самото начало. Но бивши и настоящи министри казват, че нейният стил на управление е сух, сдържан и отбранителен. В министерството тя се обгради с малка група помощници, които строго контролират потока от информация. М

През 2017 г. тя обиди много войници, като заяви, че след идентифицирането на десни екстремисти в армията, Бундесверът "страда от слабо ръководство на различни нива". След това тя се сблъска с критика, че е по-заинтересована от собствения си образ, отколкото от оказване на помощ на войските.
Ако е така, тя трябва да се притеснява много. През 2015 г., много преди скандала с

обществените поръчки, Фон дер Лайен бе обвинена в плагиатство при писането на медицинска си дисертация. Няколко години по-рано, поради подобни обвинения, един от нейните предшественици като министър на отбраната, Карл Теодор Зу Гутенберг, беше принуден да подаде оставка. През 2013 г. друг довереник на Меркел, Анете Шаван, трябваше да напусне поста министър на образованието, след като около дисертацията й се появиха доказателства за плагиатство.

Фон дер Лайен има късмет. Университетската комисия потвърди, че не е посочила правилно източниците в дисертацията си, но е заключила, че това са непреднамерени пропуски, които не омаловажават стойността на нейната работа.

Фон дер Лайен е приятен събеседник и любимец на германските ток-шоута. Но постоянната миризма на скандал около нея отслабва рейтинга й сред избирателите. Някога един от най-популярните германски политици, миналата година тя дори не е влязла в първата десетка на любимците на гражданите.

Поради тази причина партията на Фон дер Лайен с удоволствие ще я изпратят в Брюксел. Но има и друга причина. С напускането й на кабинета на Меркел ще се появи важна вакантна позиция. Ако всичко върви по план, канцлерът ще предаде този пост на своя наследник Анегрет Крамп-Каренбауер, който оглави ХДС през декември. Това ше й даде чудесна възможност да се докаже на важна позиция.
Друг въпрос е какво ще получи Европа от това.

Превод и редакция: Тереза Герова, Агенция Фокус

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща