LNG – новата глобална „мека сила“ на САЩ

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
347
article picture alt description

Съединените Щати са третият по мащаб експортьор на втечнен природен газ в света (LNG). Те използват активно природният газ, преобразуван във втечнен и извличан от шистовите находища на Тексас, Дакота и Пенсилвания като новата „мека сила“ за постигането на своите геополитически, дипломатически и икономически цели в Европа, Азия и Близкия Изток.

Експертите отдавна казват, че в днешния свят страните с големи запаси от природен газ могат фундаментално да променят своята съдба, да решат своите външнополитически задачи, а също така да осъществяват инициативи в областта на националната сигурност, без да използват въоръжение сили. Икономиката на енергетиката изпреварва военното значение, тъй като всички страни се нуждаят от електроенергийни мощности и стабилни енергийни ресурси, лесно транспортируеми и минимално или въобще не замърсяват околната среда. Всичко това се  съдържа и предоставя напълно от природния газ и произвежданият от него LNG, отбелязва The National Interest. Европа, начело с Германия е това място, където „меката сила% на LNG променя динамиката на целия континент. През първата половина на 2019 г. по данни на управлението за енергийна информация към министерство на енергетиката на САЩ (EIA)  “около 40% от експорта на LNG е постъпил в Европа, а през януари Европа за пръв път е изпреварила Азия и е станала най-големият купувач на американски LNG”.

„Меката сила“ се използва целенасочено срещу Германия, която, както е известно подкрепя тръгващият от Русия газопровод „Северен поток 2“, против който са Съединените Щати и редица  европейски страни. Американският LNG за Европа, Вашингтон може да използва също и срещу Турция като ограничаващ фактор във връзка с решението на Анкара да купи руската зенитна система С-400 , независимо от протестите на НАТО. Втечненият природен газ може да стане средство за сплашване във връзка с незаконния добив на въглеводороди от турски компании на шелфа на Кипър, което се осъжда рязко не само от Никозия, но и от неотдавна избраното гръцко правителство.

„Меката сила“ LNG (принуда за дипломатически решения без нито един изстрел или сурови санкции) предоставя днес такива възможности, за които би било трудно дори да се мечтае по време на Студената война, когато Съединените Щати и Запада се бореха със СССР за глобално влияние. Използването на нефта и природния газ като оръжие за противопоставяне с Русия започна през 2009 г., когато САЩ за пръв път изпревариха Русия по ниво на добив на природен газ. Руските компании, намиращи се под силното влияние на Кремъл получиха силен удар, а това, според Вашингтон означава, че нито „Роснефт“, нито „Газпром“ повече не биха могли да манипулират цените в Централна Азия, Източна и Западна Европа. Така например, това лято първата партида от LNG пристигна на полския терминал в Швийноуйсе благодарение на усилията на полската PGNiG и американския доставчик на LNG Cheniere Energy. В рамките на подписаният през ноември 2018 г. договор през следващите 24 години в Полша ще бъдат доставени около 39 млрд. куб м природен газ от САЩ.

Изкопаемите горива, на първо място природният газ и/или LNG ще са начело, когато се касае за „мека сила“ , националната сигурност и устойчивият икономически ръст за развитите и развиващите се страни.  На пазара на природен газ, както никога по-рано  влияят енергийните решение на САЩ, отчасти и поради това, че Вашингтон води търговска война с Китай и продължава да оказва натиск върху Иран.


Доминирането се дължи и на факта, че вносът на петрол и природен газ от Съединените Щати ще се стабилизира или понижи, докато експортът на американски LNG на световния енергиен пазар се увеличава значително. Това уравновесява световния пазар на LNG, осигурява стабилност, развива международната търговия и не позволява на Русия, Китай и Иран да използват енергийните си активи за оказване на влияние. LNG не разрешава избухването на големи войни в света, което прави втечнения газ изключително важен енергоносител за човечеството не само от икономическа, но и от геополитическа гледна точка.

По публикация на  vestifinance.ru

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща