Handelsblatt: Новата енергийна стратегия на Русия предвижа доставки на водород по „Северен поток 2“

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
998
article picture alt description

Автор: Andre Ballin

Европа планира преход към водорода като енергоносител, но и Русия не изостава. Руското министерство на енергетиката представи план за развитието на алтернативната енергетика. Страната дава заявка за новите видове енергия: до 2024 г. планира да увеличи производството на водород, а към това трябва да се пригоди и газопровода „Северен поток 2“. Основната роля при това ще играят държавните концерни „Газпром“ и „Росатом“.Това пише в публикацията си немският вестник Handelsblatt.

След като Европа планира преходът към водорода като енергоносител, на Русия също се налага да се пренастройва. Тя просто няма друг изход:  като най-голям експортьор на нефт и газ на континента тя се стреми да запази лидерските си позиции на енергийния пазар.

Преди дни руското министерство на енергетиката представи планът си за развитие на водородния сектор. През 2024 г. трябва да се появи съвършено нов сектор. До края на тази година се предвижда да се разработи концепция в подкрепа на пилотни проекти. В началото на 2021 година правителството смята да започне създаването на стимули за експортьорите и потребителите на вътрешния пазар, така че те постепенно да преминават на водород.

Пионерите на „тази зелена революция“ вече са определени: държавните концерни „Газпром“ и „Росатом“. И двата са известни като гиганти в традиционната енергетика (дори Москва смята атомната енергетиката като алтернативна и екологично чиста). Има и трета заинтересована компания (наистина засега без конкретен проект) – конкурентът на „Газпром“ , „Новатек“.

Казват, че „Газпром“ може още през следващата година да построи и да тества водородна турбина. От гледна точка на Германия това представлява интерес във връзка с нововъзникналото партньорство между компаниите „Газпром Енергохолдинг“ и концернът Siemens. Отговарящата за производството на газови турбини Siemens STGT към настоящия момент е в сложен процес на разделяне с руските си партньори от компанията „Силови машини“. Според информация в медиите „Газпром Енергохолдинг“ вече е готов да сключи ново партньорство.

Освен това „Газпром“ през 2024 г. смята да използва водород в други газови инсталации. В частност става въпрос за газови електроцентрали, но също така за прости газови бойлери.

„Росатом“ от своя страна смята да построи през 2024 година изпитателен полигон за влакове с водород. Конкретно става дума за железопътната връзка с остров Сахалин, където руският атомен монополист смята заедно с ОАО „«Российские Железные Дороги» и машиностроителният концерн «Трансмашхолдинг» да започне преоборудване на влаковете с водород.

Досега Русия произвеждаше „сив водород“ от полезни изкопаеми. Сега Москва залага на чистата енергия: „Газпром“ планира производство на така нареченият тюркоазен водород“, който се получава от метан. При пиролизата на метан се получава твърд водород вместо СО2 като отпадъчен продукт – тоест като пепел, която може да се използва като тор.
 

Газопроводи за транспортиране на водород

По думите на главния анализатор по енергийните въпроси към Висшето училище по мениджмънт „Сколково“ Юрий Мелников, смята се производството на водород да се установи в близост до пазарите. За „Газпром“ става въпрос на първо място за Европа. Компанията вече сондира почвата за осъществяването на проекти на територията на ЕС. Освен това съществува възможност за транспортирането на водород и по газопроводи.

Иначе, заради масовия преход на европейците към водорода, на Русия ще се наложи просто да затвори тези газопроводи. Така например, още недостроената тръба на „Северен поток 2“ на стойност от порядъка на 8,5 милиарда евро при пълно натоварване ще се откупи в разстояние на десет години. Ако производството на водород в Европа доведе до сериозно намаляване на вноса на газ „Северен поток 2“ може да се окаже инвестиционен провал.

Предвид всичко това „Газпром“ работи над това да запълни тръбата в крайна сметка с газ. В старите тръби може заедно с природен газ да се нагнетява 20 % водород. В новите тръби, такива като „Северен поток“ неговият дял според оценката на „Газпром“ може да достигне дори до 70 %.

Обемът на европейския водороден пазар, според  мнението на ръководството на концерна през 2050 г. може да достигне 153 милиарда евро. Руското министерство на енергетиката е склонно да вярва, че това ще струва от 32 до 164 милиарда евро.

В същото време в страната може да се появи голям конкурент на „Газпром“ при производството на водород. „Росатом“ при производството залага на така наречения „жълт“ водород, възникващ в процеса на електролиза на водата. Този метод се смята за един то най-чистите. Впрочем, самата електролиза, „Росатом“ смята да осъществява с помощта на атомната енергия, и това предизвиква скептицизъм в редица страни от Европа, в това число и Германия.

Въпреки това Никола Пономарев-Степной, научен съветник към генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов е убеден, че концернът през 2050 г. ще е в състояние да увеличи производството на водород до 50 милиона тона годишно.

Що се касае до потенциалните инвестиции в развитието на сектора, то засега всички заинтересовани страни запазват пълно мълчание. Разбираемо е, но „Росатом“ вече е получил от държавата средства за първите изпитания. Производството на водород е част от програмата „Атомна наука, техника и технологии“, ориентировъчната стойност, на която ще достигнат 1,1 млрд. евро. Половината от тази сума е от държавния бюджет. Впрочем, ако решението за разширяването на производството на водород бъде взето, то тази сума ще се увеличи с няколко пъти.

По принцип сумите са доста високи за двата концерна. „Газпром“ през 2019 г. е спечелил от порядъка на 14,5 млрд. евро. Приходите на „Росатом“ са съпоставими. В публичното пространство няма информация за неговата печалба.

https://www.handelsblatt.com/politik/international/gazprom-und-rosatom-russlands-neue-energiestrategie-nord-stream-2-soll-wasserstoff-liefern/26039724.html?ticket=ST-17577705-2gmSta5NDu6M7mMEp5wW-ap2

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща