Gazeta Wyborcza : “Газпром“ продължава да обира Полша

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
850
article picture alt description

Автор: Andrzej Kublik

 

Стокхолмският арбитраж разглежда иска на Полския нефтогазов концерн (PGNiG) срещу „Газпром“ по повод завишаването на цената за Полша вече четири години. „Това, извинявайте, е световен рекорд“, констатира на пресконференция председателят на компанията Piotr Woźniak.

PGNiG се обърна към Стокхолмския арбитраж през средата на месец май 2015 г., когато „Газпром“ не отвърна на молбата й за намаляване на цените на газа. Полската страна отправи тази молба през ноември 2014 г., но продължилите в разстояние на половин година преговори не донесоха резултати, затова тя се възползва от посоченото в договора право за внасяне на иск по спора в Арбитража. Според данните, които публикува агенция „Интерфакс“, през 2014 г. средната цена, по която „Газпром“ е продавал газа в Европа е била 341 долара за 1000 куб м. Полша обаче е плащала 379 долара, а Германия – 323. По-евтин, отколкото а поляците е бил доставян газа за австрийците, французите, чехите, словаците, унгарците и италианците.

Тесногръдо правосъдиe

Първите изслушвания по темата на иска на Полския нефтогазов концерн срещу „Газпром“ са проведени от Стокхолмския арбитраж през април 2017 г. Второто заседание трябваше да се състои пет месеца след това, но то бе отложено за март 2018 г., заради посоченият от „Газпром“ арбитър. Преди два месеца се състоя поредното изслушване, след което Арбитража предостави на страните възможност да отговорят на аргументите на противоположната страна в писмен вид.

В средата на миналата година Арбитражът излезе с частично решение, признавайки, че полският концерн е имал право да иска понижение на цената на руския газ, тоест косвено се съгласи с това, че тя е била завишено. В същото време Арбитражът смята, че исканията на PGNiG са прекомерни и реши сам да определи цената.

„Газпром“ определи това за свой успех, а след това обжалва присъдата, оспорвайки правото на Арбитража да определя цената на газа за Полша.

„Газпром“ печели време

„Това е затягане на процеса. „Газпром“ не е заинтересован от скорошно решение, но ние очакваме, че Арбитражът ще признае правото ни и независимо от това в каква степен ще бъдат признати нашите искания, във финансов план ще пострадат руснаците“, отбеляза председателя на полския концерн Woźniak.

Не е ясно кога апелативния съд на шведския окръг Свеаланд ще се заеме с обжалването на „Газпром“, оспорващи частичното решение на Арбитража. От изхода на това дело (разглеждането, на което се бави вече осем месеца) ще зависи какво ще бъде окончателното решение по спора между „Газпром“ и Полския нефтогазов концерн.

Нереалните условия на Европейската комисия

В резултат на затягането на сроковете за разрешаването на ценовия спор между руския и полския концерни, Полша минимум пет години е надплащала руския газ. Формално спорът започна преди 4,5 години, но високата цена на горивото стана проблем по-рано.

Създалата се ситуация ни кара да се замислим за условията на мирното споразумение, което сключи с „Газпром“ еврокомисарят Маргрете Вестагер по делото за монополното положение за завишените цени при доставката на газ за Полша и седем други страни от Централна Европа. Преди година Вестагер реши да не се наказва руският концерн за нарушаване на антимонополното законодателство, ако той направи някои промени в договорите.

В споразумението се посочва също, че възникващите ценови спорове трябва да се решават в международните арбитражни съдилища на територията на ЕС, такива като Стокхолмския арбитраж. Перипетиите на Полския нефтогазов концерн показват, че заради договореностите на Вестагер, на клиентите на „Газпром“ се налага да надплащат за руския газ в разстояние на много години. През миналата година PGNiG оспори нейното споразумение в Европейския съд, а тази година към иск

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща