EXPAT: 25% ръст на SOFIX в следващите 6 до 12 месеца

Членството ни в Еврозоната и механизма ERM II дават увереност за добър икономически растеж

Икономика / България
Георги Велев
545
article picture alt description

Заплатите в България са се увеличили с 41% за 4 години. Това сочат данните на анализаторите от Expat Capital от техния доклад за българския пазар на акции за месец септември. От данните е видно, че страната ни запазва ръста на БВП от 3-4%, а съотношението между дълг и БВП е 22%. Дългът продължава да намалява и в момента е третия най-нисък в целия ЕС, сочи доклада. Безработицата също остава на рекордно ниско ниво от 4,2% според данните за юли 2019 г.

От Expat припомнят, че от 2016 г. страната ни всяка година формира бюджетен излишък. По текущата сметка излишъкът се забелязва от 2013 г. насам. Инвестиционния кредитен рейтинг на страната ни остава добър, покачват се и цените на недвижимите имоти.
Стабилен банков сектор и здравословен ръст на кредитите с намаляващи необслужвани заеми, отчитат още от Expat. Друга причина за положителната оценка в доклада е очакваното присъдиняване към Валутен механизъм ІІ до 2020 г. и присъедяване към Еврозоната до 2023 г.

По отношение на основния индекс SOFIX компанията прогнозира 25% ръст в следващите 6 до 12 месеца. Индексът спадна с 21.8% за последните 2 години. За същия период S&P 500 се повиши с +25.6% (в евро), и съседският Северно-Македонски пазар с +60%. Съседският гръцки пазар нарасна с +50.5% от декември 2018 г.

Средното съотношение Цена – Печалба за 15-те акции в SOFIX е 9.6х (за последните 12 месеца), докато съотношението Цена – Счетоводна стойност е 0.66х. Това е един от най-ниските показатели за Централна и Източна Европа, коментират анализаторите. Много ниска е и доходността от 9-годишните еврови държавни облигации – те се търгуват на 0.27% доходност.

Със започването на есенния бизнес сезон се очаква пазарът на акции да се събуди отново и да нарасне с +25% през 2020 г. Прогноза е индексът да стигне ниво 715 от сегашните 571.80 (3 септември 2019 г.). Една от причините е очакваното членство на България във Валутен механизъм ІІ през следващите месеци, последвано от потенциално членство в Еврозоната през следващите години

Членството във Валутен механизъм ІІ, комбинирано с продължаването на благоразумна финансова политика, би следвало да доведе до подобрение в кредитния рейтинг с две нива. Трябва да започне с буквата „А“ скоро, прогнозират от Expat.

Инвестицията в Борсово-търгувания фонд (ETF) върху индекса SOFIX пък е най-лесният начин да се инвестира в българския капиталов пазар
ETF-ът, който следи индекса SOFIX, е създаден през 2016 г. – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.  Листнат е на Българската фондова борса (в евро и лева), на Франкфурската фондова борса (в евро) и на Лондонската фондова борса (в евро).

Целият доклад на Expat можете да намерите тук.





 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща