Euractiv: ЕС трябва да блокира отчаяния опит на Гърция да субсидира тока от въглищни централи

Енергетика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
773
article picture alt description

На 7 юни гръцкото правителство спечели парламентарен вот за създаване на нов механизъм за капацитет за субсидиране на въглищната енергия. Това очевидно трябва да накара Европейската комисия да си затвори очите, преди да влязат в сила новите правила в пакета за чиста енергия на ЕС, които забраняват подобни практики.

Тази тактика не трябва да успее.

Гръцката държавна държавна енергийна корпорация /PCC/ се опитва да продаде част от своите въглищни електроцентрали и да удължи живота на базирания на лигнитни въглища модел. В допълнение, компанията се опитва да подобри мрачните прогнози за икономиката на Ptolemaida V в Западна Македония - въглищна ТЕЦ с капацитет 660 MW, която се строи в момента и ще струва поне 1,4 милиарда евро. Това прави съоръжението най-скъпата енергийна инвестиция в Гърция.

С невъзможността да се получат безплатни квоти за емисии чрез системата за търговия с емисии преди две години, проектът се превърна в нещо като черна дупка - годишните разходи само на CO2 квоти за инсталацията ще варират между 110 и 130 милиона евро.

PPC и гръцкото правителство избраха позицията на отричане на фактите и правят последно усилие за заобикаляне на правилата, като се има предвид, че наскоро договорените правила на ЕС за реформата на пазара на електроенергия специално изискват да се посочат конкретни срокове за субсидии за въглища.

Независимо от това, ако Европейската комисия одобри механизма за капацитет, предложен от гръцкото правителство, гръцките потребители ще бъдат вкарани в разходи за въглищни централи, които нито искат, нито имат нужда от тях. Това са инсталации, които ще продължат да замърсяват Европа и ще отравят нашия въздух след 2050 година. Тези инсталации ще продължат да блокират достъпа до пазара за по-чисти (и по-евтини) алтернативи.

Тази странна ситуация се дължи отчасти на това, че Гърция изостава толкова силно от изпълнението на реформите, които имат за цел да отворят пазара на електроенергия. Поради това Комисията поиска от РРС да продаде 36% от своите въглищни активи - включително едно от предложените нови заводи (Meliti II).

Това беше неразумно, като се има предвид драстичното влошаване на икономиката на лигнитните въглища през последното десетилетие, но сега РРС изглежда се ангажира да намери купувач.

Инвеститорите във въглищни ТЕЦ обаче трудно се намират тези дни, за което е показателно удължаването на срока за набиране на предложения до 15 юли, след неуспеха на първия опит през февруари.

За да подслади сделката, гръцкото правителство сега се опитва да получи одобрение от ГД „Конкуренция“ за нов механизъм за капацитет, който ще субсидира гръцките въглища дълго в бъдещето.

Механизмите за капацитет все още са често срещани в ЕС, като по-голямата част от плащанията се насочват към стари, нерентабилни и замърсяващи генератори на изкопаеми горива и тяхната цена се добавя към потребителските сметки. Неотдавнашна оценка на Грийнпийс установи, че европейските правителства тайно добавят почти 58 милиарда евро към сметките за енергия по този начин.

Ето защо ЕС  прие да забрани повече субсидии за електроцентрали, които отделят повече от 550gCO2 / KWh, като част от регламентите, които влизат в сила през 2020 г.

По отношение на гръцкия случай, както посочиха адвокатите от организацията за опазване на околната среда ClientEarth, „предложената схема не включва критерия за интензивност на въглерода от 550gCO2 / kWh, което противоречи на духа и целта на новия закон. Второ, той би позволил 10-годишни дългосрочни договори за нов капацитет на лигнитни въглища, пряко противоречащи на новите регламенти за реформата на пазара на електроенергия, които не позволяват никакви плащания за капацитет за нови лигнитни инсталации. Ако договорите са подписани преди 31 декември 2019 г., плащанията ще бъдат с продължителност до 2033 г. “.

Гръцкият екологичен тинк танк “the Green Tank” също посочи, че няма абсолютно никакви доказателства, че е необходим нов механизъм за капацитет на пазара, за да се запази стабилността на енергийната система в Гърция. Преди дори да се вземе предвид подобна схема, първо трябва да се приложат дългоочакваните мерки по Целевия модел.

Залозите са твърде високи, за да може Европейската комисия просто да пренебрегне правилата и да позволи изграждането на нови въглищни електроцентрали в ЕС, платени от гръцките данъкоплатци и предприятията. ЕС има доверие в глобалния си климат, за да се тревожи. Както CAN и Sandbag съобщиха наскоро, борбата с въглищата в Европа съвсем не свършва.

Комисарят по конкуренцията, Маргарет Вестагер провежда енергична кампания за избирането й за следващ председател на ЕК въз основа на нейните „зелени“ цели, настоява, че „решенията на Комисията за държавните помощи са помогнали на технологиите за възобновяема енергия да се конкурират помежду си , което е позволило по-бърз преход към възобновяема енергия [и че] нейните решения относно механизмите за капацитет също са включвали изчисления за околната среда “.

Тези твърдения могат да се поставят под въпрос, особено като се имат предвид предизвикателствата пред полските и британските механизми за капацитет, внесени от британската компания Tempus Energy. И двете бяха одобрени от DG COMP.

Сега би било отлична възможност да се поучим от такива грешки в миналото и Комисията да започне официално разследване на предложения механизъм за капацитет на Гърция. 18-дневната консултация на национално равнище очевидно не е заместител на разследването на пълна фаза II, водено от Европейската комисия.

Ако ЕС иска да постигне целта за нетните нулеви емисии на парникови газове през следващите десетилетия, трябва да премахне въглищата, а не да ги финансира. Време е да начертаем линията.

------------------------------------------
Йоанна Флисовска е старши координатор по въглеродна политика в екологичната организация Мрежа за действие по климата (CAN) Европа. Никос Манцарис е старши политически анализатор и партньор в The Green Tank, мозъчен тръст, специализиран в екологични въпроси.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща