EMI: Енергията от доставчика от последна инстанция е най-скъпата

Доставчик от последна инстанция (ДПИ) в България - статус, функции

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
4080
article picture alt description

Анализ на Института за енергиен мениджмънт

На 5 юли 2013 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране публикува решенията си за издаване на 5 нови лицензии  - тези за дейността доставка на електрическа енергия от доставчик от последна инстанция (ДПИ).

С какво се занимава един ДПИ според българското законодателство? ДПИ следва да снабдяват с електроенергия (или с природен газ) клиенти, които не са избрали друг доставчик или избраният доставчик не извършва доставка по независещи от клиента причини (например, поради обявяване на доставчика в несъстоятелност или ликвидация, отнемане на лицензия или друго събитие, довело до временно или трайно преустановяване на доставката на електрическа енергия).

Кои компании у нас са натоварени с функциите на ДПИ? Лицензия за доставка на електрическа енергия от ДПИ според Закона за енергетиката се издава на:

-  лицензианта за дейността обществена доставка на електрическа енергия - за клиентите, присъединени към електропреносната мрежа (тоест – НЕК ЕАД);

- лицензианти за дейността снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител - за клиентите, присъединени към съответната разпределителна мрежа, за територията на действащите лицензии за обществена доставка и снабдяване от краен снабдител (тоест – EVN Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България, ЕНЕРГО-ПРО Продажби и ЕСП Златни пясъци).Съответно, издадените през 2013 година лицензии за снабдяване с електроенергия от ДПИ (последващо допълнени с правата и задълженията, свързани с дейността на „координатор на специална балансираща група“) са следните:

1. На Национална електрическа компания  ЕАД– Лицензия №Л-408-17/01.07.2013 г. за срок от 26 години;

2. На ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД – Лицензия №Л-410-17/01.07.2013 г. за срок от 26 години;

3. На ЧЕЗ Електро България АД – Лицензия №Л-409-17/01.07.2013 г. за срок от 26 години

4. На EVN Електроснабдяване ЕАД – Лицензия № -413/ 8.07.2013 за срок от 26 години;

5. На ЕСП Златни пясъци ООД – Лицензия №Л-411-17/01.07.2013 г. за срок от 26 години.

Откъде купува енергия ДПИ за своите клиенти? Съгласно §17, т. 1 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) към Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ДВ, бр. 59 от 05.07.2013 г., в сила от 05.07.2013 г.) до 30 юни 2015 г. ДПИ бяха длъжни да купуват необходимата за потребителите си електрическа енергия само от Обществения доставчик (НЕК ЕАД). След тази дата ДПИ получиха право да сключват сделки за закупуване на електрическа енергия за своите клиенти и по свободно договорени цени, като цената на електроенергията се определя по методика, одобрена от КЕВР.

Каква ще е ролята на ДПИ в предстоящата стъпка към либерализация от 01 октомври 2020 г.?

При ситуация на миграция от регулирания към свободния пазар доставчикът от последна инстанция трябва да гарантира, че клиентите, които са задължени да напуснат  регулирания пазар, но все още не са избрали доставчик/търговец от свободния пазар или избраният от тях доставчик не извършва доставка по независещи от клиента причини, няма да останат без електроенергия.

В подобна ситуация ще попаднат от 1 юли 2021 година всички не-битови клиенти на ниско напрежение, които не са успели да се преориентират към търговец на свободния пазар. Припомняме, че с промените в Закона за енергетиката от 2012 г. всички крайни клиенти, ползващи електрическа енергия на средно напрежение, бяха в аналогична ситуация, след като загубиха правото си да бъдат снабдявани на регулирания пазар и трябваше да излязат на свободния пазар.

Какъв е профилът на небитовите потребители, присъединени към мрежа ниско напрежение? Това е съвкупност от около 300 хиляди малки потребители от стопанския и обществения сектор с общо годишно потребление от 4.5 МВтч. Тук попадат както училища, болници, детски градини, така и фирми от сектора на услугите като фризьорски салони, шивашки и обущарски ателиета, адвокатски кантори. След тяхното преминаване към свободния пазар на регулиран пазар ще останат само битовите потребители (домакинствата) с годишно потребление около 10 – 10,5 млн. МВтч електроенергия.

Какъв е графикът на планирания процес? В гласувания  на второ четене от Парламента на 17.06.2020 г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е предвидено от 1 октомври 2020 г. снабдяването на небитови клиенти на електрическа енергия на ниско напрежение от краен снабдител по регулирани от КЕВР цени да бъде преустановено, тоест планира се извеждането на този сегмент потребители на либерализиран пазар и снабдяването им от търговец по свободно договорени цени.

В случай, че до 30 септември 2020 г. включително небитов клиент на НН не е сключил договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия ще се извършва от досегашния му доставчик – крайния снабдител, но вече в качеството му на титуляр на лицензия по чл. 39, ал. 1, т. 5, тоест – лицензия за търговия. Тази доставка ще се извършва на базата на сключен типов договор с клиентите, чийто образец ще бъде одобрен от КЕВР до 31 август 2020 г.

Типовият договор  ще уреди правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и прекратяването на договора като възможен максимален период на действието му е от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г.

До сключването на типовия договор доставчикът - КС осигурява доставката на електрическа енергия, при условие, че клиентът своевременно заплаща всички дължими суми във връзка с доставката.

Процедурно, щом законовите промени влезнат в сила, четиримата крайни снабдители имат 30-дневен срок да уведомят небитовите си клиенти на НН, че от 1 октомври 2020 г. повече не могат да бъдат техни снабдители, както и да публикуват на интернет страниците си списък с небитовите клиенти, които от 1 октомври 2020 не могат да останат техни клиенти.

От 1 юли 2021 г. клиентите, които не са избрали доставчик – търговец на свободния пазар, ще се снабдяват с електрическа енергия при условията на член 95а от Закона за енергетиката, а именно – от ДПИ. До същата дата – 1 юли 2021 г. – според законопроекта за изменение на Закона за енергетиката -  трябва да бъде реализирана и пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро.

Цени на електрическата енергия на ДПИ

Как се определят цените на енергия на ДПИ? ДПИ продават  енергия на своите клиенти само по тарифен план „Една скала”. Цената се образува като сбор от три компоненти: цена на закупената енергия, разходи за балансираща енергия и надценка за дейността. Правилата, по които се извършва ценообразуването, се съдържат в следните документи:

- „Методика за определяне на цените на електрическата енергия на ДПИ“, одобрена от КЕВР;

- Общи принципи за разпределение на небалансите в специалната балансираща група на (съответния краен снабдител/обществения доставчик) в качеството  му на доставчик от последна инстанция и координатор на балансиращата група.

Самите взаимоотношения между клиентите и ДПИ се уреждат в договори при публично известни общи условия, при спазване на Закона за енергетиката и Правилата за търговия с електрическа енергия.

Така изчислените въз основа на посочените правила цени на енергията не включват цена за задължения към обществото (ЦЗО), чийто размер се определя от КЕВР ежегодно и се заплаща отделно.

Къде е по-скъпо - при ДПИ или на регулиран пазар?

Графиката по-долу онагледява  цените на ДПИ за шестмесечния период от началото на октомври 2019 до края на март 2020 г. Този период е показателен по две причини: първо, като съответстващ на началната фаза на предстоящата либерализация и второ, с по-високите сметки, които се натрупват заради по-високата консумация на електрическа енергия за отопление.

Цените на енергията  на ДПИ – ЧЕЗ, ДПИ - ЕВН и ДПИ – ЕНЕРГО-ПРО се променят ежемесечно и се движат в диапазона от 149 до 191 лв./МВтч. Както се вижда от графиката, тези ценови нива са драстично по-високи от цените на регулирания пазар за небитовите потребители на ниско напрежение, които не се променят през целия наблюдаван период и са в ниския диапазон от 97 до 107 лв./МВтч съответно за трите дружества КС. (NB: За целите на коректното сравнение регулираните цени са изчислени без ЦЗО, при структура на потребление 69% дневна и 31% нощна енергия.) 

Къде е по-скъпо - при ДПИ или на свободен пазар?

Графиката дава отговор и на този въпрос. Ако предположим, че битов потребител на ниско напрежение е сключил договор с търговец за доставка на енергия при цена, определена на база средната месечна цена на ПДН плюс надбавка (NB: За целите на примера е приета добавка два пъти по-висока от тази, която КЕВР е определил  на КС), то цените му по месеци биха били в нисък диапазон от 67 до 122 лв./МВтч.

Може да се обобщи, че доставките на енергия от ДПИ са били най-скъпите за периода от началото на октомври 2019 до края на март 2020 – постигнатата средна цена от 164 лв./МВтч за ДПИ е с около 60% над съответните цени на свободния и регулиран пазар.

Както беше подчертано в предишна публикация на EMI, европейската практика е аналогична: цените на енергията на ДПИ в повечето европейски държави са средно по-високи от цените, плащани от потребителите, обслужвани от другите доставчици. Няма нито една държава-членка, в която енергията, продадена от ДПИ, като цяло да е по-евтина спрямо сравнителен стандартен продукт. ACER намира това за добра практика, тъй като тя стимулира потребителите да преминат към доставчик, различен от ДПИ. Ако цената на ДПИ е определена като по-ниска от средната пазарна цена, съществува риск от изкривяване на пазара, тъй като обезкуражава потребителите да прекъснат взаимоотношения с ДПИ и да си потърсят доставчик на свободния пазар.

Какво още – освен енергия – заплащат клиентите на ДПИ? Клиентите на ДПИ, присъединени към разпределителната мрежа, заплащат също така и:

    – Цена за задължения към обществото
    – Цена за пренос през електропреносната мрежа
    – Цена за достъп до електропреносната мрежа
    – Цена за пренос през разпределителната мрежа за обекти, присъединени на средно напрежение или цена за пренос през разпределителната мрежа за обекти, присъединени на ниско напрежение
    – Цена за достъп до разпределителната мрежа
    – Акциз
    – ДДС

Пример: Януарската сметка 2020 г. на избран  небитов потребител (районна противопожарна служба с месечно потребление от 42,2 МВтч), присъединен към мрежа ниско напрежение на ЕВН:

През този месец на високо потребление сметката на избрания потребител на регулиран пазар достига до 8440 лв. и това представлява най-евтината алтернатива. При вариант свободен пазар сметката се повишава с 1158, а при доставчик ДПИ на ЕВН – с 2714 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща