BNEEF: Половината от електроенергията в света през 2050 г. ще е на основата на слънцето и вятъра

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
667
article picture alt description

Компанията Bloomberg New Energy Finance (BNEF) публикува новата си прогноза за развитието на енергетиката в света – New Energy Outlook (NEO) – 2019.

Сопред авторите, през 2050 година 48 % от световната електроенергия ще се произвежда на основата на слънцето и вятъра. При това количеството, което ще се потребява в света за този период ще се увеличи с 62 %, а инсталираните мощности ще се утроят. Прогнозите отчасти са в съответствие с направените изводи от миналогодишното проучване.

За разглеждания времеви период до 2050 г. глобалните инвестиции в слънце и вятър ще са от порядъка на 10 трилиона долара.

В Европа възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) към 2050 г. практически ще произвеждат цялото електричество – 92 %, благодарение на цената на въглерода, както и а други политически мерки.

В новата прогноза BNEF отбелязва, че дела от 50 % от слънце и вятър в производството на електроенергия в света ще се превърне в своего рода консенсусно ниво.
Разбира се, трябва да се отбележи, че подобни прогнози не се правят за пръв път, в същото време трябва да се отчетат доста особености, които като че ли липсват.

Изхвърлянията на емисиите от електроенергийния сектор на Китай, в който има голям брой въглищни централи няма да достигне своя пик до 2026 г., но все пак очакванията са, че през следващите 20 години те ще намалеят наполовина. През 2050 г. на слънцето и вятърът ще е падат 48 % от производството на електроенергия в Китай.

Ролята на въглищата в световната електроенергетика ще се понижи от настоящите 37 % до 12 % през 2050 г. От 2032 година вятърните и слънчеви мощности ще произвеждат повече от тези на  въглища.

Газовите мощности в света ще нарастват с 0,6 % годишно до 2050 г.

Авторите отбелязват, че прогнозираният ръст на използването на възобновяеми енергийни източници до 2030 г. сочи за това, че много страни през следващото десетилетие да започнат да следват целите на Парижкото споразумение за климата при това, без да въвеждат допълнителни субсидии за слънчеви технологии. След 2030 г. обаче ще са необходими още допълнителни мерки и усилия.

 

Новото изследване на BNEF е публикувано на: https://about.bnef.com/blog/solar-wind-batteries-attract-10-trillion-2050-curbing-emissions-long-term-will-require-technologies/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща