Bloomberg: Новата петролна война, както показва историята няма да завърши скоро

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
747
article picture alt description

Колко дълго ще продължи жестоката война на петролните цени между Саудитска Арабия и Русия ? Ако се съди по историческия опит, тя ще  е продължителна, пише Bloomberg.

Това е четвъртата ценова война за последните 35 години, в която участва Рияд. Всички тези войни продължават не по-малко от година като цените според данните са падали не повече от 50 процента ,отбелязва авторът на публикацията Хавиер Блас.

„Разбира се, този път всичко може са бъде различно – никога шокът от търсенето не е съвпадал така с шока на предложенията. Миналите войни обаче най-малко демонстрират колко висок е болезненият праг, при който взимат решения“, посочва той.

Ето как са се развивали събитията в миналото, напомня авторът.

Първата ценово война е продължила 13 месеца. През юни 1985 година на среща в град Таиф (Ат Таиф) в Саудитска Арабия крал Фахд предупреждава страните от ОПЕК, че неговата страна повече няма да носи сама бремето от ограничаване на добива. Пред ноември Рияд започва да наводнява пазара с петрол. Цените за шест месеца са спаднали с 31 долара за барел до 9,75 долара. Постигането на мир е било невъзможно до декември 1986 година.

Втората ценова война е продължила 17 месеца. Тя започва през декември 1997 година на срещата в Джакарта, столицата на Индонезия. Саудитска Арабия увеличава добива, за да даде отпор на Венецуела, стремително завземайки печелившия пазар на САЩ. Наистина Рияд не е очаквал, че на фона на кризата на развиващите се пазари и топлата зима сринаха търсенето. Петролът, според данните е спаднал примерно с 20 долара за барел до малко под 10 долара. Страните са постигнали примирие едва през април 1999 година.

Третата ценова война е била с продължителност от 22 месеца. Тя започва през ноември 2014 година на срещата във Виена. Уморена от това, че страните извън ОПЕК се възползват от плодовете от ограничаване на добива от страна на картела и обезпокоена от последствията от американската шистова революция Саудитска Арабия реши да увеличава петрола по свое усмотрение. Петролът се понижи с приблизително 100 долара за барел до 27,88 долара. Мир е сключен през септември 2016 година: Рияд отстъпи, а Русия се присъедини към ограничаването на добива.

„Този път битката от самото начало бе много по-жестока, с цени, спадащи повече с 35 % за няколко дни. Преди цените се понижаваха бавно за месеци. Новата шокова политика на Рияд е възможно този път да намали конфликта – ако се окаже толкова болезнена, че всички да бъдат принудени бързо да седнат на масата за преговори“ заключава Bloomberg.

Споразумението ОПЕК+, в което участват 24 страни бе сключено в края на 2016 година, когато цените на петрола спаднаха до 28 долара за барел. За две години ситуацията се промени: благодарение на ограничението на нефтодобива цените нараснаха до над 40 долара за барел. Споразумението бе продължавано неведнъж.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща