Русия планира да печели от експорт на екологично чист водород до 100 млрд. долара годишно

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
849
article picture alt description

Експортът на екологично чист водород от Русия през 2050 г. може да достигне 100 млрд. долара на година, прогнозира руското министерство на енергетиката. За осъществяването на проекти за производството му, правителството обсъжда специални мерки за подкрепа.

Русия през 2050 г. смята да печели от експорта на екологично чисти видове водород от 23,6 млрд. Долара до 100,2 млрд. долара, доставяйки на световния пазар от 7,9 млн. До 33,4 млн. тона. Това се казва в Концепцията за развитието на водородна енергетика до 2024 година, съобщи по-рано РБК, позовавайки се документ, за който се твърди, че е автентичен.

Документът е разработен от министерство на енергетиката и е съгласуван с компании и съответните ведомства, е съобщил пред изданието представител на министерството. Според него процедурата по съгласуване на концепцията с правителството вече е започнала, а и изданието се е обърнало към него и за уточнение.

Разликата в прогнозите е свързана с различни сценарии за развитието на световния пазар на водород като енергиен носител и съответно с търсенето му, става ясно от документа. Сега няма такъв пазар, но в бъдеще той може да стане голям благодарение на развитието на технологиите и мащабирането на водородната енергетика, смятат авторите на концепцията. Пазарът може да бъде, както глобален - „с голямо тонажно транспортиране на водород от производствени центрове до центрове за потребление по аналогия с пазарите на петрол и втечнен природен газ (LNG)“, така и локален, когато производството и потреблението на водород ще бъдат концентрирани в рамките на дадена държава или регион, се казва в документа. Русия, като потенциално голям доставчик на водород, се интересува от формирането на глобален пазар за водородни носители на енергия, подчертава концепцията.

Цветова скала за водорода

За класифицирането на водорода по производствена технология и суровина се използва цветова скала. „Сивият“ водород се получава от природен газ чрез преобразуване на метан при мащабно производство, "кафявият" водород - от въглища. Производството на "сив" и "кафяв" водород включва излъчването на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата.

"Зеленият" водород се получава чрез електролизата на вода от електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), "жълт" – при  електролиза с използване на атомна енергия (и двете без емисии на CO2 или с минималното им количество). "Светло синият" и "синият" водород се произвежда от природен газ с последващо превръщане на CO2 във въглерод, използвайки технологията CCS (Carbon Capture and Sequestration,
улавяне и съхранение на въглерод).

Как да се увеличи експортът на водород

В Русия ще се развиват технологии за производство както на „зелен“, така и на „светло син“  водород заяви на 13 април министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров на конференция на Асоциацията за европейски бизнес. По думите му водородът ще се използва за нуждите на автомобилният транспорт заедно с други видове горива като втечнен, компресиран газ и т.н.

Сега в Русия няма производство на „зелен водород“, пише изданието. „Росатом“ произвежда 4,2 хиляди тона "жълт" нисковъглероден водород годишно, казва доцент в Катедрата за възобновяеми енергийни източници на Руския държавен университет за нефт и газ  „Губкина Владислав Карасевич“. Според него руската петролна, ядрена и селскостопанска индустрия произвеждат около 3 милиона тона "сив" водород годишно за собствени нужди. Годишният износ и внос е само 5 тона, добавя той.  

Според оценката на Международната агенция за енергетика (МАЕ), разходите за производството на „зелен“ водород са от 2 долара до 7 долара за килограм, за „син“ - 1,6 долара за 1 кг. Именно високата цена е причината за ограничаването на търсенето на екологично чист водород. Министерството на енергетиката очаква, че поради развитието и намаляването на разходите за ВЕИ технологиите и ядрената енергия, цената за производството на водород в Русия чрез водна електролиза, пиролиза или преобразуване на  метан ще спадне с 30%. Дори сега е по-изгодно да се произвежда в Русия чрез електролиза на вода (4 долара за килограм), отколкото в Азия, където струва 7–8 долара за килограм, се посочва в проекта на Концепция за развитие на водородната енергетика.

Концепцията предвижда до 2024 г. износът на екологично чист водород от Русия да нарасне до 200 хил. - 1 млн. тона, което ще донесе приходи на производителите в размер от 0,6 млрд. долара до 3,3 млрд. долара, а до 2035 г. доставките да достигнат 2-7 млн. тона и приходи от порядъка на 7,8-21,1 млрд. долара До 2050 г., в зависимост от сценария, приходите могат да нараснат до 23,6-100,2 млрд. долара годишно, прогнозира документът.

Русия има за цел да заеме 20% от глобалния пазар на водород до 2030 г., заяви заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин на 12 април. „Ние вярваме, че той  (износът на„ зелен “водород от Русия) през 2035 г. може да бъде от 1 милион до 2 милиона тона при„ нисък “сценарий, до 7 милиона тона - с по-активно бързо развитие на [търсенето за водород в света] “, каза той.

Според Министерството на енергетиката търсенето на екологично чист водород може да нарасне значително поради плановете на Европейския съюз за постигане на пълна въглеродна неутралност до 2050 г. (равенство на вредните емисии, изпускани в атмосферата и получавани от там). Част от зелената инициатива на ЕС е въвеждането на трансграничен данък върху въглерода - мита върху вносни стоки с голям въглероден отпечатък. Този данък може да струва на руските износители от 33 млрд. до 50,6 млрд. евро до 2030 г., изчисляват експертите на KPMG.

Кой планира да произвежда зелен водород в Русия

За постигане на амбициозните цели в областта на производството и износа на екологично чисти видове водород, Министерството на енергетиката предлага да се създадат четири географски клъстера до 2024 г. - Северозападен, Източен, Арктически  и Южен. Министерството смята за необходимо да предоставят на производителите мерки за държавна подкрепа: от специални инвестиционни договори и възстановяване на част от разходите до "зелени" облигации, приходите от продажбата, на които ще отиват за финансиране на такива проекти. В проекта на Концепция за развитие на водородната енергетика се посочва и необходимостта от засилване на работата по създаването на експортно ориентирани мощности за производство на водород и преговори със заинтересовани потребители.

„Росатом до лятото на 2021 г. очаква да представи резултатите от проучване за осъществимост на пилотен проект за доставка на водород, произведен чрез електролиза в Япония, припомня изданието думите на Антон Москвин, вицепрезидент по маркетинга и развитието на бизнеса в „Русатом“ в чужбина ( изказване на уебинара „Водородната стратегия и ключовите тенденции в енергийния преход“). През февруари Росатом съобщи, че е в състояние да осигури до 40% от търсенето на водород в Япония до края на следващото десетилетие. Организацията на производството на втечнен водород в региона на Сахалин и доставката  му по море с Япония се смята за приоритетен сценарий. Освен това компанията планира да пусне водородни влакове на Сахалин в тестови режим.

Олег Аксютин, заместник-директор на борда на "Газпром", заяви в края на март, че компанията планира да изнася водород за азиатските страни.

Най-големият производител на втечнен природен газ Новатек заедно с френският си партньор Total разработва проект за улавяне на СО2 на Ямал и създаване на производството на водород за собствени нужди и продажба, каза Александър Назаров от отдела за връзки с инвеститорите на компанията по време на конференция на Московското училище за управление Сколково.

В същото време президентът на BP в Русия Дейвид Кембъл заяви, че британската компания  се интересува от сътрудничество с руски компании по проекти за производство на водород и развитие на технологии  за улавяне и съхранение на CO2. Самата компания ще построи завод за производство на "син" водород във Великобритания, припомнят от изданието, като обръща внимание и на амбициите в сектора - транспорт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща