IRENA: През 2030 година зеленият водород ще конкурира „изкопаемия“

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1216
article picture alt description


Водородът, произвеждан с помощта на възобновяемите източници на енергия ще може да се конкурира по стойност с алтернативните видове водород, произвеждан на основата на изкопаеми горива през 2030 година. Това се казва в новия доклад на Международната агенция за възобновяема енергия: ‘Green Hydrogen Cost Reduction: scaling up electrolysers to meet the 1.5 C climate goal’.

Конкуренцията ще бъде възможна благодарение на комбиниране на по-ниските  разходи за слънчева и вятърна енергия, подобряването на характеристиките, а съща така заради намаляване на стойността на електролизаторите в резултата на ефекта от мащабираемостта на производството.

В изследването се разглеждат стратегии, които „могат да се използват от правителствата за намаляване на стойността на електролизаторите с 40 % в краткосрочно бъдеще и с 80 % в дългосрочно“.

Авторите отбелязват, че екологично чистият водород може да изиграе решаваща роля в стратегията за декарбонизация, особено там, където пряката електрификация е затруднена. Става въпрос за сектори, където постигането на намаляване на емисиите е трудно, като този на стоманената и химическа  промишленост, превозите на дълги разстояния, корабоплаването и авиацията. Нормативните изисквания, пазарните правила и стойността за производство на електроенергия и електролизатори, както и преди са сериозни пречки по пътя към използването на зеления водород, се посочва в доклада.
„Възобновяемият водород може да промени правилата на играта в глобалните усилия за декарбонизация на икономиката“, отбелязва генералният директор на IRENA Francesco La Camera. Правилата на играта трябва да бъдат изравнени, за да се намали ценовата разлика между изкопаемите горива и зеления водород. Икономичният чист водород може да ни помогне да изградим устойчива енергийна система, базирана на съвременни технологии и иновативни решения за 21 век. "

Днес зеленият водород е 2-3 пъти по-скъп от синия, произвеждан от изкопаеми горива в комбинация с улавянето и съхранението на въглерод (CCS).

Стойността на производството на зелен водород се определя от цената на възобновяемата електроенергия, инвестиционните разходи за електролизаторите и коефициента за неговото използване (времето за работата им). Възобновяемите източници на енергия вече станаха евтини за производителите на електричество в много части по света, а цените на търговете понякога падат под 20 долара за мегават час (MWh). Сега е необходимо значително да се намалят инвестиционните разходи на електролизни инсталации.

Докладът на IRENA определя  ключови стратегии и политики за намаляване на разходите за електролизаторите чрез иновациите и повишаването на производителността, а също така и увеличаване на производството. Стандартизацията и серийното производство на електролизаторите, ефективността на експлоатацията, а също така и оптимизирането на покупката на материали и веригата на доставки са еднакво важни за намаляване на разходите. За да се постигне това, глобалният производствен капацитет, който днес не надхвърля 1 ГВт (годишно), трябва да нарасне до 100 ГВт през следващите 10-15 години.

В най-оптимистичните сценарии използването на евтина енергия от възобновяеми източници при цена от  20 долара за  MWh в големи и конкурентни електролизни  заводи позволява още днес производството на зелен водород при  конкурентна цена със синия водород. Ако електролизаторите бързо се разширят и внедрят през следващото десетилетие, зеленият водород може да се конкурира  по цена със синия водород до 2030 г. в много страни, показва анализът на IRENA.

Пълният доклад може да прочетете на: https://www.irena.org/newsroom/pressreleases/2020/Dec/Making-Green-Hydrogen-a-Cost-Competitive-Climate-Solution

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща