Фондовите индекси в Западна Европа затвориха на червено под натиска на инфлацията

С най-голям дневен спад затвори испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение завърши британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
549
article picture alt description

Инвеститорите оценяват статистическите данни, публикувани в сряда сутринта в Китай, а по-късно през деня във Великобритания и Франция, които показват забавяне на растежа на продажбите на дребно и индустриалното производство през август в Китай, а в двете страни от Западна Европа за инфлацията. Като цяло ситуацията с разпространението на Delta щама на коронавирусната зараза по света и как това може да повлияе на темповете на икономическо възстановяване, продължава да оказва натиск върху участниците на пазарите на акции в Западна Европа и по света.

Потребителските цени във Великобритания през август са се увеличили с 3.2% в сравнение със същия месец на миналата година, което е най -високият процент от март 2012 г., според Националната статистическа служба (ONS) на страната. Инфлацията се ускорила спрямо 2% през юли, а скокът й е рекорден.

Същата цифра във Франция, хармонизирана със стандартите на Европейския съюз, се е увеличила с 2.4% през август 2021 г., което е най-високият процент от октомври 2018 г., според окончателните данни на Националната статистическа служба Insee. Ръстът на потребителските цени спрямо предходния месец възлиза на 0.7%, което също съвпада с предварителната оценка и очакванията на анализаторите. През юли инфлацията във Франция беше 1.5% на годишна база и 0.1% на месечна база. Окончателните данни за инфлацията в ЕС и еврозоната през август ще бъдат обявени в четвъртък.

Затова пък през юли 2021 г. промишлено производство се е увеличило с 1.5% в еврозоната и с 1.4% в целия ЕС, в сравнение с юни 2021 г., докато месец по-рано, през юни 2021 г. промишленото производство е спаднало с 0.1% в еврозоната и остава без промяна в ЕС-27.

На годишна база, през юли 2021 г. в сравнение с юли 2020 г. промишленото производство се е увеличило със 7.7% в еврозоната и с 8.3% в ЕС-27, докато през юли на годишна база е отчетено ускорено нарастване с 10.1% за еврозоната и с 10.6 на сто за ЕС-27. Това показват обявените от „Евростат“ данни за юли 2021 година.

Вижте още: Нарастването на промишленото производство в България и ЕС е еднакво - с 8.3 процента през юли

Тези добри показатели, обаче, не оказаха влияние върху негативните настроения на пазарните участници, тъй като за тях данните за инфлацията и за заразените с коронавируса са по-важни.

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в региона STOXX 600 спадна с 0.13%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо понижение беше испанският бенчмарк IBEX 35 (-0.31%), следван от италианския FTSE MIB (-0.2%), френския САС 40 (-0.2%), британският FTSE 100 и германският DAX (-0.04% и за двата измерителя). Низходящият тренд се запази до края на сесията, като дори се ускори при повечето основни индикатори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад затвори испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение завърши британският FTSE 100.

Лидер на растежа сред компонентите на STOXX 600 са акциите на шведския производител на тютюневи изделия Swedish Match, чиято стойност се увеличи с 4.27%, след като компанията обяви, че продава своя бизнес с цигари.

Сред печелившите бяха и книжата на шведския търговец на дребно на дрехи Hennes & Mauritz AB (H&M), които се повишиха с 1.3% до обед, но следобед търговята на Лондонската фондова борса се обърна, за да спадне цената с 3.06%, въпреки че компанията отчете увеличение на продажбите за третото тримесечие до 55.59 млрд. шведски крони (6.46 млрд. долара), главно поради отварянето на магазините на фона на отслабването на ограничителните мерки в страниет, където оперира H&M.

Акциите на испанския търговец на дребно Industria de Diseno Textil SA (Inditex), който притежава марки Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius и други, поевтиняха с 1.66%, макар че компанията отчете 50% увеличение на приходите през първата половина на годината и се връщане към рентабилно ниво.

Сред лидерите на понижението са книжата на шведския производител на басейни Fluidra S.A. (-5.14%), който пусна на пазара нови акции за увеличение на капитала, и на нидерландския оператор на услугата за доставка на храна Just Eat Takeaway.com (-4.55%), след като конкурентът Deliveroo обяви партньорство с Amazon.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща