Поскъпването на долара се ускорява в края на седмицата

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути, добави нови 0.09% в петък

Икономика / България
Георги Вулов
449
article picture alt description

Ралито на щатския долар принуждава инвеститорите да разгледат широк спектър от фактори, които влияят на неговата динамика - от глобалната здравна криза, свързана с COVID-19, до основни макропоказатели, за да определят дали щатската валута ще продължи да нараства.

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави нови 0.09% в петък*. Доларът е нараснал с 4% от началото на 2021 г. и е една от най-добре представящите се световни валути тази година, подхранвана от „ястребовия“ обрат на позицията на Федералния резерв на САЩ (Фед) миналия месец, нарастващата инфлация и търсенето на активи-безопасни убежища, подхранвани от опасенията за разрастване и четвърта вълна на COVID-19.

Еврото се търгува на ниво от 1.1766 долар и спада с 0.03% спрямо котировките в четвъртък, когато затвори на 1.1771 долара в края на предишната търговия. Курсът на американската валута спрямо японската йената се повиши с 0.12% до 110.270 йени, спрямо 110.140 йени предишния ден.

Курсът на британския паунд към долара е спаднал с 0.09% до 1.3756 долара от 1.3768 долара предния ден.

На загуба е и австралийският долар, който се понижи с 0.12% до 0.7370 щатски долара от 0.7369 долара, достигайки най-ниското си ниво от края на ноември 2020 г.

Вниманието на пазарните участници е насочено към предстоящата среща на Фед, която ще се проведе следващата седмица. Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ), след заседанието си в четвъртък, очаквано „замрази“ основния лихвен процент по кредите на нула, а лихвеният процент по депозитите - на минус 0.5%. Лихвеният процент по маржин заемите остана на ниво от 0,25%. В същото време ЕЦБ очерта нови насоки за бъдещата си парична политика в съответствие с неотдавнашното преразглеждане на стратегията.

Управителният съвет на ЕЦБ обяви, в комюникето след срещата, че очаква ключовите ставки да останат на или под сегашните нива, докато инфлацията достигне 2% и остане на това ниво доста преди края на прогнозния хоризонт началото на 2022 година.

Тъй като доларът играе централна роля в глобалната финансова система, неговото движение се отразява в широк спектър от класове активи и заради това, че инвеститорите го наблюдават отблизо. За Съединените щати периодът на устойчива доларова сила би бил нож с две остриета, помагащ за овладяване на инфлацията чрез увеличаване на покупателната способност на валутата и свиване на балансите на износителите, което прави техните продукти по-малко конкурентоспособни в чужбина, обобщава „Ройтерс“.

От друга страна, по-силният долар ще продължи да оказва натиск върху други основни валути като еврото и британския паунд, което е свързано с възстановяването в тези страни (ЕС и Великобритания).

Ето основните фактори, които инвеститорите постоянно наблюдават, за да определят траекторията на долара:

Delta щама на COVID-19

Някои инвеститори смятат, че доларът – най-популярното безопасно убежище в турбулентно време - ще се повиши, ако Delta вариантът на COVID-19 се разпространи на пазарите и се увеличи нежеланието към рискови активи.

Притесненията, свързани с COVID-19, вече помогнаха на долара да се повиши спрямо валутите на страните, в които се разпространява Delta щама най-бързо, включително австралийския долар и британския паунд. Тези печалби на зелените пари, обаче, могат да се изпарят, ако проблемите с коронавируса изчезнат през следващите месеци.

„Виждаме много риск и несигурност в активите“, каза за „Ройтерс“ Саймън Харви, старши анализатор на валута в Monex Europe. "Затова инвеститорите, като гледат на всичко това, си казват, че ще трупат активите си в активи-убежища, какъвто е доларът."

Глобалният икономически растеж

Въпреки че някои инвеститори са загрижени, че икономическото възстановяване на САЩ се забавя, но продължава да изпреварва растежа, наблюдаван в Европа и другаде по света.

„Тази разлика в растежа на БВП, както се доказва от последните макропоказатели, по-силен растеж на производствения сектор и инфлацията, са сред факторите, които тласкат долара нагоре“, каза Джеймс Лорд на Morgan Stanley. Той смята, че доларът все още има база да поскъпва, тъй като разминаването във възстановяването в САЩ и другаде по света продължава.

Доходността на облигациите

Въпреки че доходността на държавните облигации напоследък намаля, разликата между реалната доходност на държавния дълг на САЩ и някои чуждестранни облигации се увеличи, което прави деноминираните в долари активи по-привлекателни, въпреки ефектите от инфлацията.

Разликата между реалната доходност на 10-годишните защитени от инфлацията държавни ценни книжа с "постоянен матуритет" и, например, техния германски еквивалент, беше 72 базисни пункта в четвъртък, в сравнение с 63 базисни пункта преди два месеца.

Златният кръст

50-дневната плъзгаща се средна крива на доларовия индекс (.DXY) е близо до пресичането със своята 200-дневна средна крива и формира графичен модел, известен като златния кръст, който се възприема като бичи (цената на съответния финансов инструмент ще се повиши) сигнал от тези, които следват техническите анализи.

„Златният кръст "може да означава още една стъпка нагоре за долара", каза Джо Манимбо, старши пазарен анализатор в Western Union Business Solutions.

*Валутните курсове са актуални към 10:00 часа, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща