Пазарите на акции в Западна Европа отново затвориха преобладаващо в червената зона в четвъртък

С най-ниско дневно понижение затвори италианският индекс FTSE MIB, а най-високо в зелената зона завърши британският измерител FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
711
article picture alt description

От началото до края на търговията на пазарите на акции в Азия и Европа в четвъртък преобладаващо бяха в червената зона, както и в сряда, тъй като инвеститорите не очакваха повишаване на инфлацията през май в САЩ повече от прогнозите, които бяха доста по-умерени отколкото обявените. Очакванията на анализаторите бяха за нарастване на потребителските цени до 4.7%, след като през април беше отчетена потребителска инфлация от 4.2% на годишна база.

Обявените по-късно от Министерството на труда на САЩ данни разочароваха инвеститорите, защото потребителските цени в САЩ през май са се повишили с 0.6 на сто спрямо април, когато на месечна база нарастването беше с 0.8 на сто, докато на годишна база, спрямо май 2020 година инфлацията е скочила с 5%, докато през април на годишна база е била 4.2 на сто. Това е най-силният годишен растеж на показателя от 2008 година.

Ускоряването на инфлацията през май отразява силното търсене сред потребителите на редица стоки и услуги, тъй като хората все повече пазаруват, пътуват, хранят се навън и посещават развлекателни събития на фона на бързото отваряне на икономиката. Същевременно засиленият потребителски апетит се сблъсква с недостиг на редица продукти - от дървесина и стомана до химикали и полупроводници, които се използват в ключови сектори като автомобилостроене и производство на компютри, обобщава „Ройтерс“.

Разочароването идва заради уверенията на Федералния резерв на САЩ, че инфлационният натиск е временен, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата, причинена от пандемията COVID-19. Ускореното нарастване на потребителските цени, обаче, предизвиква безпокойство за анализаторите и търговците.

Трендът на търговията за момент се повиши и преобладаващо основните индекси се озоваха в зелената зона в късния следобед, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви след месечното си заседание днес, че повишава прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през текущата и идната година. За 2021 г. вече се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз да нарасне с 4.6 на сто, а през 2022 г. - с 4.7 на сто. Предишните прогнози бяха са растеж от съответно 4 на сто и 4.2 на сто. За 2023 г. се очаква забавяне на темпа на нарастване на БВП до 2.1 на сто, колкото бяха и мартенските прогнози.

Но за инфлацията очакванията се оказаха по-високи от предишните след неочакван скок в потребителските цени напоследък, съобщават от ЕЦБ. Банковият регулатор на еврозоната прогнозира поскъпване на потребителските цени с 1.9 на сто през 2021 г. или леко над целевото равнище от 1.8 на сто. През март очакванията бяха за инфлация от 1.5 процента за настоящата година. Сегашното ускоряване на инфлацията се дължи на временни фактори като по-високите цени на енергийните суровини и проблемите във веригите за доставки, посочи президентката на банката Кристин Лагард на пресконференция, като увери, че тези фактори скоро ще започнат да избледняват и догодина инфлацията ще се забави до 1.5 на сто. През март за 2022 г. се прогнозираше инфлационен темп от 1.2 на сто. За 2023 г. мартенската прогноза за инфлация от 1.4 на сто остава без промяна.

Очаквано ЕЦБ запази без промяна основната си лихва на рекорден минимум от нула процента, както и ставката по депозитите също не беше променена, оставайки на минус 0.5 процента. Така в края на сесията повечето основни индекси затвориха в червената зона, като капакът дойде от данните за промишленото производство във Франция, което е спаднало с 0.1% през април спрямо предходния месец, показват данни на френската статистическа агенция Insee в четвъртък. Анализаторите очакваха средно увеличение с 0.5%, съобщава Trading Economics. През март, според ревизираните данни, промишленото производство е нараснало с 1%, а не с 0.8%, както беше обявено по-рано. Това също разочарова инвеститорите.

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 спадна 0.05%, а от националните измерители на сините чипове с най-голям спад беше италианският FTSE MIB (-0.56%), следван от френския САС 40 (-0.19%), испанския IBEX 35 (-0.17%) и германския индикатор DAX (-0.11%. Единствен британският FTSE 100 се повиши с 0.33%, който заедно с общоевропeйския STOXX 600 затвориха в зелената зона с минимален ръст.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-ниско дневно понижение затвори италианският индекс FTSE MIB, а най-високо в зелената зона завърши британският измерител FTSE 100.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на датския производител на болнично оборудване Ambu, които загубиха 3.10%.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на британския оператор на уебсайтове за търговия с автомобили Auto Trader Group, които поскъпнаха с 6.56%, тъй като компанията обяви скорошно възобновяване на обратно изкупуване на акции, въпреки че отчете спад на печалбата с 29% през фискалната 2021 година.

Друга британска компания телекомът BT Group поскъпнаха с 6.54%, след като френският телекомуникационен оператор Altice заяви, че купува 12% дял в британската компания. Книжата на Altice се повишиха с 1.56%.

Цената на акциите на Soitec се увеличи с 2.86%, след като френският производител на полупроводникови материали представи план за утрояване на приходите си до 2026 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща