Заплашва ли цифровият юан долара като световна резервна валута?

Въпреки че Китайската народна банка е в напреднала фаза за въвеждане на цифрова валута, по въпроса работят и други централни банки

Икономика / България
3E news
485
article picture alt description

Сред бурното и нееднозначно навлизане на криптовалутите на валутните пазари през последните две години, много централни банки разработват проекти за въвеждане на собствена електронна валута. Според много наблюдатели в напреднала фаза е въвеждането на електронния юан от Народната банка на Китай и веднага се появиха коментари дали този ход не е пряк удар върху долара.

За да разсее опасенията, Bloomberg се обърна за коментар към ръководителя на дирекцията за платежни системи на Японската централна банка Казушиге Камияма, който се занимава с дигитализацията на йената. Банкерът смята, че цифровият юан няма да застраши статута на долара като световна резервна валута.

„Позиционирането на долара като ключова глобална резервна валута няма да се промени толкова лесно“, казва банкерът. "Всъщност доларът може дори да повиши статута си, ако САЩ продължат курса си на цифровизация."

Тази седмица стана известно, че администрацията на Байдън все повече следи напредъка на Китай в пускането на цифровия юан, страхувайки се, че това може да бъде дългосрочен опит за изместване на долара от пиедестала на основна резервна валута в света.

Китайската народна банка има всички шансове да стане първата централна банка в света, която стартира собствена виртуална валута, прогнозира Bloomberg. Регулаторът вече провежда съответни експерименти с участието на потребители и компании в цялата страна.

Централната банка на Китай започна да работи по цифровизацията на юана още през 2014 г. и нейните действия предизвикаха интерес сред централните банки в други страни. Очевидният успех на криптовалутите и тяхното все по-широко разпространение, наблюдавано през последните години, предполага, че те са истински конкуренти на фиатните пари и че този факт може да окаже сериозно влияние върху функционирането на финансовия сектор и дори да го промени.

Според Казушиге Камияма, Централната банка на Япония няма конкретни планове за пилотен тест на дигиталната йена, но в същото време банкерът отрича, че банката му изостава от колегите се по света. Миналата седмица Японската централна банка започна първата фаза на собствените си технически експерименти с цифрови валути, в които участват и Банката за международни разплащания, както и шест други централни банки, включително Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща