Доларът слезе на 4-седмично дъно след спадналата доходност на американските държавни облигации, рублата се срина

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, спадна с 0.03% до 91.666 пункта, като в един момент дори се понижи до 91.559 пункта, минимум, отчетен на 18 март 2021 година

Икономика / България
Георги Вулов
612
article picture alt description

Американският долар спадна до ново 4-седмично дъно спрямо основните си конкуренти в четвъртък, тъй като доходността на държавните облигации на САЩ се понижи след силното рали през миналия месец, а инвеститорите са все по-уверени, че Федералният резерв (Фед) ще запази ниски основните лихви за известно време.

Руската рубла падна с повече от 1.5% до 77.14 рубли за един долар, след съобщенията американските медии, че САЩ ще обявят нови санкции срещу Русия още в четвъртък за предполагаема намеса в изборите и злонамерена кибер активност. Новият пакет от антируски санкции трябва да повлияе на държавния дълг на Руската федерация, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на вестник The New York Times.

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) спадна с 0.03% до 91.666 пункта, като в един момент дори слезе до 91.559 пункта, минимум, отчетен на 18 март 2021 година*.

Еврото се повиши до четириседмичен връх от 1.1989 долара за едно еверо, най-високото ниво от 4 март, след което рязко се понижи до 1.1978 долара и практически се търгува непроменено спрямо нивото при затваряне на търговията в сряда.

Доларът спадна с 0.09% до 108.900 йени, след като в сряда достигна за момент 3-седмично дъно от 108.755 йени за един долар.

"Доларът губи от силата си след спадналата доходността на американските облигации, тъй като Фед запазва своята мека фискална политика", каза за „Ройтерс“ Юджиро Гото, главен валутен анализатор в японската банка Nomura.

Многократните уверения от представители на Фед, че регулаторът ще поддържа да поддържа ниски лихвените проценти, помогнаха за стабилизиране на американските облигации.

Въпреки че много инвеститори остават нервни, тъй като смятат, че Фед може да промени политиката си по-късно тази година, ако нивата на инфлация са много по-високи от очакваното.

Доходността на 10-годишните американски облигации спадна до 1.6342% в азиатската търговия, отдалечавайки се от 14-месечния връх от 1.776%, достигната в края на март, което прави долара по-малко привлекателен за инвеститорите.

„Апетитът за риск се повишава“, каза Осаму Такашима, главен валутен анализатор в Citigroup Global Markets Japan, „което води до по-ниска доходност на залозите в долари“.

"Вярвам, че тенденцията на спад на долара може да продължи с носачване към 108 йени и 1.205 долара за евро в близко бъдеще“, допълни анализаторът.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че с течение на времето централната банка на САЩ ще намали месечните покупки на облигации, преди да се справи с повишаването на лихвените проценти, което накара много инвеститори да приемат този сценарий вече за даденост.

Губещият долар подкрепи стоковите валути. В четвъртък австралийският долар се изкачи до максимума от 0.7745 щатски долара за първи път от 23 март, след като се повиши с 1% в предишната сесия. Новозеландският долар също достигна триседмичен връх от 0.7160 щатски долара.

„Когато икономическите данни се подобрят и Фед от „гълъб“ се превърне в „ястреб“, може да видим повишен интерес към чувствителните към риска валути както спрямо долара, така и спрямо йената“, каза Юджиро Гото от Nomura.

Днес се очакват данните за САЩ за продажбите на дребно през март и седмични стойности за безработицата – обезщетенията за безработни.

Биткойн се търгува под рекордното си ниво от 64 895.22 долара за всички времена, достигнато в сряда, когато платформата за търговия с криптовалути Coinbase дебютира на пазара Nasdaq на фондовата борса в Ню Йорк. В четвъртък биткойнът слезе до 63 250. 25 долара.

*Валутните курсове са актуални към 11.00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща