Доларът се насочва към най-лошата си седмична загуба от началото на годината

Доларовият индекс ICE, който проследява валутния курс на зелените пари спрямо шестте основни валути, се понижи с 0.3% до почти едномесечно дъно от 91.487 пункта за една нощ

Икономика / България
Георги Вулов
515
article picture alt description

Американският долар се насочва към най-лошия си седмичен спад през тази година, заради продължаващото понижение на доходността на американските държавни облигации, тъй като инвеститорите все повече залагат, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще запази политиката за подкрепа на икономиката още известно време, като не променя програмата си за изкупуване на активи, и няма да пипа основните лихви.

Доходността на 10-годишните американски дългови книжа се понижи до едномесечно дъно от 1.528% за една нощ, отдалечавайки се от годишния си ръст от 1.776%, достигнато в края на миналия месец, въпреки по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно и пазара на труда.

Преседателката на Фед на Сан Франциско Мери Дейли заяви в четвъртък, че американската икономика все още е далеч от постигането на "значителен напредък" и достигане на целите на централната банка за 2% инфлация и пълна заетост, затова засега Фед не обмисля да променя програмата си за подкрепа на американската икономика.

Казаното от Дейли повтори коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл в няколко изказвания през изминалата седмица, че регулаторът ще разгледа краткосрочното покачване на цените на фона на продължаващото подобрение на пазара на труда. Но за промяна на паричната политика Пауъл не говори.

Продажбите на дребно се увеличиха с 9.8% през миналия месец, превишавайки очакванията на икономистите за 5.9% ръст, а за първи път исканията за обезщетения за безработица са спаднали миналата седмица до най-ниското ниво от повече от година, показват обявените в четвъртък два доклада.

„По-ниската доходност на облигациите в САЩ и нарастващият апетит за риск отново са коктейл, подхранващ желанието за разпродажба на щатски долари“, заяви Рей Атрил, ръководител на екипа за валутна стратегия в Националната австралийска банка. Според него, ралито на акции "заби клин между силните икономически данни и щатския долар".

Доларовият индекс ICE, който проследява валутния курс на зелените пари спрямо шестте основни валути, се понижи с 0.3% до почти едномесечно дъно от 91.487 пункта за една нощ, преди да се възстанови до 91.752 пункта в азиатската търговия. Така ICE се насочва към спад от 0.5% за отминаващата седмица, продължавайки понижението си от 0.9% от предходната седмица*.

Въпреки слабия ръст от 0.06% до 108.880 йени за долар, щатската валута се насочва към седмична загуба от 0.8%, след понижение от 0.9% през предходната седмица.

Еврото се повиши с 0.17% до 1.1986 щатски долара, като прибавя нови 0.5% седмичен ръст към скока от 1.3% през предходната седмица.

Британският паунд, обаче, бързо изтри печалбите си от сутринта, за да отчете спад от 0.24% до 1.3753 щатски долара за една британска лира.

Заради поскъпването на петрола, щатският долар се понижи спрямо канадския си съименник с 0.03% до 1.2537 канадски долара за един американски.

Дългоочакваните икономически данни от Китай в петък в крайна сметка не оказаха голям ефект върху валутите, въпреки че втората по големина икономика в света отчете рекорден ръст от 18.3% през първото тримесечие на годишна база. Китайският юан се понижи с 0.1% до 6.5326 юана за долар на континенталния пазар.

При криптовалутите биткойнът се търгува около 62 850 долара, все още близо до рекордното си ниво от 64 895 долара, достигнато в сряда, когато платформата за криптовалути Coinbase дебютира на „Уолстрийт“ на пазара Nasdaq.

*Валутните курсове са актуални към 11.00 часа българско време, източник „ Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща