Доларът под натиск след инфлационния скок в САЩ

Индексът ICE Dollar, който отразява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) загуби 0.1% и се насочва към седмичен спад от около процент

Икономика / България
Георги Вулов
477
article picture alt description

Американският долар спада в петък спрямо повечето основни валути с изключение на японската йена и британския паунд след неочаквано високата инфлация през май в САЩ, обявена в четвъртък.

Потребителските цени в САЩ са скочили с 5% през май в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на труда на страната. Инфлацията се ускори от 4.2% през април и е най- високата за повече от 12 години - от август 2008 г. насам. Инвеститори и анализатори бяха изненадани, защото прогнозираха среден ръст от4.7%, съобщава Trading Economics.

"Доминиращата позиция, обаче, съвпада са гледната точка на Федералния резерв на САЩ (Фед), че по-високата инфлация в САЩ е временна, но въпреки това, доларът остава под натиск", обобщава анализаторът на Western Union Джо Манимбо, цитиран от „Ройтерс“.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ), след юнската среща през юни, проведенав четвъртък, обяви, че няма да променя параметрите на паричната си политика, вкл. лихивите, които са на нула, както и програмата за изкупуване на облигации. В същото време регулаторът подобри прогнозата за растеж на БВП в еврозоната през 2021 г. на 4.7% от 4,1%, но и прогнозата за инфлацията за тази година е повишена на 1.9% от 1.5% или малко над целевото ниво от 1.8 на сто.

Индексът ICE Dollar, който отразява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) загуби 0.1% и се насочва към седмичен спад от около процент*.

„Това, което виждаме, е пазар, който вярва повече на Фед, отколкото на другите централни банки“, каза Крис Уестън, ръководител на екипа за анализи на брокерската компания Pepperstone в Мелбърн, и уточнява: „Тъй като инвеститорите се притесняват, че силното възстановяване в Съединените щати ще предизвика по-ранни повишения на лихвените проценти.“

Следващото месечно заседание на Фед е планирано за следващата седмица, въпреки че повечето инвеститори, анкетирани от „Ройтерс“ казват, че може да няма голяма промяна в паричната политика, която да принуди Фед да намали стимулите за щатската икономика. Очаква се намаляване на обема на  Програмата за изкупуване на облигации да бъде обявена през август или септември, но не се очаква да започне до края на настоящата година.

Най-потърпевш от основните валути в петък, обаче, е паундът, който е на загуба както спрямо долара, така и спрямо еврото. Британската национална валута е под натиск след новината, че Лондон и Брюксел не са могли да се споразумеят за прилагането на търговското споразумение за Северна Ирландия, който е част от сделката за Brexit.

Освен това в четвъртък във Великобритания бяха регистрирани 7.54 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция - максималното ежедневно увеличение от края на февруари, отбелязва Euronews. Влошаването на епидемиологичната ситуация може да доведе до забавяне на премахването на ограниченията в страната, което е планирано за 21 юни.

Паундът спада незначително с 0.007% до 1.4174 щатски долара и по-съществено с 0.01% до 1.1632 евро за един паунд.

След новите повишени прогнози за икономическия растеж и инфлацията от ЕЦБ, подкрепиха еврото, което нарасна с 0.07% до 1.2178 щатски долара, с 0.19% до 133.280 японски йени, и с 0.20% до 0.8600 паунда за едно евро.

Криптовалутите се насочат към седмична печалба, след като биткойнът поскъпва трета поредна сесия, като в петък нарасна с нови 1.33% до 36 892 долара, въпреки че все повече банки сеобявиха за глобален регулаторен контрол. Най-популярната криптовалута най-вероятно ще отчете седмичен ръст от 3.5%, ако прескочи границата от 37 500 долара до края на търговията в петък, прогнозира „Ройтерс“. Набиращият популярност eтериум нарасна минимално с 0.02% до 2 468 долара, след като в четвъртък отчете спад с над 3%.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източник „Ройтерс“, а за криптовалутите MarketWatch.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща