Българските банки спират всякакви операции с пари на санкционираните фирми по „Магнитски“

БНБ иска подобряване на законодателството за прилагане на подобни ограничителни мерки още от следващия парламент

Икономика / България
3E news
769
article picture alt description

Българските банки няма да извършват каквито и да било операции с финансите и сметките на лицата и компаниите, които бяха санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“. Това съобщиха от БНБ по повод постъпили в Централната банка запитвания и коментари относно прилагането на ограничителни мерки спрямо лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с въпросните лица и фирми вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC, уточняват от БНБ.

От там уточняват още, че установените вътрешни правила и процедури в банките у нас и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тя включва уведомяване от страна на банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от страна на Агенцията на Прокуратурата, искане от Прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

В допълнение към това от БНБ са изпратили указания до всички банки за допълнителни действия и мерки по отношение на клиентите им, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

От Централната банка вече са информирали за всичко това Министерски съвет и министерствата на финансите, на правосъдието, на външните работи, на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките.

В съобщението си БНБ подчертава необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща