Без ясно изразена посока затвориха пазарите на акции в Западна Европа в сряда

С най-голям дневен ръст завърши британският индекс FTSE 100, а с най-голям спад затвори германския DAX

Икономика / България
Георги Вулов
334
article picture alt description

Фондовите индекси на Западна Европа не демонстрираха еднаква динамика по време на търговията в сряда, тъй като вниманието на инвеститорите беше насочен към корпоративните отчети и напредъка при ваксинирането в Европа.

Ваксините

Американската компания Johnson & Johnson реши да забави разпространението на своята коронавирусна ваксина в европейските страни на фона на съобщения за случаи на тромбоза след ваксинация с препарата. Преди това Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръча употребата на коронавирусната ваксина COVID-19 на J&J да бъде спряна поради случаи на тромбоза.

Междувременно Европейската комисия обяви нова сделка с Pfizer и BioNTech за доставка на 50 милиона допълнителни дози от ваксините им предсрочно през второто тримесечие. Допълнителните ваксини първоначално трябваше да бъдат доставени през четвъртото тримесечие. По-късно председателят на Европейската комисия обяви, че в ЕС вече са направени 100 милиона ваксинации.

Вижте още: Урсула фон дер Лайен: ЕС достигна днес 100 милиона ваксинации, ключов етап, с който можем да се гордеем

Статистиката

Промишленото производство в еврозоната през февруари 2021 г. е намаляло с 1% в сравнение с януари, когато показателят беше нараснал с 0.8%, показват данните на „Евростат“. В сравнение с февруари 2020 г. промишленото производство е спаднало с 1.6%. Анализаторите прогнозираха спад на първия показател с 1.3%, а на втория - с 1.4%.

В 27-те страни от ЕС промишленото производство през февруари в сравнение с предходния месец е спаднало с 0.9%, след като се беше увеличило с 0.8% месец по-рано. На годишна база показателят намалява с 1.1%.

Производството на трайни стоки през февруари е намаляло спрямо януари в еврозоната с 1.1%, в ЕС - с 1%, капиталовите стоки са спаднали с 1.9% както в еврозоната, така и в ЕС. Производството на енергия се е понижило с 1.2% в еврозоната и с 0.7% в ЕС.

Най-големият спад в промишленото производство спрямо предходния месец е регистриран във Франция (-4.8%), Малта (-3.8%) и Гърция (-2.,5%), а най-големият ръст е регистриран в Унгария (4.8%), Ирландия (4.2%) и Хърватия (3.4%). В годишно изражение най-значителният спад се наблюдава в Малта (-10.9%), Естония (-8.9%) и Франция (-6,4%), а най-забележителен ръст е отчетен в Ирландия (41.4%), Литва (9.7%) и Финландия (5.6%).

Пазарите

Инвеститорите продължават да оценяват тримесечните финансови отчети на европейски компании.

Общият европейски индекс, в който са включени най-големите компании в Западна Европа, STOXX 600 се повиши с 0.09%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше френският САС 40 (+0.37%), следван от британския FTSE 100 (+0.06%) и испанския IBEX 35 (+0.03%). С понижение бяха италианския FTSE MIB (-0.19%) и германския DAX(-0.08%).

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши британският индекс FTSE 100, а с най-голям спад затвори германския DAX.

Най-големият производител на луксозни стоки в света LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton), с мажоритарен собственик най-богатия французин Бернар Арно, увеличи приходите с 32% през януари-март до 13.959 млрд. евро спрямо 10.596 млрд евро през първототримесеиче на миналаjа година, след като през 2020 г. отчиташе спад няколко поредни тримесечия. Акциите на компанията поскъпнаха с 2.86%.

Книжата на SAP нараснаха до обед с 4.2%, след като разработчикът на софтуер по-рано отчете 17% увеличение на оперативната печалба през първото тримесечие, а също така подобри годишната си прогноза. Слодебд трендът се обърна и цената на акциите на германския софтуерен разработчик спадна, но затвориха с повишение от 1.11%.

Акциите на Tesco поевтиняха с 2.02%. По предварителни данни британската верига супермаркети през изминалата фискална година е увеличила приходите със 7% - до 53.4 милиарда лири. Оперативната печалба, обаче, е спаднала с 28% до 1.82 милиарда британски лири, но въпреки това превиши очакванията на анализаторите. Tesco запази дивидента си при 0.91 паунда за акция. Британският търговец очаква приходите и печалбата да се подобрят през текущата фискална година, тъй като много от допълнителните разходи, свързани с пандемията, няма да се повторят.

Пазарната стойност на TomTom се увеличава с 1.61%. Нетната загуба на нидерландския производител на навигационни системи през първото тримесечие е спаднала до 11.5 милиона евро от 63 милиона евро година по-рано.

Акциите на EasyJet се повишиха с 5.84%. Нискотарифната авиокомпания очаква загубата преди облагане с данъци за първата половина на годината, приключила на 31 март, да възлезе между 690 и 730 милиона британски лири, което е малко по-високо от прогнозите. EasyJet очаква увеличаване на транспортния капацитет от края на май.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на На върха на Stoxx 600 акциите на Galapagos, които поскъпнаха с 6.05%, след като банката Barclays повиши перспективата за акциите на белгийската фармацевтична компания до „наднормено тегло“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща