Без ясно изразена посока затвори пазарът на акции в Западна Европа в четвъртък за втора поредна сесия

С най-голям дневен ръст завърши британският индекс FTSE 100, а с най-голямо понижение затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
Георги Вулов
431
article picture alt description

Втори пореден ден пазарът на акции в Западна Европа затворя без ясно изразена посока, след като фондовите индекси стартираха с повишение в четвъртък заради данните за инфлацията в Германия и Франция и някои финансови отчети на компании.

Статистиката

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са нараснали с 2% през март на годишна база, показват окончателните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Показателят съвпадна с предварителната оценка на анализаторите. През февруари инфлацията беше 1.6% на годишна база.

Потребителските цени във Франция, също хармонизирани със стандартите на ЕС, са нараснали с 1,4% на годишна база през март 2021 г., показват окончателните данни на Националната статистическа служба (Insee), които също съвпадат с предварителните оценки на анализаторите. През февруари потребителските цени във Франция нараснаха с 0.8% на годишна база.

Междувременно председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл заяви, че регулаторът ще започне да намалява обема на програмата за обратно изкупуване на активи много преди да започне да повишава лихвените проценти.

Броят на американците, подали заявления за помощи при безработица, е спаднал до 576 000 през миналата седмица. Това е най-ниското равнище от избухването на коронавирусната пандемия и е обнадеждаващ признак, че съкращенията отслабват на фона на възстановяването на икономиката, предаде „Ройтерс“. Заявленията са намалели със 193 000 спрямо 769 000, отчетени седмица по-рано, и броят им рязко се е понижил в сравнение с максимума от 900 000 в началото на януари.

Общо 16.9 милиона души продължават да получават обезщетения за безработица спрямо 18.2 милиона през предходната седмица. Тези данни ясно показват, че макар икономиката да е укрепнала през последните седмици, милиони се сблъскват със загуба на работа или доходи и се борят да плащат сметки или наеми.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 се повиши с 0.43%, до 438.44 пункта. По този начин индикаторът в четвъртък може да поднови рекорда си за всички времена, който в момента е 437.23 точки, отбелязва MarketWatch. От националните индикатори на „сините чипове“ с най-висок ръст беше британският FTSE 100 (+0.54%), следван от германския DAX (+0.41%), френския CAC 40 (+0.30%, испанския IBEX 35 (+0.29%) и италианския FTSE MIB (+0.21%). За повечето индекси възходящият тренд се запази, но имаше и такива, при които посоката беше надолу.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши британският индекс FTSE 100, а с най-голямо понижение затвори испанският IBEX 35.

След новината, че швейцарският фармацевтичен гигант Novartis ще обедини сили с конкурента си Roche за производството на тоцилзумаб, медикамент, който се тества клинично, за да се установи ефикасността му срещу пневмония, свързана с COVID-19, цената на акциите се повиши с 0.81%.

След като вече сключи партньорство с BioNTech, а след това и с CureVac, за да подпомогне производството на ваксините срещи COVID-19, швейцарската група подписа и трето партньорско споразумение. Целта му е чрез него тя да предостави производствените си мощности на разположение на конкурент на фона на безпрецедентната форма на сътрудничество, която бе установена между няколко лаборатории в рамките на усилията за битка срещу пандемията.

Акциите на ABB поскъпнаха в четвъртък с 3.93%. През първото тримесечие шведско-швейцарският концерн за електротехника увеличи приходите си до 6.9 млрд. долара от 6.22 млрд. долара година по-рано, показват предварителни данни. Оперативният марж на EBITA е бил 13.5% в сравнение с 10.2% през първото тримесечие на миналата година. АББ подобри прогнозата си за печалбата за 2021 г. и очаква ръст на приходите с 5%.

Цената на акциите на Serica Energy спадна с 2.32%. Британската петролна и газова компания през 2020 г. намали печалбата си преди данъци до 12.5 милиона паунда (17.2 милиона долара) от 108.8 милиона паунда. Приходите на Serica са намалели с около половината до 125.6 милиона паунда. Производството на компанията е спаднало с 21%, а цените - с около 33%. В същото време съветът на директорите препоръча повишаване на дивидента до 3.5 пенса на акция от 3 пенса за миналата година.

Пазарната стойност на компанията за доставка на храна Deliveroo Holdings спадна с 3.33%, въпреки че броят на поръчките през първото тримесечие са се увеличили със 114% на годишна база до 71 милиона паунда.

Акциите на италианската банка UniCredit се понижиха с 1.14%, след като кредиторът обяви, че ще проведе събрание на акционерите в четвъртък, за да избере нов главен изпълнителен директор. Изборът, обаче, ще бъде обявен, след като затвори борсата в Милано.

След приключване на търговията в четвъртък се очаква да бъде публикуван финансовият отчет на L'Oreal за първото тримесечие, но акциите на компанията поскъпнаха с 1.08%, тъй като прогнозите са за по-добри показатели за приходите и печалбата от прогнозираните в началото на годината.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща