Стивън Пейн: „Овергаз“ е перфектния партньор и може да бъде лидер на Балканския газов пазар

Българската и американската компания подписаха споразумение за придобиване на акциите

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2003
article picture alt description

По време Шестата среща от инициативата „Три морета“ в София българската компания „Овергаз Инк.“ АД и американската „Линден Енерджи Лимитид“ (Linden Energy Ltd) - Тексас подписаха споразумение, с което „Линден Енерджи“ придобива 50% от „Овергаз Инк.“

Документа парафираха изпълнителният директор на „Овергаз Инк.“ г-н Светослав Иванов и основателят и президент на „Линден Енерджи“ г-н Стивън Пейн. Присъстваха Нейно Превъзходитество посланикът на САЩ в България г-жа Херо Мустафа, министърът на икономиката г-н Кирил Петков и на енергетиката г-н Андрей Живков.

По време на събитието в четвъртък присъства още един бъдещ представител на новата компания – г-н Матю Брайза, бивш посланик на САЩ в Азербайджан, бивш член на екипа на държавния секретар Кондолиза Райс, отговорен за Европа и Азия.

„Вярваме, че „Овергаз“ е перфектният партньор, той може да се развие от лидер на българския пазар в лидер на Балканите“ – каза Стивън Пейн. „Линден“ има амбицията да съдейства за реализация на идеите на Овергаз за развитие на пазарите в страните от Западните Балкани, като осигурява политическата и финансова подкрепа, необходима за тези проекти – добави той. „Плановете ни включват и проучване на възможностите за нови междусистемни връзки в региона“ – каза г-н Пейн.

Стивън Пейн припомни, че България все още не е приватизирала местния оператор на газопреносната мрежа, за разлика от останалите страни в региона и изрази надежда, че скоро това ще се случи.

Изпълнителният директор на „Овергаз Инк.“ Светослав Иванов изтъкна, че присъединяването на „Линден Енерджи“ ще подпомогне изграждането на междусистемни интерконектори в региона на Западните Балкани и газификацията на урбанизираните територии. Според него новосъздаденото партньорство скоро ще даде видими резултати в:

- Честната и полезна конкуренция на регионалния газов пазар,

- Същественото повишение на ефективността в използването на енергията в региона.

Както е известно, „Линден Енерджи“ е единствената американска компания, която резервира още преди години съществена част от капацитета на новата междусистемна газова връзка България-Гърция, която трябва да бъде готова в края на юли 2022 година.

Към 30-годишния опит на Овергаз в изграждането и поддръжката на газова инфраструктура и в доставките на природен газ, „Линден“ ще добави своята финансова и политическа подкрепа за развитието на пазара в региона и за нови източници на втечнен газ.

Според специалисти сделката ще има ключово значение за развитието на газовия пазар у нас. С привличането на подобен солиден инвеститор ще се разширят и проектите зад граница на “Овергаз”. Очакванията са сега да продължи с по-бързи темпове и процеса на изграждане на газоразпределителни мрежи у нас. Не бива да се забравя и фактът, че до момента единствено държавата си е позволила да инвестира в изграждането на LNG терминал.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща