Мария Габриел: Трябва да създадем условия иноваторите да останат да работят в нашия регион

Образование, наука, свързаност, стратегически инвестиции и съвместна работа на държавите и бизнеса са основите за постигането на целта, казва тя

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1153
article picture alt description

Днес регионът на държавите от инициативата „Три морета“, както и Европа, са поставени пред две сериозни предизвикателства. От една страна нашите най-добри учени и иноватори намират по-добри възможности в чужбина. В същото време новите технологии и иновациите се развиват по-бавно. Затова трябва да направим така, че да привлечем младите и талантливите да останат в нашия регион, да работят тук, да развиват иновациите, за да може Европа да яхне най-новата вълна в тази сфера. Това каза българският еврокомисар, отговарящ за образованието, науката, иновациите и младежта, Мария Габриел, която взе участие в панела „Иновации“ по време на международния форум на инициативата „Три морета“, който се провежда в София.

Според думите й този форум дава много възможности - за сътрудничество, за повече свързаност, за съвместно устойчиво бъдеще. „Не гледам иновациите единствено като на улеснение. Науката, иновациите и образованието в синхрон имат потенциал да се превърнат в двигателя на нов цикъл на растеж за региона на инициативата „Три морета“. Те ще помогнат на държавите за общественото и структурното им сближаване и да съградят партньорства помежду си. И в същото време на превърнат региона в ново поколение технологичен лидер“, каза Габриел. Според думите й науката, образованието и иновациите образуват триъгълника на знанието, който е ключът към задържането и привличането на талантите в местния бизнес и икономика, а паралелно с това и за по-доброто позициониране на региона в глобален мащаб.

„Разбира се иновациите са водещи за развитието. Но, за да го постигнем, ни е необходимо сближаване на екосистемите и иновативни пътища. Не само да използваме постигнатото в предходни периоди“, категорична е Габриел.

Тя вижда и положителни, и отрицателните страни настоящата ситуация. Позитивното, според нея, е, че в момента регионът на „Три морета“ и ЕС като цяло може да яхне следващата вълна на иновациите. „Ние имаме сериозна научна база, световен лидер в науката сме, време е да използваме това, за да се превърнем в световен лидер и в иновациите. Имаме и сериозна индустриална база, но трябва да продължим да инвестираме в добре образованите хора“, категорична е тя.

Габриел подчерта, че има редица компании от нашия регион, които са се превърнали в световни лидери в ключови сфери. И даде за пример словашката компания GA Drilling, българската Gmthub, хърватската Rimac Automobili и др. „Това са добри примери. Но има и препятствия пред иновациите в Европа, които е време да намерим начин да преодолеем. Време е да говорим за начален капитал, време е да говорим за таланти, но не да ги задържаме, не харесвам този израз, а да им дадем възможност сами да изберат нашия регион, собствените си страни и Европа като своето място“, каза българският еврокомисар.

Според нея за постигането на тази цел трявба да се работи в 3 основни направления. Първото е да се подсили местната иновационна екосистема, за което трябва държавите и бизнесът да са обединени и гъвкави, да създават партньорства и синергии. Такива може да се осъществяват, например, между инвестиционният фонд на „Три морета“ и програмите „Хоризонт Европа“ и „Цифрова Европа“, с плановете за възстановяване и устойчивост, с кохезионните фондове и т.н. Второто е не само да се подсилят локалните екосистеми, но и да се свържат, да бъдат възможно най-приобщени една към друга. Третото условие е да се намери къде точно трябва да се инвестира, кои именно са ключовите и стратегическите места, за да се постигне целта и регионът на „Три морета“ и ЕС като цяло да застанат начело в световната наука и иновации.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща