Карел Крал: ЧЕЗ ЕСКО цели да оперира успешно енергийно ефективни проекти на територията на България, а и в Европа

Въвеждането на мерки за енергийна ефективност в болница

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1763
article picture alt description

Господин Крал, как се стигна до идеята за изграждане на соларен парк на „Аурубис България“ ?

„Аурубис България“ е наш дългосрочен клиент. С компанията сме работили и работим по различни проекти. В резултат на дългосрочното сътрудничество се появи и идеята за участието ни в изграждането на соларен парк. Казахме, че може да помогнем. Имаме много хубаво дружество ЧЕЗ ЕСКО, което е с международен опит, участвало е в обекти в Чехия и други страни и може да изгради и оперира проекта. Така се роди и идеята за нашето участие. Допадна ни не само защото „Аурубис“ е наш дългосрочен клиент, но и защото така ще подпомогнем енергийната ефективност. Допадна ни и това, че мястото, на което ще бъде изграден паркът не е земеделска земя, а бивше депо. Земята е рекултивирана. Така, на такива земи трябва да се строят соларните паркове, да не се използва земеделска земя.

Какъв е срокът за изграждане на соларния парк „Аурубис 1“ ?

Вярваме, че до септември-октомври ще приключим с дейностите по изграждането на фотоволтаичната централа и ще я присъединим към тяхната мрежа.

Какви други проекти изгражда ЧЕЗ ЕСКО ?

Създадохме ЧЕЗ ЕСКО през 2017 г. Към момента имаме над 80 проекта за различни видове възобновяеми енергийни източници и мощности и осъществяване на мерки, свързани с енергийната ефективност. От тези 80 проекта, 36 са за изграждане на соларни паркове. Все пак от тях фотоволтаичният парк на „Аурубис“ е най-големият за собствени нужди. За нас това също е голям проект. Имаме 30 по-малки соларни парка, които са за 100 – 200 киловата. Част от проектите обхващат изграждането на соларни мощности на покривите на редица индустриални клиенти. Друга част от проектите, които ЧЕЗ ЕСКО осъществява са свързани с енергийната ефективност – за отопление и охлаждане, саниране на жилищни сгради, заедно с подмяна и обновяване на сградна енергийна инфраструктура. В тази връзка един от най-големите проекти е УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”. Най-голямото предимство на дружеството ЧЕЗ ЕСКО е натрупаният опит и капацитет за осъществяване на комплексни проекти от началния процес на проектиране и изграждане до експлоатацията и оперирането. По някои от проектите даваме възможност за осъществяване на финансиране. 

В случая с „Аурубис“, финансирането се поема от дружеството, докато при „Пирогов“ ние поехме финансирането през нашия фонд ЧЕЗ Бългериан инвестмънтс.

Осъществявате ли проекти в чужбина ? 

ЧЕЗ ЕСКО България е част от международната мрежа от ЕСКО компаниите. Нашата цел е да оперираме енергийно ефективни проекти на територията на страната, но и в Европа.

Вече сме в преговори с колегите от ЧЕЗ ЕСКО Румъния за един много мащабен проект в румънската страна – три пъти по-голям от фотоволтаичния парк на „Аурубис“. Говорим за соларен парк за 30 МВт за голям инвеститор, индустриален клиент в Румъния  Надяваме се, че проектът ще се състои. 

Как се отрази кризата с коронавируса на активността на дружеството ?

Както повечето компании, така и ние бяхме засегнати от коронавируса, но смятам че се справихме. Много трудно бе осигуряването на безопасната работа на нашите служители, а и на клиентите. Безопасността бе и е изключително важна за нас. Кризата се отрази също така и върху доставката на оборудване. Голяма част от оборудването особено за соларните паркове се доставя от Китай, а транспортирането оттам в резултата на ограничителните мерки стана проблематично.  Освен това се повишиха и цените на панелите. Все пак успяхме да осигурим оборудването за фотоволтаичния парк на „Аурубис“ в най-добрия момент. Цялото оборудване вече е тук, при това на добри цени. Надяваме се, че клиентът ще бъде доволен. 

Кметът на град Златица намекна за още един проект, на който се надява с ЧЕЗ ЕСКО ?

Няма да назовавам конкретен проект, но по принцип ние търсим и други предприятия, както и обществени институции като училища, детски градини, които да ползват за собствени нужди соларната енергия. Става въпрос и за подмяна на осветление, осъществяване на проекти за охлаждане.  Това е част от нашето портфолио. Касае  се за изготвянето, осъществяването и финансирането на даден проект така, че той да се откупи в рамките на съответен период

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща